Maďarsko ušetřilo tři miliardy eur díky smlouvě o plynu s Ruskem

19. 2. 2015  zdroj
Díky dohodám s Ruskem Maďarsko ušetřilo tři miliardy eur, které by mělo zaplatit “Gazpromu” do konce roku 2015 za neodebrání plynu. Uvedl to maďarský premiér Viktor Orbán. Informovala o tom agentura RIA Novosti.


Orbán také poznamenal, že maďarská vláda slíbila, že nebude přeprodávat ruský plyn na Ukrajinu. Budapešť nemá také v úmyslu podporovat iniciativu EU na vytvoření energetické unie, která vyžaduje schválení smluv o zemním plynu Evropskou unií. Premiér uvedl, že Maďarsko nakupuje u Ruské federace plyn za 260 dolarů za tisíc metrů krychlových, a tato cena “je pro zemi přijatelná.”

Před tím ruský prezident Vladimír Putin prohlásil, že “Gazprom” souhlasil se sproštěním Budapešti podmínky “ber nebo plať” (take or pay) a přesunutím dodávek neodebraných objemů paliva na následující období.

Viktor Orbán prohlásil, že Maďarsko má zájem na realizaci projektu pro tranzit ruského plynu i bez “Jižního proudu”. Podle něj “ať nahradí Jižní proud cokoli”, vláda bude hledat cesty ke spolupráci. Vyjádřil také naději, že nový plynovod povede přes Maďarsko. Premiér uvedl, že Budapešť “má dvojí odpovědnost, protože přes Maďarsko získává plyn Srbsko.”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová