McCain obvinil Merkelovou z lhostejnosti k úmrtím Ukrajinců

7. 2. 2015     zdroj

Americký republikánský senátor John McCain zkritizoval německou kancléřku Angeou Merkelovou za nedostatek úsilí pro vyřešení krize na Ukrajině. Zejména si podle jeho názoru zaslouží odsouzení neochota Německa zasílat na Ukrajinu zbraně. Tento přístup připomíná “politiku appeasementu”, která byla ve 30-tých letech minulého století uplatňována ve vztahu k Třetí říši, prohlásil McCain v rozhovoru pro Die Zeit.


“Chtěl bych se kancléřky zeptat, kolik lidí ještě musí na Ukrajině zemřít, než jim pomůžeme se bránit? Chce se jenom dívat, jak je poprvé od druhé světové války evropská země trhána na kusy”? vyslovil senátor řečnickou otázku.

V rozhovoru, jehož plná verze bude zveřejněna 8. února, také McCain řekl, že je zklamán chováním Evropy vůči Rusku, ale že “nic jiného ani nečekal.”

V Německu vyvolala jeho slova podráždění. “McCain se musí za své urážející výroky omluvit. Nikdo v Evropě nedělá pro návrat míru na Ukrajině tolik, jako Steinmeier (ministr zahraničních věcí Německa – poznámka “Lenty.ru”) a Merkelová “- uvádí Die Zeit slova mluvčího Sociálně demokratické strany Německa pro otázky zahraniční politiky Niels Annena.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová