Média (nejen) o ukrajinském konfliktu 5. 2. 2015

napsal vlk 
6. 2. 2015   Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Dneska asi bude tenhle článek pořádně dlouhý! Protože události řádně trhly oponou! Ve středu v noci ECB oznámila, že přestává brát řecké státní dluhopisy jako zástavu pro financování řeckých bank, kterým schází likvidita, což způsobilo okamžitě paniku na řecké burze a poslalo opět euro tvrdě dolů vůči dolaru, aby … aby … další až za chvíli.

Nyní momentálně dám jen to, co už víte – že z čista jasna Merkelová s Hollandem, bez jakéhokoli upozornění, sbalili kufírky a hajdy nejdříve za Porošenkem do Kyjeva a dnes následně do Moskvy za Putinem!

Ale než se pustím do těhle dvou velkých, neváhám říci – historických jevů, musím začít v ČR. Nechce se mi totiž zahodit úplně celou ranní přípravu, kterou jsem si pro tenhle článek původně udělal, když jsem narazil, hned po otevření monitoru tisku, na článek v Parlamentních listech, popisující poslední jednání rady České televize o práci televizního zpravodajství obecně a  zahraničních korespondentů zejména. Už jste ho asi viděli, protože prolétl českým internetem jako kulový blesk, zejména tím nezávislým! Tady Kosa prostě doplácí na to, že si , až na Ukrajinskou svodku, nehraje na zpravodajský web, ale snaží se vždycky komentovat a osvětlovat souvislosti. Takže je pomalá a já s tím přicházím v době, kdy už to asi většina z vás zná. Nicméně reagovat na něj musím.

A pro mne je jednání televizní rady totálním potvrzením faktu, že na Kavčích horách, bohužel, nic nechápou a pochopit ani nechtějí. A co horšího, zřejmě ani nemohou, i kdyby stokrát snad chtěli. Jak se dozvíte přímo z úst jednoho radního!!!

Místopředseda Jan Bednář přednesl obsáhlou Zprávu o stavu, změnách a rozvoji ČT24 za 2. pololetí 2014 a spolu s ní i materiál nazvaný Zpráva o činnosti zahraničních zpravodajů za rok 2014.

Budu z článku citovat:

Připomněl /Bednář/, že dění na Ukrajině bylo vůbec nejsledovanější zahraniční událostí ve vysílání České televize, která z místa přinášela původní zpravodajství. „Miroslav Karas sídlí v Moskvě a dojížděl za reportážemi na Ukrajinu. Je to mimořádný talent, v České televizi jeden z nejlepších, už jsem ho několikrát ocenil. Jsem přesvědčen, že zpravodajství z Ukrajiny je vyvážené. Veřejnost ho tak ale nevnímá, protože události na Ukrajině rozdělují i českou společnost, čehož důkazem jsou došlé anonymy s výhrůžkami,“ poukázal Jan Bednář na poštu, která chodí do redakce zpravodajství ČT.

Ale nezůstal jen u chvály moskevského zpravodaje Miroslava Karase. „Nezaznamenal jsem, že by se některý ze zpravodajů České televize snažil v tom svém regionu někomu stranit. Také Jakub Szántó a Martin Řezníček jsou vynikající. Je málo takových odborníků v médiích jako mezi zahraničními zpravodaji České televize,“ prohlásil místopředseda Rady ČT.

„Jsou to vesměs velmi kompetentní redaktoři a to, co přinášejí, má opravdu velkou hodnotu,“ nešetřil chválou místopředseda Rady ČT Jan Bednář a připomněl, že z příspěvků zpravodajů je tvořen divácky vyhledávaný pořad Horizont ČT24. „Jeho průměrná sledovanost je 92 tisíc diváků a stále roste.

Navrch ještě uvedl, že důvěryhodnost České televize zjišťovaná v rámci ratingového průzkumu se dlouhodobě pohybuje nad 84 procenty a podle diváků je zpravodajství objektivní, vyvážené a poskytující nezávislé informace bez vedlejších vlivů.

Pokud televizní rada shledává naší/vaší ČT takovouhle, tak opravdu není sebemenší naděje na změnu.

Dostalo mne z toho článku mnohé, to mi věřte. Například ta čísla z onoho dlouhodobého průzkumu! Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by věřil tomu, co nám v mnoha kauzách předkládá už delší dobu ČT! Počínajíc domácí politikou, kde ať se šustne cokoli, má k tomu předplacené vyjádření povinně Kalousek a konče totálně profláknutým referováním o Ukrajině. A to jak o příčinách války, tak o jejím průběhu. Na Kose je konkrétních příkladů doloženo více než dost. S přesnou stopáží konkrétních programů z archivu ČT, takže jakékoli zkreslení je vyloučeno. A to jde jen o ty nejtvrdší přehmaty proti dokazatelné skutečnosti, doložitelným faktům a novinářské etice, které zachytil jeden obyčejný důchodce v jejím zpravodajství! Který časově nestíhá! A ono 84% je prý spokojeno! Podle průzkumu, který si televize nechává zpracovávat.. Člověk, který má trochu paměť, se v téhle chvíli musí zeptat, jestli ten problém není právě tady! Protože ví, že v listopadu 2014 zveřejnila AISA svůj průzkum, jak veřejnost vnímá důvěryhodnost medií a výsledky byly tyto!!!! Takže ho vyndavám z archivu Kosy prezentuji znovu:

Znají ho vůbec na Kavkách? Určitě rozhodně radní Levá, nominovaná KSČM. Také se o něm při jednání Rady zmínila. O oponovala s  tím, že ČT v důvěryhodnosti propadla až za veřejnoprávní rozhlas.

Ono je to horší, nejen to, že je ČT za rozhlasem, ale ona ztratila za 6 měsíců celou 1/7 z těch, kteří věřili jejím informacím 6 měsíců před průzkumem! A  vedle toho, nejdůvěryhodnějšími informaci mají, podle respondentů, disponovat internetové zpravodajské servery!

A vysloveně mne rozesmálo chlubení se tím, že zahraničně politickou zpravodajskou relaci na ČT 24 – Horizont, sleduje celých 92 000 diváků! Představte si to! 92 000! Na hlavním zpravodajském kanále, v prime time! Promiňte mi to opakování následujících vět, ale já se rozhodl Kosu obnovit dva dny před sestřelem MH 17. Kvůli tomu, co se na mne valilo z ČT!!! Speciálně z ČT 24 a hlavních zpráv na ČT1! Protože tenkrát, když nevycházela Kosa, jsem měl na jejich sledování hafo času! A už nešlo nereagovat. Kosa začala 15.7. od technické nuly. Včera bylo 6572 návštěvníků. Což je 14x méně než těch , co sledují Horizont! Bez koruny nákladů, bez obecné známosti, bez inzerce, s pár dobrovolnými spolupracovníky, žádnou redakcí a jedním soukromým počítačem! A patří do poolu , který je podle AISI vnímán jako nejdůvěryhodnější…

Předchozí odstavec jsem nepsal v touze po sebeprezentaci nebo kvůli sebechvále. Ale jako koncesionáře mne uráží, že za úspěch giganta s rozpočtem větším než 7 000 000 000 Kč(!) je považováno, když na velmi nákladný pořad, kterým Horizont, stojící do značné míry na ne zrovna levných zahraničních zpravodajích, sleduje 14x více diváků než chodí na nějaký malý soukromý blog! To je naprosto trapné a  směšné a  ukazuje to jediné – naprosto bídnou důvěru lidí v to, co se na nás valí z Kavčích hor. Uvítal bych, kdyby se rada zamyslela nad tím proč!

Ale finální úder vlkovi, ale zejména veřejnosti, měl na zasedání rady teprve přijít!!! Zasadil ho radní Michal Jankovec, když veřejně prohlásil a bylo zaprotokolováno, že :

Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků, nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení. Česká televize se na to nesmí dívat tak, jako kdyby byla součástí současného Ruska, které nikdy žádné humanistické tradice v evropském slova smyslu nemělo. To bychom museli vystoupit z Evropské unie.“

A já bloud si myslel, že ČT je tu zejména proto, aby zprostředkovávala rychlé, pravdivé a objektivní informace! A nyní jsem poučen, že má určen úhel pohledu! A ten prý je dán humanismem a kritickým myšlením! Které se projevuje stranickým informováním, tříděním informací, jednostranným výběrem „expertů“ typu Romancov, Votápek, Svoboda, Just a  spol! Humanismus nebrání nereferovat o masovém a záměrném ničení infrastruktury na povstaleckých územích nebo o vyjádřeních oficiálních představitelů Kyjeva, že povstalecká území budou vyhladověna a tak podobně! O kritickém myšlení, v případě ČT a Ukrajiny bych se neodvážil mluvit vůbec!

S turbulentním a možná historickým děním kolem Řecka jsem ještě ani nezačal a  už jsem na 1100 slovech. Promiňte, ale musel jsem. Za nás všechny, co si myslíme totéž, co ti s plakáty, kteří se na jednání Rady dostali jako přihlížející veřejnost:

 

Kdyby vás zajímalo, co té neuvěřitelnosti z úst radního Jankovce říkají české politické „elity“, tak to naleznete zde:

Nejvýživnější jsou, jak jinak – Laudát, Kabrhelka Langšádlová, občan Schwarzenberg, Bendl a  lidovec Zdechovský.

Nyní pojďme k zemětřesení řecko – ukrajinskému! Pro mne ta náhlá aktivita Hollanda a Merkelové, klidně přidám i Kerryho, protože ten byl také včera v Kyjevě, souvisí s dvojjediností problému, s nímž má Západ co do činění.

Nemá totiž čas! A  to hned dvakrát.

1 – široké veřejnosti je obecně známo, že Ukrové stojí na pokraji další drtivé porážky, pokud se jim nezdaří nějaký rychlý vojenský velkozázrak. Děbalcevo se z otevřené rány v povstaleckém území proměnilo v kotel, kde asi 3500 povstalců nyní vaří 8 000 kyjevských kyborgů. A je jasné, že pokud to dopadne stejně jako před pár měsíci u Ilovajska, bude kyjevský režim na pokraji úplného zkroucení. Je tedy třeba tomu zabránit, nejlépe v řádu hodin, maximálně několika dnů.

2 – jen odborné veřejnosti a těm, co se hodně zajímají známo naopak je, že k nějakému posunutí, ohledně osudu řeckých dluhů, musí dojít nejpozději do 28. února. Do kdy je Řecko v dosavadním úvěrovém režimu, dojednaném s tzv. Trojkou. Jestliže se se svými věřiteli neshodne na dalším modu vivendi, měla by ho ECB přestat financovat a  muselo by dojít následně ke státnímu bankrotu. Se všemi důsledky pro Řeky, ale i pro jejich věřitele.

Západ prostě nemá čas! A kvůli Řekům a  a Děbalcevu ani manévrovací prostor. Do konce února musí buď vyřešit nějak Ukrajinu, aby bylo možné přitlačit na Řeky nebo naopak vyřešit Řecko, aby mohl náležitě zatlačit na Moskvu! Na oba dva současně tlačit nelze! Psal jsem, hned bezprostředně po volbách, že Řecko je v pozici, kdy začne křičet Sankce nebo prachy! A to se skutečně stane. Za předpokladu, že Syriza se rozhodne hrát partii až do úplného konce tvrdě, neucuknout a risknout státní bankrot! Je to nebezpečná hra, ovšem podle mne nemají jinou možnost.

Řecký ministr financí byl včera v Berlíně a jednal se svým německým kolegou. A nepožadoval opravdu nic dramatického, chtěl jen tzv. koupit čas.. Pro obě strany, nikoli jen pro Atheny. Navrhl vytvoření překlenovacího období – od 28. února do 31. května. Aby se mohly problémy řešit a dojít k nějaké dohodě. Schauble, podle německého tisku jej příkře odmítl a jasně sdělil, že očekává, že Řecko bude plnit přijaté dohody. Já bych charakterizoval výsledek té návštěvy asi tak, že vyrazil s drzým Řekem futra. Alespoň mám-li věřit například tomuto zdroji.

A jiné referují stejně.

Byl jsem názoru, že Řekové jsou tvrdě tlačeni ke zdi. Logicky. Protože jde o opravdu velké peníze, skoro 300 miliard eur, které když nebudou splaceny tak… Tak například Německo odepíše rovnou nejméně 80 …  A o prachy jde vždy až na prvém místě! Jak pravil klasik.

A když se uleví Athenám, tak proč ne dalším! A že jich je! Navíc před volbami má Španělsko a zdá se, že tam může úplně stejně převzít moc hnutí Podemos, které prý jako by Syrize z oka vypadlo! Žádný div. Vše vysvětluje následující graf, který jsem našel na Patrii.cz, který koreluje propad DPH s propadem důvěry v tzv. „zavedené“ politické strany. A je to prý stejné jako ve 30-tých letech…. Ostatně – právě na Versailleské dohody a jejich důsledek na politickou scénu v Německu v  po roce 1930 argumentoval v Berlíně athenský financministr. Ale mluvil s hluchým. Řekové koukejte platit! Slyšel v Berlíně.

 

zdroj: Patria.cz

Prostě Řeky je třeba rychle nějak pacifikovat. Nebo jim hodit cukrátko. Aspoň prozatím… A světe div se – ono přišlo! Včera odpoledne asi v  17 hodin. Kdy ECB oznámila, že pro řecké banky vytvořila rámec nouzového financování, odkud mohou v případě potřeby čerpat přes řeckou Národní banku až do výše 60 miliard Eur!!!!

(viz zdroj) 

Že tuhle informaci nezaznamenala naše/vaše, podle televizní rady, skvěle pracující ČT /a podobní z mainstreamu/ a ještě v hlavních večerních zprávách a přehledech informují jen o tom předvčerejším kroku ECB, s  tím, že Řecko dostalo těžký úder, mne vůbec nepřekvapuje, ale že ještě v 19,30 hod., kdy jsem začal klepat tenhle článek, nebyla o tom zmínka ani na Patrii.cz ? Tak to je docela na pováženou!

Protože tohle přesně ukazuje, že si Západ přeci jen otevírá zadní dvířka k Řecku. Pro případ, že neuspěje mise Merkelová -Holland v Kyjevě a hlavně Moskvě. Protože pak by se muselo cuknout Řecku! Neboť Evropa, pro další sankční kolo, je bezpodmínečně potřebuje! A chtějte podporu od někoho, koho jste vehnali do bankrotu a nehodlali ho vyslyšet!

S čím jedou kancléřka a prezident do Moskvy? Nikdo neví. A ti, co vědí, zatím nepoví! Myslím, že nejpozději dnes večer, ale spíše o dost dříve, se to dozvíme. Prý jde o návrh, který:

– by měl vyhovět všem stranám konfliktu

– prý vychází z principu územní celistvosti Ukrajiny

Přiznávám že, ačkoli mám docela velkou fantazii, umím si spíše představit, že slavný baron Prášil se skutečně nechal vystřelit kanonem na dělové kouli a během letu přesedl na jinou, která letěla v opačném směru a  následně seskočil ve vlastním táboře jako by nic.

Vyhovět Jaceňukovi a Porošenkovi? Tak to může jen úplná a bezpodmínečná kapitulace povstalců!

Vyhovět povstalcům, jejichž zájmy zastupuje Moskva? Znamená jestliže ne de jure tak de facto, odtržení Donbasu a nejspíše nejméně v hranicích celé Doněcké a Luhanské oblasti!

A jakým způsobem bude do celkového schematu začleněna a vyřešena otázka Krymu? A tohle všechno na principu územní celistvosti Ukrajiny? Ano – a Slunce, jak známo obíhá kolem zeměkoule a nikoli naopak!

Dohoda je možná. Ale jen tehdy, když někdo – Kyjev, povstalci nebo Moskva, totálně vzdá svou pozici!

A Moskva samozřejmě má přesné informace o situaci na bojišti, o skutečnosti, že Západ není ochoten jít kvůli Kyjevu do války, ví, že nikdo zvlášť, až na americké jestřáby, není ochoten dodávat na Ukrajinu zbraně, že Západ si s Aténami musí, a to mimořádně rychle, vybrat z onoho zvolání Sankce nebo prachy! Nebo najít cestu, jak v Řecku instalovat rychle jinou vládu… Která půjde Bruselu, Berlínu a Washingtonu na ruku, která ovšem bude zároveň schopná ustát případné ozbrojené povstání a občanskou válku doma! Protože Syriza vzbudila velké naděje a má za sebou voliče!

S čím v Moskvě určitě nepočítají, je odhad Terezy Spencerové, že v případě nouze jsou Čína a Rusko odhodlány Řecko finančně podepřít! Jak, tuším předevčírem, v jednom svém článku napsala.

Řecký dluh je řádově stejně vysoký jako ruské devizové rezervy a  navíc jej dnes nedrží soukromí věřitelé, ale orgány EU, Světové banky a MMF a také největší země eurozony.

V Pekingu a hlavně Moskvě by museli být padlí na hlavu, aby refinancovali ty, co uvalují sankce a vykřikují, že Rusko musí pykat a být přivedeno k rozumu! Mimochodem, musím odbočit – a dát dvě zajímavé a nanejvýš překvapivé finanční informace ze včerejška, které jsem sebral na Patrii:

1 – ukrajinská hřivna včera zaznamenala zemětřesení! Těžce se propadala – dokonce mezidenně o 49%!!!!! Aby na závěr obchodování odepsala jen „šťastných“ 26%

Proč by se Rusko mělo do něčeho tlačit, když Kyjev jasně směřuje k totálnímu finančnímu kolapsu? Vedle něj je pozice Řecka situací státu se vzorně vedenými financemi?

2 – 14:46 Rusko: Devizové rezervy (včetně zlata) k 30. lednu klesly na 376,3 mld. USD z 378,1 mld. USD.
(Bloomberg)

Osobně jsem, díky katastrofickým informacím všech možných našich i zahraničních sdělovadel, čekal daleko hroší výsledek, ale zírám – takže přes všechny sankce Západu ztratilo Rusko, v uplynulém měsíci, 1% svých devizových rezerv? Nicméně na přeúvěrování Atén prostě nemá. Ani peníze / ty musí nyní tvrdě šetřit pro vlastní potřebu/ a určitě ani chuť. Proč by mělo vyplácet ten řecký šrot, co drží sankcionalisté?

Jen ať si to Merkelová pěkně s Řeky užije! Nikdo jí nenutil podporovat Jaceňuka, Porošenka a ty ostatní majdanské „demokraty“ v protiruském kursu. O Hollandovi platí totéž. Mistraly jsou přece na rejdě v Saint Nazaire a Rusku je, kvůli neplnění podmínek, nelze dodat! Naposled to z Paříže zaznělo minulý týden.

Když už jsme u Hollanda – ten vypustil včera před cestou zajímavý pokusný balonek – prý je toho názoru, že Ukrajina nemůže být členem NATO.

Povšimněte si pozorně té věty – on, nikoli Francie, je toho názoru, že Ukrajina nemůže být členem… Jak dlouho bude Hollande ještě prezidentem? Maximálně ještě něco přes dva roky, kdy mu končí mandát. Šance na znovuzvolení jsou menší, než že Hradec Králové na podzim bude hrát skupinu Ligy mistrů (fandové votroků nechť mi prominou, mně je jejich klub, hned po Viktorce nejsympatičtější v lize, ale lepší příměr jsem nenašel).

Navíc – jakou hodnotu má závazek podepsaný a  dojednaný Paříží a Berlínem, už si Moskva vyzkoušela. Včera ve Spiegelu to znovu jasně připomenul Janukovyčův tehdejší předseda vlády Azarov, kterého Spiegel, u příležitostí vydání jeho memoárů, kde samozřejmě nemůže chybět popis majdanských událostí, doslova citoval takto:

Tehdejší Janukovyčem podepsané dohody o politických reformách (dojednaných ministry zahraničí Francie, Německa a Polska -pozn.vlk) byly jen „perfektním podvodem“.

A o kus dále je ve stejném článku citován podruhé:

Změna mocenských poměrů nebyla nic jiného, než puč , režírovaný USA….

Zdroj.

Stejně dopadlo Rusko při akceptaci jednání na jaře v Ženevě! Kde Kyjev získal od Moskvy velké koncese tehdejší spor vyřešit smírnou cestou!

Podobně na počátku září minulého roku, kdy ukrajinská armáda byla na pokraji úplné porážky, což přiznal i Porošenko a Moskva tvrdě zastavila opolčence v jejich postupu a donutila podepsat Minské dohody, které pro ně tehdy byly maximálně nevýhodné a mnozí je označili za zradu? Které jsou nyní všemi vzývány? Kdo se ani nepokusil je naplnit?

Když povstalci zorganizovali volby, které se svými podmínkami sotva lišily od spektáklu organizovaného Kyjevem na jeho Ukrajině, byly tyto okamžitě prohlášeny za nezákonné. A  přišly sankce. Když povstalci stahovali těžkou techniku, podle týchž dohod od frontové linie, Kyjev začal masivní bombardování Doněcka a dalších měst, které jsou v jeho dostřelu. Přišly sankce. Nota bene, jak zveřejnilo Carnegieho výzkumné centrum a vám už odprezentovala Kosa, Kyjev naprosto nebyl ochoten ani naplnit podepsané závazky, ohledně území, která měla mít pod kontrolou opolčenců – (viz zdroj)

Západ nic z toho neocenil. Ani v nejmenším a  jeho reakce byla vždycky stejná – další zvýšení sankcí!

A to nemluvím o posledním, pro mne naprosto nepochopitelném excesu – snad si ještě i v Berlíně a Paříži pamatují, že na 15. ledna byla, s velkým časovým předstihem, proponována schůzka v kazašské Astaně, kde měla Merkelová a Hollande jednat s Porošenkem a Putinem, kteréžto jednání se ovšem nekonalo. Protože kancléřka jaksi neviděla důvod k daleké cestě. S odůvodněním, že nemá smysl jednat, když není viditelný pokrok k míru! A Kyjev rozjel ofenzivu, která momentálně končí v Děbalcevském kotli!

A najednou, z ničeho nic rychle sedá do letadla a jede za Putinem? A  Hollande také?

Co je změnilo? Je větší naděje na mír? Naopak! Hollande osobně vyjevil, že má strach z velké války! A že je to vlastně poslední šance na mír! A že ale není k disposici nekonečně času!

Má pravdu ten pán! Já mám strach z velké války už skoro rok. Vlastně na den přesně 11 měsíců – viz
Přemýšlení o Ukrajině II – Majdan,moje dávka ze samopalu a atomové hodiny

Kdy jsem pochopil, že na Majdanu, ani omylem nevyhráli ti, kteří měli dost oligarchů a jejich rozkrádání Ukrajiny a  chtěli to změnit! Že je to vítěství úplně jiných zájmů. Znovu musím opakovat, že tehdy posunuli s vydatným a  záměrným přispěním těch, co stáli za konečným řešením Majdanu, ručičky na smrtících atomových hodinách!

Dnes už to tvrdí i Hollande. Merkelová je jen silně znepokojena. 15. ledna tyhle starosti ani jeden z nich neměl. Ale to ještě v Aténách nevládla Syriza a Děbalcevo bylo naprosto ideálním nástupištěm pro ofenzivu do srdce povstaleckých regionů!

Jsme na třech tisících slovech. Možná byste rádi nějaký odhad jak tahle iniciativa dopadne. Jak dopadne mise Merkelová – Hollande. A  jak dopadnou jednání okolo řeckého dluhu….

Poctivá odpověď je – NEVÍM. A nemám ani žádný odhad. Jisté je, že mi tenhle náhlý cestovatelský pokus obou evropských potentátů připadá jako nejnadějnější ze všech, co se od začátku ukrajinské krize realizovaly. Ale jsou tam dvě obrovské potíže. Jakkoli nesrovnatelné významem i velikostí:

Tou menší představují současní držitelé klíčů v Kyjevě. Jakmile udělají nějaké zásadní ústupky, budou tvrdým jádrem běsnících nacionalistů smeteni. Půjde jim o holý život a oni to vědí! Takže je nebudou chtít učinit. Nicméně Západ má na to jasnou páku – prostě jim sdělí :

Pánové, podepište tohle nebo zítra už ani vindra! A s Azovem, Donbasem, Ajdarem, Jarošem, Semenčekem, Ljaškem, Kolomojským a podobnými si to vyřiďte, jak umíte. Eto vaše dělo!

Zatraceně větší problém bude s Moskvou! Ta byla už tolikrát podvedena, že bude žádat tvrdé sliby a záruky. A to nejen od hráčů druhé ligy – Merkelové a Hollanda, ale nejspíš i od Spojených států! Prostě jasný a  nezpochybnitelný závazek, že Ukrajina nevstoupí do NATO, který bude platit natrvalo. K tomu velkou autonomii pro Lugansk a Doněck. A pro sebe souhlas s krymskou operací. Alespoň já bych tohle všechno chtěl na Putinově místě. Samozřejmě také zrušení sankcí.

Je to dosažitelné? Netuším. Spíše si myslím, že ne. Spojené státy nic takového neakceptují. Minimálně ne ve formě veřejného závazku… To by bylo naprosté přiznání slabosti a v kongresu by byla bouře.

Takže?

Takže si dovolím odhad – Merkelová si buďto připraví šrajtofli a odepíše oněch až 80 miliard a  Řecko, pokud bude hrát maximálně tvrdě, se dočká velkého odpisu dluhů nebo v Aténách dojde k převratu nebo se Tsyparas a spol zlomí…. nebo v Bruselu vynaleznou kouzelnou formulku, jak se dá v EU rozhodovat jednomyslně i když jeden z členů kategoricky nesouhlasí nebo…nebo… nebo…

Normálně si za svými odhady stojím hodně pevně. Za tímhle to tak není. Vím příliš málo a hraji jen s těmi úplně nejzřetelnějšími skutečnostmi. Naprosto nevidím nic z toho, co je pod povrchem. Ale pozici Moskvy bych osobně definoval v  tomto okamžiku lepší než kdykoli před tím. Ona má čas. Druhá strana ne. A Putin získal neocenitelné zkušenosti nakolik může spoléhat na slova protihráčů. A také to, jak ho vidí. Viz například poslední G20 v Austrálii….

Zjednodušme to. Na jednoduchou otázku – bude ukončena ukrajinská konfrontace Západ – Rusko? Ta cesta Merkelová -Hollande je šancí. Kdyby to bylo jen na nich a nikoho dalšího k tomu nepotřebovali, řekl bych – ANO. Washington má ale svoje zájmy. A dokonce několik mnoho různých zájmů – například Obamův, Mc Cainův, aby definoval jen ty dva nejzřetelnější. A prezidentské volby v podstatě na dohled… Když tohle všechno uvážím, říkám – bohužel – NE!

Zatím ještě NE!

A kdy bude podle vlka reálná šance na mír? Až se financování Jaceňukovy Ukrajiny (Porošenko už v té době prezidentem nebude) stane pro Západ neudržitelné! Doufejme, že v té době se bude ovšem válčit jen na Donbasu, za účasti jen těch, co tam bojují nyní.

Velmi doufám, že se mi za pár týdnů leckdo z vás, kvůli téhle vůbec ne analýze, ale věštění z křišťálové koule bude zaslouženě posmívat. Jak mohutně nevyšla!

Dodatek:

Právě jsem to dopsal a ještě ani nezačal korektury na odstranění chyb a přehledů, ale mrknul jsem na otevřené stránky mých oblíbených německých zdrojů. A co nevidím na Süddeutschen Zeitung? Konkrétně zde.

První konkrétnější informace o tom, co za dárek vezou oba cestovatelé do Kyjeva a Moskvy:

V hrubých rysech by plán měl vypadat takto:

– okamžité zastavení palby

– základem budou Minské protokoly

– stažení těžkých zbraní od linie dotyku a  výměna všech zajatců

– povstalcům budou přiznány územní zisky, kterých dosáhli 1500qkm /prý alespoň částečně!!!!/

– široce založená autonomie povstaleckých území.

– Kyjevu prý bude dáno jasně na srozuměnou, že tohle je jeho poslední šance a že když nebude souhlas, tak nebudou love (jak jsem předpokládal),

– Moskvě naopak bude sděleno, že když nebude souhlasit, tak přijdou další sankce. A  prý by mohly následovat dodávky zbraní na Ukrajinu…

Podotýkám, že Minskými dohodami nejspíš bude myšleno, že Kyjev začne kontrolovat celou rusko – ukrajinskou hranici. O Krymu ani slovo, o odvolání sankcí ani slovo…

Jo a  je potvrzeno, že podnětem k cestě a jednání byla dynamika vývoje na frontě…. Jak jinak!

Takže nemám sebemenší důvod měnit svůj negativní odhad! S  tímhle podle mne Putin prostě souhlasit nemůže! Nechce-li spáchat sebevraždu. Být na jeho místě, tak jednám a jednám. O tisících drobných a zásadních detailů. Datum řeckého 28. února je nedaleko.. A hodiny dělají tik, ťak, tik, ťak…

Prachy nebo sankce?! Být či nebýt?! Toť otázka! Zbývají tři týdny a jeden den. A za ty tři týdny sotva bude vojenská pozice Kyjeva lepší! Pokud ne a  Řekové vydrží, přijde nejpozději 21. února výrazně lepší nabídka. Možná, že dříve.

No a  na ruských zdrojích čtu, že se projednává možnost nasazení jednotek OSN na linii styku!
Na setkání prezidentů Ruska, Německa a Francie bude v pátek definitivně rozhodnuta otázka o vyslání mírových jednotek OSN na JV Ukrajiny, kde dosud probíhají boje.
Číst všechno zde.

Dodatek II

A před chvilkou ten původní článek SD opatřili ještě tímhle dodatkem, který sem dám pro jistotu v originále:

Anmerkung der Redaktion: Die Bundesregierung hat am Abend eine frühere Version dieses Textes dementiert, wonach der Friedensplan angeblich den Separatisten ein viel größeres Territorium zugestehe. Wir haben die entsprechende Stelle präzisiert. Gebietsfragen sind nicht Gegenstand der Vereinbarungen, die zwischen Merkel, Hollande und Poroschenko ausgehandelt werden. Tatsächlich aber halten es politische Beobachter für unwahrscheinlich, dass die ursprünglich im Minsker Abkommen vom vergangenen September festgelegte Demarkationslinie im Licht der neuen Geländegewinne der Separatisten aufrecht erhalten werden könne.

Poznámka redakce:

Spolková vláda dementovala první verzi našeho článku /který jsem nalinkoval nahoře/, přičemž mírový plán údajně separatistům přiznává významně větší teritorium. Proto jsme nyní příslušné místo textu precizovali. Územní otázky nejsou předmětem jednání, které bylo vedeno mezi Merkelovou, Hollandem a Porošenkem. Političtí pozorovatelé jsou ale názoru, že je nepravděpodobné, aby demarkační linie stanovená původní Minskou dohodou v září, ve světle nových územních zisků separatisty byla jimi akceptována.

Porošenko prý to vidí pozitivně!

A tohle má být nabídka mírové smlouvy, výhodné pro všechny?

A přidám ještě jednu novinku (zde)

– Putin telefonoval s Tsyprasem a pozval ho do Moskvy. Sice až na 9. května, ale Merkelová také jela z hodiny na hodinu…

Tak zas zítra! Píšou se dějiny.