Německá média lžou o Ukrajině (mají také instrukce z Bruselu?): Co se nehodí upravíme… Komu se to nelíbí, je agent Kremlu!

Sebastian Range
8.2.2015 server Hintergrund

„ Rusko vede propagandistickou válku“, zní titulek v „ Tagesspiegel“, „Věří Putin vlastní propagandě?“, ptá se „Spiegel – online“, státy EU „jsou bezmocné proti propagandě Ruska“, obává se „Süddeutsche Zeitung“, zatímco „ Die Zeit“ ví:“Propagandistickému aparátu Moskvy docházejí peníze“. Konflikt, který se nyní na východní Ukrajině rozhořel, je bezpochyby jen propagandistickou válkou. Pokud věříme titulkům zdejších médií, pak má Moskva exkluzívní práva na propagandu. 

Zdá se ovšem, že od začátku ukrajinské krize jsou také západní média vystavena kritice jednostranného zpravodajství. Ne vždy však dopadla reakce suverénně: Süddeutsche Zeitung hanobila své čtenáře, kteří se kriticky vyjádřili v komentářích, jako placené agenty Kremlu.

Tento týden byli „Putinovi trolové“ opět nakrmeni novou stravou. Poslední dny přinesly znovu přesvědčivé příklady jednostranného a zkresleného zpravodajství i v západních médiích. V souvislosti s eskalací bojů na Donbase jsou zprávy o ozbrojených srážkách, pohybech vojenských jednotek a četných mrtvých na denním repertoáru vysílání.

RTL – Aktuell vysílal ve středu večer: “Podle údajů ukrajinské armády začali proruští separatisté velkou ofenzívu na východě země, v Doněcku byla také granáty ostřelována nemocnice. Přitom tam prý zemřelo minimálně pět lidí,“ zaznívá v úvodu příspěvku, jehož formulace zcela jasně budí dojem, že nemocnici ostřelovali separatisté. V následující zprávě se divák dozví, že budovu zasáhlo šest dělostřeleckých střel.

„Podle dosavadních údajů pět mrtvých, jejich počet by mohl ještě stoupnout. Ošetřovny, pokoje nemocných – zcela zničeny.“

Z Doněcka podává zprávy reportér Dirk Emmerich: “Na civilní obyvatelstvo se zde vůbec nebere ohled. Podle oznámení obou stran, že budou mobilizovat další desetitisíce vojáků, existuje velké nebezpečí,že se tato válka zcela vymkne kontrole.“

Rozhodující poukaz na to, kdo „zde“, tedy v Doněcku, nebere žádný ohled na civilní obyvatelstvo, reportér RTL zatajuje. Přitom jsou fakta o situaci jednoznačná: Velkoměsto kontrolované rebely je od znovuobnovení bojů v polovině ledna denně pod palbou ukrajinského vojska. Také městská čtvrť Tekstilčik, ve které se nemocnice nachází, se několikrát stala cílem. O nezpochybnitelné skutečnosti, že na území , které kontrolují povstalci, se nachází zdravotnické zařízení, není zmínka – otázku, proč se separatisté ostřelují sami, by si asi divák sám sobě položit neměl.

Soukromý vysílač není se svým zkresleným líčením, které označuje za pachatele separatisty, osamocen.

Německý rozhlas šel ještě o krok dál. Vysílač nejen naznačuje, ale tvrdí: „V Doněcku ostřelovali separatisté nemocnice a mateřskou školku“, zní v úvodu zprávy. Později se s odkazem na zdroj Interfax ukraine upřesňuje: “V Doněcku rebelové ostřelovali dvě nemocnice a jednu mateřskou školku, přitom byli usmrceni nejméně čtyři lidé.“ Radiovysílač podává zprávu o „ofenzívě rebelů“, a s ní spojených „útocích na 80 míst během posledních hodin“.

Na rozdíl od Deutschladfunk (německého rozhlasu) Tagesschau (televizní noviny) na své webové stránce nezatajuje, že tyto údaje uvádí ukrajinská armáda.

„ Podle údajů ukrajinské armády zaútočili proruští separatisté během jednoho dne na 80 míst. Bojuje se obzvláště kolem Děbalceva a Doněcka“.

Také zde je řeč o velké ofenzívě separatistů. Ovšem proč by měla být právě namířena proti vlastní baště Doněcku? Líčení je zjevně nesmyslné, ale díky tomu se válečné oběti v Doněcku dají připsat „velké ofenzívě“ rebelů.

Je pravdou, že jmenované maloměsto Děbalcevo je v zorném poli ofenzívy separatistů. Místo dobyly minulé léto ukrajinské jednotky, aby vrazily klín mezi „lidové republiky“ Doněck a Luhansk. Děbalcevo je důležitý dopravní uzel a nejkratší spojnice mezi oběma hlavními městy povstaleckých „lidových republik“. Tam se prý nachází pět až osm tisíc vojáků Kyjeva, kteří jsou nyní uzavřeni v kotli, protože spojení s ostatními jednotkami je v dosahu palby rebelů. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vyzvala ve středu k místnímu příměří, aby bylo možno evakuovat civilisty, kteří zůstali ve městě.

Opravdu lživě: ZDF podává informace z válečné oblasti

Před několika dny se rebelům podařilo dobýt předměstí Uglegorsku, a tím utáhnout smyčku kolem ukrajinských jednotek. Journal – heute ZDF (Magazín Dnes) informoval v úterý o „ lidské tragédii“, která se zde odehrává, o zoufalých obyvatelích, kteří se se svým skrovným majetkem dávají na útěk. „Zachraňte nás, prosím, Bože, zachraňte nás“, tak zněla slova plačící ženy, která drží v náručí své dítě. Příspěvek pokračuje popisem situace: „Malé děti jsou naloženy na nákladní auta v naději, že je budou moci dovézt do bezpečí. Jen pryč odtud! Proruští separatisté jsou na postupu. Otevřeli humanitární koridor. Ovšem bezpečné už tady není nic“. Další obyvatelka řekla: “Je to tu strašné. Všechno je zničeno. Město již neexistuje.“ V dalším průběhu je zařazena scéna z pohřbu. Smuteční obřad za čtyřletého chlapce. Jeho matka není přítomna. Musela jí být amputována jedna noha. Leží v nemocnici. Jen samotný otec se svou bolestí. “Vyhrabal jsem syna vlastníma rukama. Byl zavalen a udusil se.“, informuje truchlící otec. Příspěvek ZDF uzavírá obrazy „bojovníků“, kteří „nutí“ skupiny obyvatel, aby „opustily svou vlast.“

Televizní úprava je v mnohém ohledu klamavá. Pozorovateli se musí vnutit dojem, že všechny scény pocházejí z Uglegorsku. Není tomu tak. Emocionální scény pohřbu dítěte a výpověď pozůstalého otce zveřejnila poprvé Human Rights Watsch. Ne v městě u Děbalcevo, ale v Doněcku, a již před dvěma týdny ztratil otec svého syna. Dům rodiny zasáhla dělostřelecká střela. Zodpovědná je za to podle mluvčího Organizace za lidská práva v USA pravděpodobně ukrajinská armáda.

Také snímky z konce zprávy ZDF nepocházejí z Uglegorska. V příspěvku, který byl vysílán ve středu v poledním magazínu, se z „bojovníků“, které předcházející den divák umístil do Uglegorsku (korektní), se stali „ukrajinští vojáci“ v Děbalcevu, kteří nyní lidi k ničemu nenutí, nýbrž jim pomáhají opustit oblast bojů.

Obrazový materiál, který skutečně pochází z Uglegorsku, převzala ZDF zjevně z ruských vysílačů, jejichž reportéři byli na místě. Jejich zprávy byly natočeny ve stejné době a ukazují stejnou scénu, obyvatele stojící v řadě a čekající na odvoz do bezpečnějších oblastí, který organizují milice separatistů. Ovšem ve své hlavní myšlence se značně odlišují od příspěvku německé stanice. Také ve zpravodajství KP.RU dostanou obě ženy, které ukázala ZDF v heute-journal slovo, a dozvíme se, co ještě chtějí říci. Stejně jako ostatní obyvatelé činí zodpovědným za zničení města ukrajinské jednotky. Ty začaly po útěku před blížícími se rebely ostřelovat město Děbalcevo raketami GRAD. Po celé dny museli lidé setrvávat ve svých sklepích. Nemůže být pochyb o tom, komu přičítají vinu za svou situaci: “Porošenko, sedni si za jednací stůl“, požaduje jedna žena, zatímco druhá přeje ukrajinskému prezidentovi smrt: „Porošenko, zemři, ty idiote!“

ZDF zřejmě pro svůj příspěvek obrazový materiál vytřídila, aby stížnosti obyvatel na ukrajinskou armádu při vzniku „lidské tragédie“ byly vymazány.

Zda se takové selektivní zpravodajství již kvalifikuje jako propaganda, je sporné.

Ve zpravodajství zdejších hlavních médií se ovšem etabloval jeden vzor. Zodpovědnost ukrajinské armády za civilní oběti je málokdy pojmenována i v těch případech, ve kterých fakta o situaci nepřipouštějí žádné důvodné pochybnosti – jako při nejnovějším ostřelování nemocnice v Doněcku. Většinou se pouze hovoří o tom, že se obviňují obě strany. A nezřídka se volbou slov a obrazů, a jak se můžeme domnívat – vědomým vynecháváním důležitého pozadí – vnucuje v těchto případech označení separatistů za pachatele.

Města jako Doněck nebo severně položené velkoměsto Horlivka jsou již po tři týdny ostřelovány ukrajinským vojskem. Přitom byly již stovky obětí mezi civilním obyvatelstvem. Ve zpravodajství ale nemají takovou váhu jako mrtví z Mariupolu, kteří 24.ledna padli za oběť raketám GRAD. Jejich osud nejen vedl po několik dní mezi titulky v médiích, ale vyvolal nadto ostré reakce západních zemí. Spolkový ministr zahraničních věcí Steinmeier hovořil neprodleně o nových sankcích proti Rusku. Proč mrtví v Mariupoli vyvolali poměrně velké rozhořčení veřejnosti, je jasné: Jdou podle názorů OBSE na konto separatistů a mohou být dáváni za vinu těm, kteří jsou ve válečném zpravodajství prozápadních médií označováni jako „nepřátelští“.

Když jednotky Kyjeva, opět, jak se to stalo před několika dny v Luhansku a bylo potvrzeno OBSE, nasadí proti obydleným oblastem kazetové bomby, tak to sotva stojí za zprávu. A také německý ministr zahraničí nepřijde na nápad, jako po útoku na Mariupol, hovořit o „válečném štvaní“ a dokonce požadovat sankce proti Kyjevu.

Tak pak může ukrajinská vláda i nadále všechny své hanebné činy, které jsou jí přičítány, nerušeně označovat za ruskou propagandu a přitom se spoléhat na ochranářskou pomoc argumentů západních médií.

Pro Novou republiku přeložila Zdeňka Holešová