Německý ministr zahraničí varoval USA před dodávkami zbraní na Ukrajinu. Porošenko: Zbrojením k míru!

4. 2. 2015    zdrojzdroj
Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se domnívá, že by se Spojené státy měly zdržet dodávek jakýchkoli zbraní na Ukrajinu, protože to nepovede k vyřešení konfliktu, ale pouze ke zvýšenému počtu obětí. Řekl to 2. února, když vystoupil na regionální konferenci Sociálně demokratické strany Německa v Norimberku, oznamují noviny Die Welt.


“Mohu to říci i našim americkým přátelům, kteří uvažují o dodávkách zbraní – vojenské řešení tohoto konfliktu neexistuje. Maximálně povede k většímu počtu mrtvých,” řekl německý ministr. Steinmeier vyzval strany konfliktu k mírovému urovnání a připomněl, že “skutečná politická rozhodnutí jsou vždy přijímána u jednacího stolu a nikdy pod hlavněmi zbraní”.

Washington přiznal nebezpečí šíření ukrajinského konfliktu s vojenskou pomocí

Americká administrativa si je vědoma nebezpečí poskytování další vojenské pomoci Ukrajině, informovala 3. února agentura RIA Novosti .

“Další vojenská pomoc může vést k novému krveprolití, je to velmi vážné riziko,” řekl mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Poznamenal, že Washington “vyzývá obě strany konfliktu k diplomatickému řešení.”

Bílý dům se ale chystá nejen podporovat Ukrajinu, ale i vystupovat proti Ruské federaci. “Zaprvé, izolací politického vedení Ruské federace při akcích, které destabilizují situaci na Ukrajině. A budeme také v této těžké době naše přátele na Ukrajině podporovat”. Tak Earnest popsal dva cíle administrativy USA.

Petr Porošenko přitom 3.února na tiskové konferenci v Charkově řekl, že nepochybuje o kladném rozhodnutí USA a ostatních spojenců ohledně dodávek letálních (smrtících) zbraní na Ukrajinu, pokud to bude třeba. Informovala o tom agentura “Interfax”.

“K dosažení míru musíme mít možnost se bránit. Pokud budeme slabí, nepomůže nám to dosáhnout míru, ale bude to jen škodit,” řekl prezident Ukrajiny. Dodal, že v jeho zemi jsou možnosti pro výrobu levných zbraní, které jsou několikanásobně levnější než jejich obdoba, ale nejsou o nic horší co do kvality. Porošenko si v tomto ohledu postěžoval na nedostatek času pro rozvinutí výroby.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová