Porošenko není v žádném případě s to uzavřít mír

4. 2. 2015     zdroj
“V mezinárodní praxi existuje norma komunikace státu se zástupci jím neuznaného útvaru. V právnické mluvě se tomu říká jednání s těmi, kteří mají de facto kontrolu nad územím. Tak například Moldávie pravidelně provádí oficiální setkání s vůdci Podněstří. Takže jmenování Leonida Kučmy oficiálním zástupcem Kyjeva na jednání v Minsku neznamená připravenost Ukrajiny na mír,” řekl expert.


“Bylo by nadsázkou nazvat legalizaci Kučmy, jako zástupce ukrajinské strany na jednání v Minsku, legalizací republik Donbasu Kyjevem. V blízké budoucnosti je Ukrajina za žádných okolností neuzná,” řekl 3.února expert na domácí i zahraniční politiku Ukrajiny Rostislav Iščenko dopisovateli IA Regnum .

“Porošenko není v žádném případě s to uzavřít mír. Je naprosto nesamostatný ve svých rozhodnutích, proto zástupci DLR a LLR naprosto spravedlivě obviňují ukrajinskou stranu z faktického ztroskotání jednání. Jsou to oni (poznámka překl.: DLR a LLR), kdo jsou připraveni ke kompromisním alternativám. Ať je to jak chce, Kyjev není schopen provádět žádné reálné kroky; je jen schopen provádět dekorativní úkony, jako je jmenování Kučmy,” řekl Iščenko.
Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová