Nestřílejte, zkazíte mi reportáž!

Ian Pannel (BBC)

19. 2. 2015, zdroj: zde

Ukrajinská střela, která div že nezabila novináře BBC, přerušila jeho lživý příběh o tom, že příměří porušují opolčenci (domobrana DLR).

Ukrajinská střela zničila lživý příběh BBC o porušování příměří opolčenci. Britský novinář Ian Pannel, poskytující zprávy z letiště v Doněcku, řekl, že opolčenci vedou střelbu navzdory dohodě z Minsku.

V tu chvíli blízko něho dopadne střela, vystřelená ukrajinskou armádou. Zahraniční korespondent BBC se tak málem stal obětí střelby ze strany bezpečnostních sil Ukrajiny, právě když natáčel zprávu z letiště v Doněcku, které je pod kontrolou opolčenců. Ve chvíli, kdy svým divákům vyprávěl, že síly DLR nedodržují příměří.

Ve své reportáži reportér mluvil se zástupci DLR, kteří mají pod kontrolou letiště od konce ledna. Když bylo v pozadí slyšet střelbu, Ian Pannel to komentoval bez zaváhání jako střelbu z letiště. Zástupce DLR ho opravuje, že výstřely je slyšet z obou stran (z letiště i na letiště).

Když stál před zcela zničenými budovami a mluvil o dohodě o příměří, začala přestřelka. Náhle jedna ze střel zasáhla budovu přímo za novinářem. K výbuchu došlo několik desítek metrů daleko, filmový štáb začal utíkat. Nicméně, hlas za kamerou vysvětlil, že podle kyjevské vlády se opolčenci ostřelují sami.

Také zpravodajská skupina Rossia Today byla ostřelována z ukrajinské strany, a to navzdory skutečnosti, že novináři, stejně jako zaměstnanci BBC, měli modré neprůstřelné vesty označené “Press”. Později řekl korespondent Murad Gazdiev, že má dojem, že armáda se výslovně snaží zasáhnout je.