Nové informace z Prahy o vojenské pomoci Ukrajině

28.2.2015  Hlas Ruska

Na krátkém briefingu, který se konal po skončení jednání ministrů zahraničních věcí České republiky a Velké Británie bylo novinářům povoleno položit pouze jednu otázku. Není těžké si domyslet, čeho se tato otázka týkala: samozřejmě, že dodávek zbraní pro ukrajinskou armádu.
Oba ministři zachovali smířlivý tón a prohlásili, že situace musí být vyřešena politickými prostředky. Avšak, jestli Lubomír Zaorálek zdůrazňoval hloupost dodávek zbraní na pozadí příměří, přerušení palby a stahování těžké vojenské techniky, což by vedlo jenom k eskalaci konfliktu, tak jeho britský kolega Philipp Hammond demonstroval rozhodnost. Hammond zdůraznil, že oznamuje „novou informaci“. A konkrétně, že Spojené království rozhodlo, že Ukrajinu podpoří a vysílá k výcviku Ukrajinců vojenský personál v počtu 75 osob. Anglický ministr dodal, že ukrajinská armáda potřebuje posily a „my nemůžeme dovolit, aby byla zničena“. Žádný spor mezi námi není, pospíšil si s upřesněním Zaorálek. Jednoduše vznikla debata, která ukázala, že pozice Velké Británie a České republiky jsou si v této otázce „velmi blízké“.

Česko-britská jednání v Praze komentuje první viceprezident Akademie geopolitických problémů Konstantin Sivkov:

Vyslání 75 vojenských odborníků z Velké Británie nic nezmění ani na politické aréně Ukrajiny, ani na vojensko-strategické situaci na jihovýchodě. Tato nevelká skupina bude schopna vycvičit jen velmi omezený počet velitelských kádrů. Opakuji ale, že to nebude mít žádný vliv na bojeschopnost celé armády. Přesněji, toho, co z ní zůstalo. Připomínám, že od poloviny roku 2013 v SBU sedí přibližně 50 instruktorů z USA. A co. Jaký efekt přinesli? Američtí poradci téměř deset let připravovali gruzínskou armádu za Saakašviliho. Ta ale byla rozdrcena během tří dnů. Američané a Angličané byli poraženi špatně vyzbrojenými bojovníky v Afghánistánu a v Iráku. Jedním slovem, bití anglosaští poradci jen stěží něco naučí kyjevské vojenské velitele. Ani je tam kvůli tomu nevysílají. Jsou tam třeba výhradně kvůli politické kontrole ukrajinské armády, SBU a MV. Pro ten případ, aby nedošlo k zaváhání, pokud by na Ukrajině vypuklo povstání proti kyjevským úřadům. A takový vývoj událostí se mi zdá velmi reálným.

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek na briefingu konstatoval, že pozice obou zemí k otázce vojenské podpory Ukrajiny jsou „velmi blízké“. Avšak, přeci jenom, vedle svého anglického kolegy vypadal jako „holub“, protože rozhodnějším způsobem odmítal jakoukoliv možnost řešení konfliktu vojenskou cestou. V té samé chvíli dal Philipp Hammond na srozuměnou: Spojené království dnes vysílá poradce na Ukrajinu a dále bude činit kroky dle situace. To i poznamenal český tisk. Podle slov zpravodajského kanálu ČT24, stoprocentní shoda mezi českou a britskou pozicí k vojenské pomoci ukrajinské armádě neexistuje.