Obama uznal to, co je zřejmé: Majdan je dílem Washingtonu

Pavel Ivanov
2. 2. 2015 ruvr.ru
Prezident USA Barack Obama nakonec otevřeně uznal vedoucí roli Washingtonu při svržení Viktora Janukoviče. Obama přitom dal na srozuměnou, že do přímého vojenského konfliktu s Ruskem nepůjde.
Barack Obama při rozhovoru pro CNN přiznal, že se USA „dobyly předání moci“ na Ukrajině. Jinými slovy, americký vůdce konstatoval, že státní převrat v této zemi, ke kterému došlo v únoru 2014, a který vedl k mimořádně těžkým následkům a četným lidským obětem, proběhl za bezprostředného technického a organizačního úsilí USA. Obama tak prakticky popřel všechna předchozí prohlášení amerických politiků a diplomatů, kteří tehdy tvrdili, že Euromajdan je vnitřní ukrajinský jev založený na ušlechtilém protestu širokých vrstev obyvatelstva proti zlodějskému Janukovičovu režimu.

Když americký prezident hovořil o sjednocení Ruska s Krymem, tak se vyjádřil v tom duchu, že protesty v Kyjevě byly pro Moskvu neočekávané. A „anexe“, jak tvrdí na západě, se stala reakcí na tento sled událostí. Pravda, Obama se tím do hloubky nezabýval a nezmínil se ani o projevu vůle obyvatel Krymu, ani o tom, že ukrajinští neonacisté připravovali „eskadry smrti“, které se měly vydat na poloostrov, aby zde prováděly kárné nájezdy. Pokud by se Krym nevrátil do historické vlasti, tak by byl zalit krví stejně, jak je nyní krví zalit Donbas. Nemluvě už o tom, že na Krymu, prakticky na ruských hranicích, mohla být umístěna další základna NATO. Nicméně, svět Baracka Obamy je odlišný. Americe v něm i nadále patří dominantní role a „barevné revoluce“ zůstávají jedním z klíčových mechanismů této dominance.

Barack Obama se v rozhovoru pro CNN pokusil rozbouřenou světovou veřejnost trochu uklidnit, když prohlásil, že reálný vojenský konflikt mezi USA a Ruskem je jenom stěží moudrým rozhodnutím. „Já si nemyslím, že by USA a svět chtěly vidět reálný vojenský konflikt mezi USA a Ruskem“, řekl Obama. A Ukrajina by na oficiální a otevřenou vojenskou podporu ze strany Washingtonu čekat spíše neměla, byť do ní vkládá obrovské naděje. Americký prezident oznámil, že Spojené státy mají „omezení vojenských intervencí“, „vezme-li se v potaz velikost ruské armády“ a to, že „Ukrajina není členem NATO“.

Vezmeme-li v potaz Obamovu upřímnost, tak jednání o dodávkách těžkých zbraní na Ukrajinu vypadají velmi logicky. Podle informací The New York Times bývalý vysoce postavení američtí činitelé připravili zprávu, ve které vyzývají Bílý dům k tomu, aby Kyjevu poskytl zbraně v hodnotě tří miliard dolarů. Ve zprávě je uveden i cíl těchto dodávek: západ potřebuje upevnit zadržování Ruska na Ukrajině.

Přiznání Baracka Obamy ještě jednou potvrzuje, že slova nynějšího kyjevského režimu o „velké, jednotné a suverénní Ukrajině“ jsou pustá. Jak může být Ukrajina nezávislá, když její vedení bylo přivedeno k moci silami ze zahraničí?