Pravicoví extrémisté na Ukrajině: „ Existuje jen vojenské řešení.“

20. 2. 2015          Deutsche Wirtschaft Nachrichten ,
Ukrajinské dobrovolnické prapory a Pravý sektor založily vlastní generální štáb, aby se na Ukrajině postarali o „ vojenské řešení“. Oficiální generální štáb v Kyjevě selhal. OBSE varuje před vypuknutím „nekontrolovatelného násilí“. Na Západě zůstaly pletichy paramilitaristických pravicových extrémistů bez povšimnutí.


Velitel dobrovolnického praporu „Donbas“, Semen Semenčenko, ohlásil ve středu vytvoření centra pro koordinaci všech dobrovolnických svazů. Došel k „ objektivnímu poznání“, že generální štáb není schopen koordinovat svazy dobrovolníků v boji proti rebelům.

Ukrajinská televize Channel 9 vysílala oznámení Semenčenka. Velitel milicí říká, že pro aktuální konflikt na Ukrajině existuje „ jen vojenské řešení.„ Jiná řešení nepřicházejí v úvahu.

Ovšem bataliony jsou „ nejdůležitější faktor v osvobozovací válce“. Na této iniciativě k založení autonomního „ generálního štábu“ , který je nezávislý na ukrajinské armádě, se vedle extremistické organizace Pravý sektor podílelo celkem 17 dobrovolnických svazků. K novému „generálnímu štábu“ patří i velitel Pravého sektoru Dimitrij Jaroš.

Založení nového vojenského vedení oznamuje Semenčenko v sociálních médiích na V-kontaktech. Tam pózuje na aktuální fotografii s několika dalšími členy vedení praporů , mezi nimiž se nachází i Jaroš. Ten leží zraněný na nemocničním lůžku. Členové Pravého sektoru jsou ve spojení s kontroverzním praporem Azov, ke kterému se také přidali pravicoví žoldnéři z Evropy.

Pozorovatelé se obávají, že paramilitaristické jednotky se odštěpí od regulérní ukrajinské armády a mohly by táhnout zemí jako záškodničtí žoldáci. V západních analýzách příčin občanské války na Ukrajině nevyvolaly tyto pletichy pravicových extrémistů na Ukrajině dosud žádnou pozornost.

Místo toho se v Německu v mnoha médiích, především ve veřejnoprávních, prezentují oznámení ukrajinské armády nekriticky jako fakta. Tím vzniká dojem, že to jsou jedině rebelové, kteří permanetně porušují všechny dohody. Ve skutečnosti již bezprostředně po schůzce v Minsku Pravý sektor sdělil, že nebude chtít dodržovat příměří.

Ve čtvrtek došlo na východní Ukrajině i přes dohodnuté příměří k bojům mezi ukrajinským vojskem, dobrovolnickými prapory a rebely. V Doněcku bylo pozorováno nasazení dělostřelectva.Na severu města Doněck byly boje obzvláště intenzívní, informuje BBC. Ovšem také ve strategicky důležitém přístavu Mariupol se bojovalo.

Předsedající mise OBSE , srbský ministr zahraničí Ivica Dačič, varoval ve čtvrtek před „ nekoordinovatelným násilím“ a vyzval všechny strany, aby „ neodkladně zastavily všechny aktivity, které ohrožují šance na mír, jak to vyplývá z Minské dohody.“


Pro Novou republiku přeložila Mgr. Zdeňka Holešová
Rechtsextreme in der Ukraine :“ Es gibt nur eine militärische Lösung“.