Ukrajinská svodka ze dne 19.2.2015

Ernest, MP a vlk s přispěním dalších
20. 2. 2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Humanitární pomoc hladovému a vymrzlému Děbalcevu, čištění kotle od ukrů, ostřelování civilních čtvrtí Doněcka pokračuje, boje u Mariupolu, zajat americký ostřelovač, porážka u Děbalceva snížila Porošenkovu autoritu, ukrajinští velitelé utekli od svých vojáků, části ukrajinské armády se podařilo vyjet z obklíčení, Rusko dodává plyn do Donbasu přímo, zničený děbalcevský železniční uzel … a další …

 

Domobranci u bran Děbalceva
Ernestova část:

(Všechny texty bez udání zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)

18.2.2015 – Prohlášení Eduarda Basurina:
Za poslední den ukrajinské skupiny opustily 14 obcí Novorosii. Obklíčení ukrajinští vojáci jsou úplně demoralizováni, ztratili velení, ale provádí chaotickou střelbu z Olchovatky na obytné čtvrti Děbalceva. Poslední pokus o průlom byl podniknut v noci konvojem 30 kusů automobilů a obrněných vozidel ve směru na Logvinovo, tato kolona byla zastavena, technika zničena, a mužstvo rozptýleno. Za svítání se zmrzlí ukrajinští vojáci v počtu 153 lidí, včetně 12 důstojníků, vzdali. Průlom děbalcevského kotle není možný. Všem ukrajinským vojákům, kteří složí zbraně, garantujeme život a přijatelné podmínky. V budoucnu budou předáni příbuzným.

18.2.2015 (21:07) – Zpráva Eduarda Basurina:

Děbalcevo dnes večer kompletně přešlo pod kontrolu DLR. Roztroušené nepřátelské skupiny stále působí v jižní části města a snaží se klást odpor. Jejich neutralizace je otázkou blízké budoucnosti. Jednotky domobrany v současné době provádějí průzkumnou činnost v Děbalcevu, zaměřenou na identifikaci a blokování těchto skupin. Ženijní jednotky dnes začaly čistit železniční infrastrukturu a město od min a dalších výbušných zařízení, která zanechala ve velkém množství ukrajinská armáda. Na doněckém směru nepřítel dnes pokračoval v ostřelování letiště Doněck z pozic v obcích Opytnoje a Vidnoje. V mariupolském směru ukrajinská armáda činnost nevyvíjela, hlavní úsilí zaměřila na udržení svých pozic a vedení obtěžující minometné palby na pozice sil domobrany DLR u obce Širokyno. Ve všech směrech byla pozorována intenzivní činnost ukrajinských diverzních a průzkumných skupin. Není vyloučeno ani organizování provokací proti pozorovatelům mise OBSE, působící na území naší republiky.

18.2.2015 – Poslal dobrovolník s volacím znakem ‘Rog’:
„Naše jednotky vyhnaly nepřítele z Děbalceva. Organizované jednotky nepřítele nezůstaly, nyní ve městě a po celém kotli zůstaly jen roztroušené skupiny nepřátelských vojáků. O koridor požádalo pouze tisíc mužů – a oni odešli, ale beze zbraní a techniky. Ještě teď máme 200 zajatců. Nepříteli stále vznikají ztráty, ale nám také. Boj propukl v oblasti námi obsazeného Černuchyna, kde naši vojáci dolikvidovávají obklíčené nepřátelské vojáky. Naše síly také vstoupily do osad opuštěných ukrajinskou armádou Kamyšatka, Olchovatka, Aleksandrovsokje, Olenovka, Priběrežnoje, Bulavina, Danilova a Bulavinskoje. Probíhá odminování prostoru. Jednotlivé jednotky v oblasti Il’inka a Komuny kladou odpor.

18.2.2015 – Video Grahama Phillipse:
Udělal jsem rozhovor se zajatými ukrajinskými okupanty. Uvedli, že je přivezli na Donbas jako kočky v pytli, protože úřady jim slíbily, že budou stát na kontrolních stanovištích v Dněpropetrovské oblasti, ale ve skutečnosti byli naloženi do auta a přivezeni do kotle a pak je obelhávali i o samém zajetí a řekli jim, že kotel neexistuje a že domobrana bude brzy rozdrcena. Jeden z okupantů, když poznal celou cyničnost podvodu, mluvil tvrdě o ukrajinském vedení a nazval je … no nespisovným výrazem.

18.2.2015 – Poslal minometník Maxim z DLR:
Později odpoledne – v celém děbalcevském kotli není mobilní spojení od MTS a internet začal fungovat teprve nyní. Během této doby Ukři opustili pozice a aniž by zašli do Děbalceva, šli na sever, kde se připravují k východu koridorem. Požadavek – žádné zbraně. Ukři šetří – nechte nám ruční. Obecně platí, že dostali několik dní na rozmyšlení, ostatní uzemníme. Ty, kteří nevyjdou také. Přiznané ztráty Ukrů v kotli – 2300 lidí a asi 3000 je tam stále živých. Snižují na jeden a půl tisíce. Ale to přiznávají vojáci – podle Porošenka nejsou ztráty. Stejně jako kotel. Prý – vše je v pořádku, začali nám dávat dovolené, nejjistější znamení, že kotel končí. A mluví o přemístění týmu po začištění dokurachovského směru. Při bojích v Děbalcevě jsme získali mnoho trofejí, hodně zbraní a střeliva.

18.2.2015 (23:35) – Poslal dobrovolník s volacím znakem ‘Podpal’:
Mapa neodpovídá skutečnosti. Všechny osady jižně od Děbalceva nepřítel opustil a jsou obsazené domobranou. Nehledě na to, že Ukři se pokusili zničit zásoby vybavení a munice, máme velmi bohatou kořist. Šachta Bulavinskaja je neporušená, ale je zde mnoho výbušných nástrah. Na šachtě Olchovatskaja hořelo. Tady je seznam obcí:…. Jelenovka, Alexanderovskij, Groznyj, Kr. Pachar (jižní) Saveljevka, Bulavinka, Olchovatka jsou naše. V nich jsou posádky domobrany v Kamence a Černuchynu začisťuje průzkum, výsledek zatím neznám. Všechny „Orlovky“ jsou naše a také Mogila Ostraja. Ukrům se podařilo uprchnout v noci asi na 40 obrněných vozidlech s vojáky na korbách a v televizi je ukazovali. Kdo jel na autech, většinou padl. Ty podle mě použili jako návnadu, vedli je na jatka a dokud domobrana „hasila“ snadné cíle, obrněnce prorazily. Podle očitých svědků v Artěmovsku ty vozy, které přežily, byly silně opotřebované. V Děbalcevu je ještě ‘příměří’. Mimochodem, most na dálnici Ukři vyhodili do vzduchu, zůstala jedna cesta přes Mironovskij a už balí kufry.

Stažení vojáků z Děbalceva uštědřilo ránu autoritě prezidenta Porošenka – WSJ
Z Korrespondent.net dnes 20:31 zdroj

Odchod ukrajinské armády od Děbalceva může signalizovat vážný ústup vládních sil, napsaly noviny.
Vzdání města Děbalceva posiluje pozici separatistů a ukazuje, že si mohou diktovat své podmínky. Tím tento krok uštědřil ránu autoritě prezidenta Ukrajiny Porošenka, napsali ve středečním Wall Street Journal.

OBSE: Sepratisté odmítli zastavit palbu v Děbalcevu

Korrespondent.net, včera, 20.12 zdroj


USA jsou připravena poskytnout Ukrajině pouze nesmrtící vybavení – Pentagon
Z Korrespondent.net, včera, 23:42 zdroj

Ministerstvo poznamenalo, že zbraňové systémy nebudou dodány oficiálnímu Kyjevu. US nezměnily svůj postoj k poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině a Kyjev posílají pouze nesmrtící vybavení a ne zbraňové systémy, řekl mluvčí Pentagonu kontradmirál John Kirby, uvádí Tass. Podle něj ministerstvo obrany USA zvažuje různé požadavky z Kyjeva. Přitom Kirby poznamenal, že „tento problém nelze vyřešit pomocí amerických vojáků.“ V Pentagonu, počítají s diplomatickým řešením konfliktu na Ukrajině. Dříve bylo oznámeno, že USA budou trénovat bojovníky Národní gardy v západní Ukrajině.

Můj komentář: Domnívám se, že USA si rozmyslí dodávat sofistikované zbraně Ukrajině, které požaduje Prošenko, ze dvou důvodů:

1) Velice snadno by se mohlo stát, že se v krátké době dostanou do rukou „separatistů“ a jejich prostřednictvím i ruské armádě. Tak to dopadlo již na podzim, když jedno auto protitankových „Javelinů“, které Ukrajincům „nedodaly“ USA, vzali charkovští partyzáni ukrajinské armádě a využívají je k útokům proti ní v charkovské oblasti. Podobné to je s „Piony“ které Ukrajincům dodali Poláci a některé z nich dnes používá domobrana.

2) Kšeft je kšeft a i za zastaralý šrot z dob Varšavské smlouvy je třeba zaplatit. A Ukrajina nemá čím platit.

Rada národní bezpečnosti schválila návrh Porošenka na zavedení mírových sil OSN na Donbas
Z Korrespondent.net dnes 00:10 zdroj

19.2.2015 – Zpráva domobrany:
V osadě Černuchyno ukrajinské přehrazovací oddíly napadly skupinu vojáků domobrany LLR, když brali do zajetí skupinu vojáků ukrajinské armády. Začal boj, tři vojáci domobrany LLR utrpěli vážná zranění. Když se v Černuchynu oblíčení ukrajinští vojáci vzdali, jejich vlastní lidé zahájili palbu na jejich opevnění, aby zabili je i vojáky domobrany Novorossii.

Zpráva Denise Pušilina:
Porošenko lže, když říká, že údajně některé jednotky ukrajinské armády z Děbalceva vyšly v plné zbroji a opustily město. Většina z těchto jednotek, které uvádí Porošenko, byla rozbita domobranou, a část z těchto jednotek se vzdala nebo se vzdává teď.

19.2.2015 !12:01) – Zpráva premiéra DLR Alexandra Zacharčenka:
Očištění města Děbalceva od ukrajinských ilegálních ozbrojených formací je dokončeno. Je mi velmi líto, že Kyjev nepřijal slova rozumu a nedal příkaz složit zbraně. V důsledku toho jsou ztráty ukrajinských sil v rozmezí od 3000 do 3500 padlých. Dnes, 19. února začíná předání těl ukrajinských vojáků rodinám. Pokud jde o diskusi o zavedení mírového kontingentu, úřady DLR považují možnost zavedení mírových sil na bývalou „rusko-ukrajinskou hranici“ v Donbasu za pokus narušit dohodu z Minska.

19.2.2015 (12:50) – Poslal dobrovolník s volacím znakem ‘Džoker’:
Noc uplynula víceméně v klidu. Teď probíhá stažení Ukrajinců. Potichu odevzdávají své zbraně a vycházejí. Agresivní nijak zvlášť nejsou. Přes silné řeči se Porošenko nechystal ke stažení svých jednotek z kotle. Velitelé ukrajinské armády prostě opustili své vojáky a utekli. Mají strach z toho, že každý pozná, co se opravdu stalo, lidé se otočí a půjdou proti nim. A tak skrývají skutečnost, ale dříve či později všechno vyjde najevo. Všichni se všechno dovědí a už začínají poznávat. Všechno chce svůj čas.

Dcera, otec a matka – rodina opolčenců


Zpráva domobrany:
Domobrana v Děbalcevu bere munici ukrajinské armády po vagonech. V ulicích Luganska provedou zajaté vojáky Ukrajinské armády. K 12:30 je v oblasti doněckého letiště stále neklidno, Ukrajinci ostřelují klasickým dělostřelectvem starý a nový terminál a nákupní centrum „Metro“.

19.2.2015 – Zpráva novinářů:
Domobrana zničila ukrajinské tanky při útěku z kotle. Zprávy z místa. Na druhém videu svědčí domobranec o zvěrstvech ukrajinských nacistů, včetně toho vůči vlastním vojákům, jejichž velitelé je zavaří v tancích, aby v průběhu bitvy nemohli utéct a vzdát do zajetí domobraně.

http://vk.com/video-57424472_171272014?list=9119eb1c201c116a9c

http://vk.com/video-57424472_171271970?list=234171262bb6186626

19.2.2015 (13:50) – Zpráva domobrany:
V Doněcku je neklidno, na Píscích se bojuje. Areál letiště Ukři ostřelují klasickým dělostřelectvem ve směru starého / nového terminálu, oblasti „Metro“. Rajon Kujbyševskij je pod palbou od večerních hodin. Okupanti ostřelovali i osadu Okťabrskij. V děbalcevském kotli pokračuje čistka. Samotné Děbalcevo je očištěno, domobrana vyváží ven trofeje, ve městě byla nalezena spousta munice. Pod plnou kontrolou jednotek domobrany DLR je Mogila Ostraja, Novoorlovka, Saveljevka, Alexandrovka a železniční stanice Bulavino. Ministerstvo pro mimořádné události posílá další kolonu s humanitární pomoci pro Děbalcevo.

Prohlášení A. Zacharčenka:
V boji o Děbalcevo Ukrajina ztratila své nejlepší jednotky a nyní bez pomoci Washingtonu oficiální Kyjev nebude moci pokračovat ve střetnutí na Donbasu. Podle našich údajů bylo zabito v této oblasti asi tři tisíce vojáků. 128. brigáda ukrajinské armády je téměř úplně zničena, mnoho vojáků ztratil 8. pluk ukrajinských speciálních sil. Proto bych chtěl apelovat na lidi na Ukrajině, aby se spojili se svými příbuznými v kotli a dali jim informace, že se budou moci vrátit domů, jen když složí zbraně.

19.2.2015 (14:15) – Zpráva dopisovatele s volacím znakem ‘Samur’:
V Doněcku „režim klidu“ už není, ukrajinská armáda ostřeluje okraje města. Dělostřelecká palba ukrajinské armády na doněcké letiště a rajon Kyjevskij hlavního města v odpoledních hodinách dne 19. února nabyla dnes tvrdšího charakteru. Ve vzniklé situaci, odvod vojenské techniky domobrany DLR bude vypadat nesmyslně dokonce i na některých podružných směrech. Celý vnější obvod Doněcku, zejména severní, severozápadní a západní směr by měly být chráněny dokonce bezpečněji, než před likvidací děbalcevského kotle. Následující palebná „překvapení“, ve směru na město Doněck se očekávají kdykoliv.

Zpráva Andreje Purgina:
Ukrajina zablokovala plyn. Po vypnutí plynu do DLR Kyjevem, úřady DLR v noci ze dne 18. na 19, únor, přešly na dodávky modrého paliva z vlastních rezerv“.

Ukrajina přerušilo dodávky plynu do oblasti ATO
Z Korrespondent.net dnes 15:45 zdroj


Gazprom dá Donbasu plyn určený Kyjevu
Korrespondent.biz, dnes, 16:16 zdroj

Rusko bude dodávat plyn, dohodnutý ve smlouvě s Ukrajinou na Donbas.
Ruský Gazprom přidal nové předávací stanice plynu pro Ukrajinu: GIS Prochorovka (okraj rostovské a luganské oblasti) a GIS Platovo (hranice rostovského a doněckého regionu). Oznámil to generální ředitel společnosti Alexej Miller.
„V souladu s kupní smlouvou o prodeji zemního plynu mezi Gazpromem a NaftogazemUkrajiny, od 16:00 MSK 19.února 2015 Gazprom dodává plyn na Ukrajinu, a to i prostřednictvím měřicích stanic “Prochorovka„ a  „Platovo“, ve výši 12.000.000 m3 na den,“- řekl Miller.
Poznámka: celkem dováží Naftogaz z Ruska 30. 550. 000m3. metrů plynu denně.

19.2.2015 – Zpráva novinářů:
Doněck se otřásá dělostřeleckými salvami. Na západním okraji, v rajonech Kyjevskij a Kujbyševskij se obnovily „dělostřelecké souboje“ mezi domobranou a ukrajinskými silami. Okupanti útočí na pozice DLR na letišti Doněck, ostřelují od vesnice Veseloje. Přišla také informace o tom, že se bojuje u obce Písky, kde domobrana odpovídá palbou na akce ukrajinské armády. Krveprolití v Děbalcevu končí, ale ještě tam provokují ukrajinští vojáci. Domobrana sbírá trofeje na opevněných oblastech, opuštěných ukrajinskou armádou.

19.2.2015 (16:03) – Poslal velitel jednotky ‘Varjag’ Alexandr Matjušin:
Byla rozbita nepřátelská kolona, která jela z Artěmovska na podporu obklíčené ukrajinské skupině. Zbývající vojáci byli rozptýleni po okolních městech. Od rána začalo ostřelování Doněcka ukrajinskými vojáky z okupovaných území u obce Písky. Palbou byly zasaženy rajony Kyjevskij, Kujbyševskij a Petrovskij. Také byly slyšet výstřely v oblasti Makějevky. Gorlovka je také ostřelována. Pokračuje čištění děbalcevského kotle. Děbalcevo je zcela pod kontrolou vojsk DLR a LLR. V městě byla jmenována místní správa. Byly otevřeny sociální jídelny, zavedena výplata důchodů a humanitární pomoci obyvatelstvu. V oblasti Mariupol jsou periodické boje.

Zpráva dobrovolníka s volacím znakem ‘Vepr’:
V Pískách je horko. Nyní střílejí nepřetržitě, Ukři jsou ve třech liniích před námi, většinou ‘pravoseki’. „Zoopark“ podřídili sami sobě, mají spoustu RPG, BBM a jeden T-72, jezdí sem a tam, dostat ho se nedaří. Neustále přivážejí munici ke „Gradům“. Stručně řečeno, jsou dobře zakopaní. V rádiu jsme s nimi mluvili, nechtějí se vzdát, bojují a chtějí nás zabíjet.

Porošenko je proti účasti Ruska v mírové misi v Donbasu
Z Korrespondent.net, dnes, 15:35 zdroj

Pád bez konce. NBU pátý den v řadě snižuje kurs hřivny
Korrespondent.biz, dnes, 15:01 zdroj
Národní banka oficiálně poprvé snížila kurs hřivny pod 27 hřiven za dolar.
Národní banka Ukrajiny ve čtvrtek snížila oficiální kurz hřivny na nové historické minimum – 27,3579 za dolar, je uvedeno na internetových stránkách banky. Oficiální směnný kurz ukrajinské měny stanoví další negativní rekord-pátý den v řadě. Kromě toho NBU ve čtvrtek poprvé snížila oficiální směnný kurz hřivny k euru pod 31hřiven – až 31,1115 hřivny za euro, zatímco před týdnem stálo euro asi 29 hřiven. Jak bylo oznámeno, národní banka od 5.února odmítla provádět denní devizové aukce a  stanovovat indikativní kurs hřivny, který byl v této době 16,73 UAH / $ 1 a oznámila návrat k plovoucímu kurzu trhu.

Můj komentář: Sledujeme volný pád hřivny. Nepřipomíná vám to marku po 1. světové válce?

EU není ještě připravena, aby vážně diskutovala o vstoupení mírových sil do Donbasu
Z Korrespondent.net dnes 14:48 zdroj

19.2.2015 – Poslal Genadij Cypkalov:
Situace s plynem je kritická. Včera v 15:00 ukrajinské orgány zcela odříznuly LLR a DLR od dodávek zemního plynu. Dnes pracujeme na dodávkách zemního plynu a vyjednáváme s ukrajinskou stranou a dalšími zeměmi. Nebude-li dosaženo dohody o připojení s ukrajinskou stranou nebo o dodávkách z území Ruské federace, může začít ‘doba ledová’. Naléhavě potřebujeme vypustit kotle, vodu, a topný systém bude rozmražen.
Je to speciální nátlak Kyjeva, ukázka politického a ekonomického tlaku. Oni (kyjevské úřady), to dělají zejména v době, kdy udeřily mrazy, kdy máme zvýšenou spotřebu plynu. Oni podnikli tento krok, aby způsobili mezi lidmi paniku.

Vlkův vstup: pamatuje si ještě někdo, jak Jaceňuk koncem listopadu vykřikoval, že Rusko chce nechat vymrznout Ukrajinu a  tím ji srazit na kolena? Dneska vidíme, kdo koho chce nechat zmrznout!

19. 2. 2015 – Zpráva novinářů:
U Děbalceva pokračuje sběr těl ukrajinských okupantů. Zvláštní pohřebně-trofejní oddíly domobrany pročesávají území bývalého kotle při hledání mrtvol a odhozených zbraní. Západní list New York Times uvedl, že od Děbalceva vyšel živý jen každý třetí voják ukrajinské armády.

Děbalcevský kotel po boji

19.2.2015 – Poslal dobrovolník Alexandr Žučkovský:
Včera jsme se z Doněcku spojili „telemostem“ s moskevskou TV a mimo jiné se ptali na cizí žoldáky v Donbasu, zejména instruktory a bojovníky NATO. Tuto otázku dávají často. Informací je mnoho, ale potvrzených faktů málo. Dnes v Děbalcevu domobrana zajala amerického odstřelovače, občana USA. Zřejmě neměli čas jej evakuovat z města, nečekali, že tak rychle přijdeme (obvykle žoldáky rychle vytáhli z obklíčení). Odstřelovače domobrana okamžitě převezla na MGB (viz Ministerstvo státní bezpečnosti pozn.red.NR), je škoda, že kluky nenapadlo fotografovat Američana a dokumenty, ale informace jsou správné. Možná ještě „Státní bezpečnost“ DLR později potvrdí, takové věci je nutné prokázat. Bohužel, naše „orgány“ se málo podílejí o informace o cizích žoldácích a diverzantech.


Porošenko dokladoval plný odchod sil ATO z Děbalceva
Z Korrespondent.net dnes 18:56  zdroj

Náčelník štábu „sektoru C“ plukovník „Taran“, který řídil operaci stahování ukrajinských vojáků z Děbalceva, hlásil prezidentovi Ukrajiny Petro Porošenkovi, že opustil město poslední. Oznámil to tiskový mluvčí ukrajinského státu Svjatoslav Cegolko na své stránce na Facebooku večer čtvrtek 19 února.
„Šel jsem ven poslední kontrolujíc organizovaný odchod našich vojáků z Děbalceva“ – uvedl plukovník v telefonickém rozhovoru s Porošenkem.
Prezident Ukrajiny volal plukovníkovi, aby mu poděkoval za odvahu a hrdinství.
„Taran“ odešel z Děbalceva s „Topazem„, také plukovníkem, jehož historie ve středu na zasedání Bezpečnostní rady státu vyprávěl zemi prezident.
„Topaz“ – donský kozák z Luhanska, který šel do války proti ruským nájezdníkům se svými dvěma syny. Osud svedl všechny tři v Děbalcevu. Otec opustil město až po ujištění, že děti odešly z Děbalceva,” – napsal Cegolko.

Můj komentář: A ještě tu o kanonýru Jabůrkovi, jak „U kanonu stál a furt jen ládoval“.

Dodávky plynu do oblasti ATO obnoveny – vedoucí Naftogazu
Korrespondent.biz, dnes, 19:09 zdroj

Kobolev poznamenal, že směry dodávek ruského plynu na Ukrajinu na základě smlouvy řídí pouze Ukrtransgas. Dodávky zemního plynu do oblasti ATO pokračují, uvedl šéf představenstva společnosti Naftogaz Ukrajiny Andrij Kobolev na tiskové konferenci v Kyjevě ve čtvrtek.
„Dnes situace byla složitější, protože v posledních cca 5-8 hodinách naše služby nemohly přijít k potrubí, kterými by mohly obnovit dodávky do oblasti ATO v plném objemu. Nyní příležitost byla a tyto dodávky byly obnoveny,“ – řekl.

Děkuji Erneste i dneska!

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Speciální mapa Děbalcevského kotle:

Přiznávám, že mne tahle speciální mapa kotle docela překvapila. Vyplývá z  ní, že se Ukrům přeci jenom podařilo dostat po nějaké vedlejší cestě nebo prostě přes pole nějaké lidi a techniku a  sice severozápadně přes Nižné Lozovoje, které před tím museli získat na povstalcích!!! Ti tvrdí, že jim předhodili jako návnadu na hlavní silnici M 103 kolonu náklaďáků a když jí ničili, tak provedli výpad obrněnou skupinou … Ale i tam museli jet bezprostředně kolem povstaleckých pozic v oblasti. Povstalci jistě litují, že se jim nepodařilo získat Mironovské, protože v tom případě by Ukři žádnou ústupovou cestu neměli …

Tahle mapa ukazuje názorně, jak opatrně je nutné přistupovat i k  tzv. jasným a ověřeným zprávám. Tím nijak nesnižuji obrovské vítězství povstalců. Jen jsem si myslel, že mám docela detailní přehled, co a jak kde v Děbalcevském kotli a ono nakonec tohle….

Interaktivní komentovaná:

zatím není k disposici – pokud bude někdy později, dodám jako obyčejně. Osobně mne bude velmi zajímat především to, kdo ovládá Písky a Širokyno. Mám jakýsi nedobrý pocit, že to opolčenci asi nebudou. Uvidíme.

Z informací komentátora:

Část MP:

Svodka od Ukrů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Teroristé zaútočili na Písky a Širokyno: mapa ATO
19.únor 2015, 13:31 zdroj

Informační a analytické centrum SNBO vydalo aktuální mapu zóny ATO na východní Ukrajině k poledni dne 19. února.

Jak je uvedeno ve sdělení, navzdory ultimativním požadavkům ozbrojenců a ruských okupantů – složit zbraně, předat techniku nepříteli a vzdát se do zajetí, ukrajinská armáda se ctí zvládla – odešela do připravených pozic, v plném počtu, s technikou, zbraněmi a zástavami.

Za poslední den vyšlo z Děbalceva nejméně 2475 vojáků a bylo vyvezeno téměř 200 kusů techniky.

Konkrétně vyšli vojáci 128. brigády, část jednotek 30. brigády, 25. a 40. prapor, speciální sily, policie a nac-gardysté.

V okolí vesnice Písky, což je v Doněcké oblasti, došlo ke střetu sil ATO s 
ozbrojenci. Minomety, tanky a z ručních zbraní žoldáci 11 x ostřelovali pozice
Národní gardy poblíž o. Širokyno. Také ozbrojenci udeřili dělostřelectvem na o. Novotoškovské v Luhansku.

Od začátku vstupu příměří do platnosti, NFZ provedli 253 utoků na pozice Ukrajinských sil. Odhaduje se, že od začátku vstupu platnost příměří do okamžiku vývodu ukrajinské posádky z Děbalceva bylo denně na jednoho vojáka ukrajinské armády vypuštěno přibližně 580kg smrtícího kovu, ve formě dělostřeleckých granátů, střel z minometů, protitankových řízených střel a jiné munice.

V průběhu uplynulého dne bylo 14 ukrajinských vojáků zabito a 172 bylo zraněno.

Podle operativních informací, se nepřítel opět snaží hrubě ignorovat požadavky Minské dohody o výměně vězňů. Ozbrojenci, na rozdíl od podepsaných dokumentů, nejsou ochotni k výměně vězňů v souladu se zásadou „všíchni za všechny“ a opouštějí své.

* Nejspíše nepropustí hrdlořezy z Nac-gard..

Nepřítel aktivně používá leteckého průzkumu BPL. Celkově bylo pozorováno 14 letů nepřátelských dronů přes demarkační linii.

Generální štáb oznámil ztráty ukrajinských vojáků při ústupu z Děbalceva.
19.únor 2015, 14:27 zdroj

Během odvodu ukrajinských vojenských jednotek z Děbaltseva, Doněcké oblasti, zahynulo 13 lidí, 157 bylo zraněno, 90 bylo zajato a 82 vojáků je nezvěstných. O tom se mluví v prohlášení press-centra min.obrany Ukrajiny.

Také generální štáb v současné době hledá 82 mužů, jejichž místo pobytu je nyní neznámo. K pátráni po pohřešovaných osobách byli určené konkrétní síly, navíc jsme se obrátili o pomoc na zástupce pozorovatelské mise OBSE, členy Centra pro kontrolu hraničních linií a další vládní i nevládní organizace.

Během ústupu z Děbalceva, hlásí tiskové centrum, ukrajinská armáda zadržela několik desítek ozbrojenců, kteří nyní podávají důkazy o nelegálních aktivitách teroristických skupin.

„Bohužel, v průběhu přemístění v důsledku těžké palby ruského dělostřelectva jsme ztratili 13 vojáků, 157 utrpělo zranění různé závažnosti. Drtivá většina našich vojáků byla poslána do vojenské nemocnice, kde v současné době dostávají kvalitní zdravotní péči.“ – Uvedli v press-centru.

„V současnosti, ozbrojenci, nemajíc možnost uplatnit své vojenské úspěchy v bitvách s ozbrojenými silami Ukrajiny, se uchylují k jiné provokaci – předvádějí ukrajinské vojáky, kteří byli zajati v boji s nepřítelem. V informační válce protivník výrazně nadhodnocuje počet mrtvých a zajatých ukrajinskou vojáků,” – uvádi se v tiskové službě.

Dříve mluvčí ATO plukovník Andrej Lysenko řekl, že poslední den v oblasti ATO zahynulo 14 ukrajinských vojáků a 172 bylo zraněno.

Jak uvádí „Pozorovatel“, hlava Doněcké regionální státní správy Oleksandr Kichtěnko řekl, že důvodem k ústupu ukrajinských vojáků z Děbalceva byl
nedostatek munice.

Ústup z Děbalceva a boje v Širokynu: poslední vývoj na Donbasu a fotografií
19.únor 2015, 14:34 zdroj

V zoně ATO 19.února pokračují boje v řadě oblastí. Ukrajinská armáda, podle štábu ATO, již prakticky opustila Děbalcevo, město přešlo pod kontrolu „DLR“.

Podle operativních údajů, Rusko nepřestává s dodávkami zbraní ozbrojencům.

Teroristé se aktivizovali na jihu Doněcké oblasti. V Širokynu u Mariupolu probíhá boj s tanky a dělostřelectvem.

‘Pozorovatel’ nabízí čtenáři seznámení se o nejnovějším vývojem na Donbasu:

Podle ministerstva obrany, při ústupu ukrajinských vojenských jednotek z 
Děbalceva, Doněcké oblasti zahynulo 13 lidí, 157 bylo zraněno, 90 bylo zajato a 82 vojáků je nezvěstných.

Nelítostný boj, doprovázený těžkým ostřelování z různých raketových a dělostřeleckých systémů, vedl k úplnému zničení železničního uzlu v Děbalcevu.

Novinář britského Channel 4, Alex Thompson zaznamenal v Děbalcevu ruské systémy protivzdušné obrany.

* Viz. jeho obrázek z Twitteru :

na jiné ukrajinské stránce se rovněž zabývají tímto údajným ruským systémem PVO (ZDE).

a zde je lepší obrázek zveřejněný tímto novinářem.

– v komentářích pod článkem, kdosi tvrdí, že se nejedná o ruský sytém PVO.

** tak jsem trochu pátral a našel článek zabývající se těmito tvrzeními britského novináře – takže podle tohoto článku (ZDE) se má jednat o systémy Pancir-S1 (nebo také SA-22)

viz. obr : 

nebo Pancir-S1 zde :

No, porovnejte sami tyto dva obrázky, jestli se jedná o stejný systém – Pancir- S1. Dle mého o žádný Pancir-S1 nejde, ten vypadá uplně jinak. Vzdáleně se to podobá na Tornádo-S, kterého obrázek si tento Brit mohl, ale klidně stáhnout někde z netu a ve své hlouposti nyní tvrdí, že jde o Pancir-S1.

*** Ale třeba se jen mýlím a tento britský pisálek se dostal až takto neuvěřitelně blízko k ruskému, jistě velmi dobře střeženému raketovému sytému v oblasti bojů!

Pokračuje „Pozorovatel“ :

Podle štábu ATO, ve čtvrtek ráno nepřítel soustředil útok na Širokyno u Mariupolu. V podstatě hodiny jej ostřeloval z minometů a artilerie. Nepřítel také použil tanky. Podle zpráv pluku „Azov“, byl důsledkem bojů v Širokynu jeden voják zabit a jeden byl zraněn.

Kromě toho ozbrojenci ostřelovali z raketometů v Doněcké oblasti 3x Avdějevku, 4x Opitnoje, 8x Písky a Vodnoje. V regionu Luhanska ozbrojenci ostřelovali pozice sil ATO 3x. Kromě toho bylo 2x ostřelováno minomety město Zoloto je a po obci Semigorje pálila artilérie. V úhrnu za celý den proběhlo asi 40 útoků.

V štábu ATO oznámili že během posledního dne bylo z Děbalceva odvedeno přibližně 90% ukrajinských vojáků. Pro odvod zřídila armáda speciální koridor, který chrání dělostřelectvo.

Podle SNBO, za posledních dvaceti čtyř hodin Děbalcevo opustilo nejméně 2475 vojáků a vyvedeno bylo téměř 200 kusů techniky.

Podle „Informačního odporu“, rusko-teroristické síly zcela převzali kontrolu nad městem a železniční stanicí Děbalcevo. V současné době ozbrojenci vytvořili jakési „vojenské velitelství“ ve městě.

V oblasti Artěmovska (směr Světlodarsk – Lugansk) se čelní nepřátelské
jednotky snaží přejít k Lugansku. Ukrajinské jednotky zabezpečují vývod
děbalcevské skupiny ukrajinských vojsk, vedou potlačující boj. Rovněž také
nepřítel začal s evekuací poškozené a zničené techniky z oblasti bojů u Děbalceva (technika je evakuována do Gorlovky a Jenakyjeva).

Taktická skupina ozbrojenců „Gorlovské posádky“, posílená o místní obyvatele, včetně mladých 16-17ti letých lidí a seniorů, se dala do pohybu silnicí směrem Artěmovsk – Děbalcevo, severně od Logvinova. Podle operativních informací, útoku se učastní 240 lidí, rozdělených na 4 skupiny, doplněné obrněnou technikou (celkem 10 tanků a 6 BBM)

* Takže – DŮKAZ- žádný ruský profíci ze „Specnaz“, jak nám tvrdí Lysenkové a Fištejnové, ale děti a důchodci, tam bijou nácky..!! To nepíše nikdo jiný, než Tymčuk!!!

Očití svědci uvádějí, že bylo do márnice Alčevsku dovezeno 50 mrtvých těl
Děbalcevských bojovníků.

Hlava Doněckého regionálního odboru ministerstva vnitra Vjačeslav Abroskin hovořil o posledních bojových dnech policistů v Děbalcevu. Řekl, že na budovu MVD (Ministerstva vnitra- pozn.red.NR) útočili Čečenci s výkřiky „Alláhu Akbar“. „A pár desítek Čečenců se už nevrátí domů nikdy, zůstali v Děbalcevu. Tak takoví „horníci a křestané-opolčenci“ napadli naše policisty,“ – řekl Abroskin.

Zástupce „Pravého sektoru“ s volacím znakem „Born“ řekl „Pozorovateli“, že
bojovníci chránící Písky nemají moderní zbraně. Sám „Born“ chrání Písky s kulometem Maxim, kterému je téměř sto let.

Podle „Informační odporu“, „policie DLR“ zadržela skupinu ozbrojenců z Jižní Osetie. Důvodem zadržení – neuposlechnutí rozkazů „DLR“. Údajně zadržené teroristy z Jižní Osetie převezli na jednu ze základen ozbrojenců v Doněcku.

Děkuji za dnešní ukrajinský souhrn MP!