Představitelé USA zřejmě zamýšlejí rozšířit konflikt na Ukrajině

Ivan David
2. 2. 2015
S pokračujícími neúspěchy prokyjevských vojenských uskupení na východní Ukrajině roste netrpělivost, protože úmysl zatáhnout Ruskou federaci do války se nedaří. Nestačí ani stále se měnící “zaručené zprávy” o zapojení jednotek pravidelné armády RF. Naopak protiruská propaganda se jeví jako stále méně přesvědčivá a s postupem času i pod tlakem veřejného mínění ubývá nadšení pro protiruské sankce.

Ukrajinská armáda je stále blíže vojenské porážce a s tím se hroutí i podpora ukrajinské veřejnosti. Muži se vyhýbají odvodům, vojáci dezertují a radikální pravice hodlá svrhnout vládu. Washington se však zjevně nehodlá vzdát svých cílů.

Vrchní velitel sil NATO v Evropě generál Philip Breedlove prosazuje dodání zbraní Ukrajinské armádě a to především protitankových střel, průzkumných dronů a opancéřovaných vozidel Humve. John Kerry navštíví ve čtvrtek Kyjev. Podle náčelníka amerických spojených štábů Martina Dempseye je připraven jednat o dodávce zbraní. To podpořil i dosluhující ministr obrany Chuck Hagel. Stejného názoru je bezpečnostní poradkyně Susan Riceová (zdroj).

Je evidentní, že USA si válku v Evropě přejí a jejich představitelé si uvědomují, že pro její případné zahájení se podmínky nezlepšují. Čas hraje proti jestřábům tak jak se hroutí projekt další světové dominance USA.
Prožíváme (zatím naštěstí jen jako pozorovatelé) nejnebezpečnější mezinárodní situaci od dob karibské krize, ne-li od dob snahy rozpoutat třetí světovou válku brzy po té druhé. Tehdy bylo štěstí, že skoro všichni kromě Winstona Churchilla měli války až po krk, zatímco dnes velmi mnozí mocní po ní lační.