Putin: Západ již dodává zbraně Kyjevu, my věříme mírové minské dohodě

18.2. 2015  První zprávy
Ruský prezident Vladimir Putin řekl při  návštěvě Maďarska, že podle informací z Moskvy je Kyjev vyzbrojován západními spojenci, “ale já jsem optimista a věřím, že minské dohody se naplní, intenzita bojů se snížila.” “Podle našich údajů jsou již zbraně dodávány Kyjevu,” řekl ruský prezident na tiskové konferenci po setkání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, “to není překvapující. Jsem ale přesvědčen, že ten kdo dodává zbraně musí vědět, že se počet obětí zvýší, ale výsledek konfliktu to nezmění.Naprostá většina vojáků sloužící v ukrajinské armádě nemá motivaci účastnit se bratrovražedného konfliktu daleko od domova, naopak donbaské milice mají daleko větší motivaci, hájí své rodiny.”

Putin vyzval ukrajinskou vládu ať se jejich vojáci v Debalceve vzdají.

“Ať se v debalcevském kotli vzdají, zachraňte jejich životy nebo alespoň netrestejte ty , kteří si prostě chtějí zachránit své životy tím, že se vzdají,” uvedl Putin na adresu ukrajinské vlády.

Až 5000 vojáků ukrajinské armády je nyní obklíčeno v Debalceve, je to klíčová oblast hluboko uvniřř povstaleckého území.

“Naším úkolem je zachránit životy těch, kteří jsou chyceni v pasti, a ujišťuji, že potom situace mezi Kyjevem a povstalci nebude dále eskalovat,” řekl Putin.

Nicméně, Putin opakovaně zdůraznil, že situace je “více či méně klidná” a dodal, že je “spíše optimista než pesimista” k plnění minských dohod.

Minské dohody z 12.2.2015

Putin je přesvědčen, že jednání z minulého týdne mezi Německem, Francií, Ukrajinou a Ruskem určilo dlouhodobý rámec pro řešení konfliktu.

“Je nesmírně důležité, aby se orgány v Kyjevě dohodly na provedení velké ústavní reformy, uspokojí tím touhu po samosprávě v některých oblastech – ať už se reforma bude jmenovat decentralizace, autonomie nebo federalizace. To je ten hlubší význam minských dohod,” dodal Vladimir Putin