Ruské vojenské základny budou rozmístěny na Kypru

8. 2. 2015   zdroj

Prezident Kypru Nikos Anastaziadis oznámil, že je připraven rozmístit na svém území ruské letecké a námořní základny. Informovala o tom tisková agentura Xinhua s odkazem na kyperská média. Dohoda o vojenské spolupráci mezi oběma státy by měla být podepsána během návštěvy hlavy Kypru v Moskvě 25.února 2015. 


“Existuje stará (obranná) dohoda, která by měla být obnovena ve stejné podobě. Budou však poskytnuty i některé další služby přesně tak, jak to děláme s ostatními zeměmi, jako jsou například Francie a Německo,” řekl Anastaziadis.

Předpokládá se, že ruské letectvo bude využívat leteckou základnu “Andreas Papandreou”, spojenou s mezinárodním letištěm Paphos v jihozápadní části ostrova, 50 km od letecké základny britského Královského vojenského letectva “Akrotiri”.

Ruské námořnictvo bude mít možnost trvale využívat základnu Limassol.

“Kypr a Rusko mají tradičně dobré vztahy a nenastaly zde žádné změny,” řekl Anastaziadis.

Zájem Ruska o umístění vojenské základny na Kypru oznámil na začátku roku Kyperské zpravodajské agentuře ruský velvyslanec na ostrově Stanislav Osadčij. Tehdy zdůraznil, že “v současné době připravují ministerstva zahraničních věcí dvoustranné dohody, které budou podepsány během návštěvy Anastaziadise v Moskvě .”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová