Ukrajinské ministerstvo vnitra pohrozilo, že represivní zákon bude mít zpětnou účinnost

8. 2. 2015    zdroj

Poradce ministra vnitra Ukrajiny Anton Geraščenko a lidový poslanec Boris Filatov iniciovali zavedení trestní odpovědnosti za veřejné výzvy k maření mobilizace. Geraščenko o tom napsal na své stránce na Facebooku. Zároveň objasnil, že zákon není namířen “proti matkám, které se slzami v očích doprovázejí své syny k obraně vlasti.” “Je namířen proti placeným i neplaceným provokatérům a proti důvěřivým bláznům, kteří na objednávku ruských tajných služeb vytvářejí paniku a hysterii ve společnosti s cílem zlomit vůli Ukrajinců k vítězství,” řekl Geraščenko.


Důvodem pro toto tvrzení byly informace o tom, že v Mariupolu, který se nachází jen pár kilometrů od linie kontaktu domobranců s ukrajinskými sílami, jsou slyšet výzvy k účasti na demonstraci proti mobilizaci 8.února.

Geraščenko zdůraznil, že “situace je pod plnou kontrolou ministerstva vnitra a Bezpečnostní služby Ukrajiny,” a pohrozil, že každý účastník shromáždění bude “zadržen na několik hodin a po identifikaci a po sejmutí otisků prstů a fotografování bude propuštěn.”

Pak dodal: “Jakmile Nejvyšší rada a prezident podpoří zákon, který s Borisem navrhujeme, budou uvězněni všichni provokatéři, kteří usilují o zmaření mobilizace.” A o akcích odpůrců mobilizace se podle textu zprávy nemluví v budoucím nebo přítomném čase, ale v minulém.

Jednou ze základních norem moderního práva je nepřípustnost zpětné účinnosti zákona, trestajícím za jakékoli činy. Příslušná ustanovení jsou obsažena v článku 11 Všeobecné deklarace lidských práv a v článku 7 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, přijaté Radou Evropy.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová