Sonders: omyl v ukrajinské otázce přijde USA draho

12. 2. 2015    zdroj
Jestliže americké úřady přijmou rozhodnutí o zahájení dodávek zbraní na Ukrajinu na základě mylných politických předpokladů a nesprávného chápání situace, pak riskují, že nejen v ukrajinské otázce prohrají, ale budou se rovněž potýkat se značnými problémy v zahraniční politice jako takové, soudí politolog Paul Sonders.


Jak prohlašují přívrženci poskytnutí vojenské pomoci Kyjevu, je hlavním cílem dodávek zbraní snaha změnit postoj Ruska v ukrajinské otázce. Washington ale zřejmě dosáhne účinku naprosto opačného a existuje několik příčin, abychom tak mohli soudit, píše Paul Sonders, výkonný ředitel washingtonského expertního Centra národních zájmů ve svém článku v listu The National Interest.

Především není zájem USA o osud Ukrajiny tak velký, jako zájem Ruska. Washington by měl začít dodávat zbraně na Ukrajinu pouze v tom případě, jestliže americké úřady hodlají poskytovat Ukrajině skutečně značnou pomoc. V opačném případě nejen že nebude mít nepříliš velká pomoc poskytnutá Kyjevu účinek, který americké úřady očekávají, ale situaci ještě víc zkomplikuje. Rusko nejen že nezmění svůj postoj v ukrajinské otázce, ale může na podobné akce Spojených států tvrdě zareagovat. A konflikt na Donbasu se v očích obyvatel Ruska změní v protiamerický. Americké úřady by se měly zamyslet nad tím, jestli hodlají kvůli Ukrajině rozpoutat rozsáhlý konflikt s rovnocennou jadernou mocností, kterou je Rusko, a jít v něm až do konce, zdůrazňuje Sonders.

Kromě toho by Amerika neměla zapomínat na to, že hlavním problémem ukrajinských vojáků nejsou špatné zbraně, je to celý komplex systémových problémů, mimo jiné špatné velení, nekvalitní vojenská příprava a celá řada dalších. Příčina porážek silových struktur spočívá v tom, že za poslední dvě desetiletí korumpované ukrajinské úřady způsobily, že ukrajinská armáda není bojeschopná. S podobnou situací přišla americká státní armáda do styku v Iráku a Afghánistánu a bezvýsledně se snažila tento problém vyřešit, píše politolog.

Washington by se měl rovněž zamyslet nad tím, že Rusko nezměnilo svůj postoj v ukrajinské otázce i přes tvrdé sankce Západu. V rozpoutané vysilující ekonomické válce by Amerika neměla zapomínat na to, že sankce by mohly mít vliv na ruskou ekonomiku až po desítkách let, nebýt prudkého poklesu cen ropy. Ve vzniklé situaci by USA neměly mít radost z hospodářských těžkostí Ruska, měly by spíš projevovat obavy o hospodářskou situaci na Ukrajině, která potřebuje stále větší finanční pomoc, podotýká autor článku.

Než zahájí dodávky zbraní na Ukrajinu, měly by si americké úřady čestně odpovědět na otázku, nakolik důležitá je pro Spojené státy Ukrajina a nakolik agresívní je Rusko, aby nebylo možné vyřešit konflikt na Ukrajině jinou cestou. V případě nesprávného zhodnocení situace Washingtonem a jeho chybného rozhodnutí vzniká pro USA riziko, že ztratí pozice nejen na Ukrajině, ale i na mezinárodní scéně, uzavírá politolog.