„Špatný chlap“ Orbán….Neposlušné Maďarsko provádí nezávislou politiku…

17.2.2015     ruvr.ru
Návštěva prezidenta Ruska Vladimira Putina v Maďarsku upoutává pozornost tím, že na Západě nejsou spokojeni se sblížením obou zemí na pozadí protiruských sankcí. Je známo, že proti sankcím aktivně vystupuje předák vládnoucí strany a ministerský předseda Maďarska Viktor Orbán.„Ruský prezident jede do Maďarska v době, kdy EU se všemožně snaží prokázat svou jednotu a sladěnost. Tato návštěva však názorně ukazuje, že žádná jednota není. 

Maďarsko provádí nezávislou politiku a potvrzuje: ano, jsme nezávislý stát, ne však liberální ani anarchický.Maďarská vládnoucí elita, obě vládnoucí strany hodily tedy rukavici Bruselu a Washingtonu. Nikoli náhodou v předvečer návštěvy ruského prezidenta je celý západní tisk znepokojen samotnou skutečností jeho návštěvy do země NATO a EU v době sankcí, v době ostrého konfliktu na Ukrajině“, řekl v interview pro rozhlas Sputnik ředitel Rusko-polského centra pro dialog a shodu Jurij Bondarenko.

Podle jeho slov, Rusko a Maďarsko mají dávné a plodné ekonomické a politické vztahy. A dokonce nehledě na těžkosti spojené s ukrajinskou krizí zaujímá Maďarsko mezi zeměmi EU nejvyváženější pozici vůči Rusku.

„Pro Maďarsko bylo vždy důležité zachovat si svou národní identitu. Tradice odporu jakémukoli vlivu jsou tam velmi silné. Není to národ, který je možno donutit ke změně svých názoru dokonce silou zbraní. A Maďarsko bude nesporně v dohledné budoucnosti strategickým partnerem Ruska“, tvrdí Jurij Bondarenko.

V předvečer návštěvy západní, mj. americký tisk zařadil maďarského premiéra Viktora Orbána mezi „východoevropské diktátory“ za jeho kritiku protiruských sankcí a nadcházející setkání s Putinem.

V předvečer návštěvy západní masmédia horlivě připomínala, jak „špatný chlap“ je maďarský premiér, a jak stál stranou celoevropského konsensu v mnoha otázkách mj. o Rusku. Ve svých komentářích o setkání Orbána a Putina americká informační agentura BBC připomenula všechny „tmavé skvrny“ na obrazu maďarského premiéra, prohlášeními o ochotě budovat „neliberální“ demokracii v zemi počínaje a konče obviněními z autoritarismu a podkopání demokratických institucí, píše vydání. Jedna západní vydání uváděla citáty amerického prezidenta Baracka Obamy, který porovnal Maďarsko z hlediska občanských práv s nestabilním Egyptem, a jiná zase Johna McCaina, který označil Orbána za „neofašistického diktátora“.

Po rozhodnutí o zákazu uspořádání dvoustranných summitů členských zemí EU s Ruskem, které přijala EU v březnu 2014, museli maďarští úředníci vysvětlovat, že setkání s Putinem je „zvláštním“ pracovním setkáním. Kromě toho, diplomatická služba Maďarska opatrně zdůraznila, že návštěva Putina je na seznamu Orbánem naplánovaných setkání s vysokými úředníky takových zemí, jako třeba Německo, Polsko a Turecko, a s ohledem na značnou závislost země na ruském plynu „nemůže si maďarská vláda dovolit nejednat s Ruskem“, a dodala, že „by chtěla najít jiná řešení, ta ale nejsou“.