The Guardian: Pokud USA pošlou na Ukrajinu vojáky, bude porušeno příměří

13. 2. 2015     zdrojpůvodní zdroj
Situace na Ukrajině je příliš křehká a v sázce je příliš mnoho na takové kroky. Podle The Guardian musí všechny zúčastněné strany konfliktu udělat vše, aby se zabránilo jeho nové eskalaci. USA by měly přehodnotit své plány ohledně zaslání vojenských instruktorů na Ukrajinu a také ohledně možného dodání zbraní, pokud nechtějí porušit příměří uzavřených Minských dohod, píše The Guardian.


Noviny se domnívají, že “situace je příliš křehká a v sázce je příliš mnoho” na takové kroky ze strany USA. Konkrétně v případě, že Američané pošlou své vojáky na Ukrajinu, může to být nesprávně vyloženo, říká The Guardian.

V publikaci se uvádí, že dodržováním příměří se podle Minských dohod musí řídit všechny zúčastněné strany. Zejména může podle novin ruský prezident ovlivňovat domobrance na Donbasu, aby byla dohoda dodržována.

Západ zase musí dohlédnout na to, aby Kyjev neporušil svůj slib provést ústavní reformu, která bude zaručovat práva rusky mluvícího obyvatelstva ve východních a jižních oblastech Ukrajiny.

Ve čtvrtek byl v Minsku prezidenty Ruska, Francie, Ukrajiny a německou kancléřkou dohodnut mírový plán pro urovnání konfliktu na Ukrajině, který, mimo jiné, stanoví příměří a stažení vojsk.

Z pohledu The Guardian právě Angela Merkelová uskutečnila kroky k dosažení příměří na Ukrajině, “zoufale doufajíc”, že dohoda bude dosažena dříve, než USA přijmou rozhodnutí poslat zbraně na Ukrajinu.

“Vypadá to, že lépe než ostatní západní lídři chápe, že je to osudový okamžik. Pokud zdravý rozum nezvítězí , týká se to všech stran, mohou být důsledky pro Evropu katastrofální,” uzavírá Guardian.

Pro Novu republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová