Ukrajina chce zavést „internetovou armádu“ pro boj proti „pro-ruské propagandě“.

27.2.2015 Svobodné noviny
Ukrajinské ministerstvo informační politiky vyzvalo občany, ale se zapojili k „informačním silám“ v zemi pro boj proti jakékoliv propagandě údajně šířené ruskými trolly a pro-ruskými médii. Dobrovolní internetoví bojovníci se mohou přidat zanecháním svého jména a emailové adresy na nové webové stránce i-army.org, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo ve svém prohlášení.

„Bylo proti nám otevřeno mnoho front, a jedna z nejdůležitějších front jsou informace,“ uvádí se v poznámce k potencionálním dobrovolníkům na nově spuštěných webových stránkách.Nyní nastal čas, bránit se před ruskými útočníky na informační frontě,“ stojí na webových stránkách.

Rusko údajně zaměstnává, co bylo popsáno jako armáda trollů, kteří útočí na své kritiky a šíří nepravdivá tvrzení o krizi na Ukrajině.

Ukrajina má také on-line nadšence, kteří bojují proti postoji Moskvy na sociálních sítích. Ale na rozdíl od snah ruských trollů – z nichž mnozí údajně pracují na plný úvazek a čerpají skromné mzdy za odesílání desítek připomínek za den, podle novin Novaja gazeta – se zdají být příspěvky ukrajinských aktivistů nekoordinované.

Ke sjednocení jednotlivých vojáků a k získání více rekrutů, Ministerstvo informační politiky iniciovalo vytvoření informační síly, stálo v prohlášení. „Hlavním cílem projektu je mobilizovat uživatele sociálních sítí, aby poskytovali přesné informace, a bojovali proti ruské propagandě.“

Yuriy Stets, šéf ministerstva, slíbil vytvořit tzv. internetovou armádu začátkem tohoto roku tvrdíc ukrajinské televizi 24, že čím více lidí se přihlásí, tím lépe.

„Každý, kdo je obeznámen s internetem se stane součástí naší internetové ukrajinské armády,“ citovala šéfa ministerstva ukrajinská televize.

Nedávno byly oznámeny plány na vytvoření televizního kanálu s názvem Ukraine Tomorrow, který má vyvážit pro-ruskou webovou stránku RT, také známou jako Russia Today. Nový ukrajinský kanál začne vysílat příští měsíc, uvedl Stets.

Je vidět, jak si vlády, a nejen na Ukrajině, začínají uvědomovat, že se s občany nedá stále manipulovat tak, jak si přejí. I dle našeho pozorování lze usoudit, že média hlavního proudu již ve velkém měřítku ztrácí důvěru u svých občanů a můžou si za to sami, jejich jednostrannou a prozápadně-americkou politikou. Po celou dobu historie jim tyto tahy před televizními obrazovkami vycházeli a většina diváků uvěřila všemu, co jim bylo představeno na podnosu, ale naštěstí se tyto časy mění a proto budeme velmi brzy svědky velké snahy těchto mediálních gigantů, zlikvidovat, nebo zdiskreditovat všechny internetové portály, které si dovolí psát jinak, než určuje náš estabilishment. Jsme toho názoru, že doba svobody slova se pomalu díky jejich zoufalosti blíží ke konci, a proto nesmíme dovolit, aby nám vzali ten poslední kousek svobody, který máme.