Ukrajina děkuje ČR za zbraně

2. 2. 2015  Wertyzreport

V době, kdy po základnách NATO v Evropě kroužil obří letoun Antonov AN-124, 26. ledna přistál na ostrovském letišti v Mošnově letoun Antonov An-225. Bez jakýchkoliv detailů bylo řečeno, že natřikrát přepraví do Afriky tanky a vojenské vybavení. Tajemství okolo toho všeho vyvolávalo mezi některými spekulace, že letadlo přepravovalo vojenskou techniku na Ukrajinu. Podle trasy letu to ale bohužel tak nevypadá. Média na to potvrdila, že společnost Excallibur Army Company posílá tanky do Nigérie…. ALE …
Mezitím se na internetu objevil oficiální dokument Ukrajinského Ministerstva obrany s datem 28. leden 2015. V tomto dokumentu ukrajinský ministr obrany generál Poltorak děkuje českému ministrovi zahraničí Martinu Stropnickému za „extenzivní pomoc při posilování ukrajinské národní obrany a vojenskou technickou podporu při externí hrozbě.“ Poltorak v dokumentu také uvádí, že je země v kontaktu s Excallibur Army Company ohledně dalších dodávek zbraní.

Česká vláda nedávno oznámila, že na Ukrajinu pošle přebytečné vojenské vybavení v podobě vest a plyšových čepic. O dodávkách zbraní nebylo řečeno nic.

Ministerstvo obrany bylo ohledně této věci kontaktováno a jeho odpověď vám přineseme.

Odpověď Ministerstva obrany:

Ministerstvo průmyslu a obchodu bylo následně dotázáno a čekáme na odpověď.