Ukrajinská armáda bojuje na Donbasu s americkou municí

2. 2. 2015    zdroj
Domobranci DLR našli několik fragmentů z nábojů, které nepatří ukrajinskému dělostřelectvu, ale jsou ve výzbroji NATO. Zástupce velitele brigády armády DLR s volacím znakem Biker ukázal fragmenty střel, které den před tím dopadly na katedrálu Gorlovky.


“Jedná se o speciální střelu ráže 155 mm ze samohybného děla americké výroby M109 A1, které je používáno v zemích NATO. Na této střele je nainstalována spodní rozbuška (poznámka překl.: má zpožďovací efekt). Dostane-li se do stěn a uvízne v ní, zeď se snadno roztrhne. Pokud se dostane do interiéru budovy, pak exploduje uvnitř místnosti,” řekl.

Podle něj jsou střepiny hlavním důkazem toho, že chrám byl pod palbou ze zbraní NATO. Domobrana předpokládá, že přítomnost zbraní NATO lze vysvětlit tím, že vlastní výzbroj je v ukrajinské armádě vyčerpána.

“Zdá se, že ukrajinská armáda vyčerpala své střelivo a na straně ukrajinské armády pravděpodobně působí zahraničních vojáci, kteří také střely dodávají,” řekl Biker.

Svědčí o tom zachycení rádiových zpráv rozvědkou domobrany, kde je slyšet konverzace v angličtině a polštině. Již dříve bylo oznámeno, že na letišti v Doněcku byla nalezena těla vojáků v uniformě NATO a také zařízení s nahrávkami amerického pastora, který podněcoval ukrajinské vojáky k boji.


Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová