Ukrajinská exilová vláda na obzoru

22. 2. 2015    zdroj
Bývalý ukrajinský premiér Nikolaj Azarov prohlásil, že je třeba ustavit ukrajinskou vládu v exilu. Řekl to v televizním programu “Právo vědět”, který byl vysílán 21. února večer na kanálu TVC. Výňatky z rozhovoru jsou uvedeny v tiskové zprávě, kterou obdržela redakce “Lenta.ru”.


“Reprezentativní orgán, který by zastupoval zájmy obrovského množství lidí opozičního zaměření, kteří byli nuceni opustit zemi, ale mají znalosti i zkušenosti, mají co říci ukrajinskému lidu, takový orgán je nutný,” řekl Azarov.

Podle něj se vláda v exilu bude moci zabývat vytvořením koncepce rozvoje Ukrajiny.

“V Rusku jsem se nesetkal s (Viktorem) Janukovyčem, a abych byl upřímný, ani bych nechtěl. Ale je třeba sjednotit všechny síly, které jsou schopny postavit se na odpor protiukrajinskému režimu na Ukrajině. Kvůli takovému sjednocení jsem připraven setkat se s kýmkoli,” řekl bývalý premiér.

O tom, že odpůrci současné ukrajinské vlády by mohli vytvořil vládu v exilu, hovořil 19. února vůdce strany “Spravedlivé Rusko” Sergej Mironov. Podle něj, jak uvedla agentura “Interfax” , by jedním z členů této vlády mohl být právě Azarov.

Pro Novu republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová