Ukrajinská svodka ze dne 20.2.2015 – 1.část

napsali Ernest, MP a vlk s přispěním dalších
21. 2. 2014 Kosa zostra neboli https://vlkovobloguje.wordpress.com/

V kotli se stále pohybuje asi 1000 bezprizorných ukrajinských vojáků,  Národní garda Ukrajiny chytá ve svém zázemí civilisty a chce je vyměnit za zajeté žoldáky, znásilňování a pijatyky zdecimovaných ukr. vojáků, součet ukořistěné techniky a ztrát obou stran … a další …

Ernestova část:
(Všechny texty bez označení zdroje jsou převzaty z vk.com/strelkov_info)

19.2.2015 (21:01) – Zpráva domobrany:

Domobrana zasáhla na doněckém letišti ukrajinský tank, pravděpodobně to je „Bulat“ V kotli jsou roztroušené skupiny okupantů, podpalují svoji techniku a snaží se dostat do Světlodarska. Po začištění Děbalceva je v Jenakyjevu ticho. Ukrajinští vojáci zapalují své obrněné transportéry a tanky, aby je nedostala domobrana jako trofeje. Technika hoří jako pochodně na bývalých kontrolních bodech okupantů. Rozptýlené skupiny obklíčených se probíjejí po skupinkáchdo Svetlodarska a dále do Artemovska. Přes den je v Jenakyjevu relativně klid. Po vyčištění Děbalcevského kotle město není v zóně divokého ostřelování okupantů.

Zpráva od velitele Evgenije Kryžina:
Šachta „Poltavskaja“ celá. Olchovatka – celá. Sebrali jsme nepřátelskou munici. Kulomet Utes jsme sebrat nedokázali – škoda. Ukrajinská armáda vzdala své pozice prakticky bez boje.

19.2.2015 (21:44) – Poslal Edward Basurin:
DLR a LLR mohou odstoupit od minských dohod, pokud Kyjev bude pokračovat v ostřelování měst. V případě, že ukrajinské síly budou pokračovat v ostřelování pozic domobrany a měst Donbasu, LLR a DLR si vyhrazuje právo odstoupit od smluv z Minsku.

Poslal dobrovolník s volacím znakem ‘Jan’:
„U Jenakyjeva probíhalo zneškodňování nevybuchlé munice, ale v Doněcku na severu bylo neklidno, v pozdních odpoledních hodinách pokračovalo ostřelování plochy letiště; sídliště Birjuzovyj, Petrovky; v oblasti Písků probíhaly poziční boje, okupanti priodicky ostřelovali pozice domobrany. První výsledky návratu nacistů ze Světlodarska do Artěmovska – šest znásilnění, dvě vraždy, to jen za včerejší večer. Myslím, že není těžké si představit, co dělali a dělají nacisté, kde je k velení dále. Večer byly aktivní drony, jeden z nich byl viděn nad rajonem Petrovskij“.

19.2.2015 – Zpráva Lifenews:

Brigáda „Pryzrak“ útočila na Novogrigorovku, provedla čistku v obci. Domobrana, aniž by utrpěla ztráty, rychle vytlačila okupanty a vztyčila vlajku nad budovou vesnické rady. Získali mnoho trofejí: Množství munice a 18 obrněných vozidel. Provádí se také sběr mrtvých okupantů, od nichž musejí odhánět toulavé psy. V samotném Děbalcevu v několika výškových budovách byli objeveni ukrajinští nacisté, kteří odmítají vyjít. V současné době se řeší jejich osud, v případě, že nesloží zbraně, a nevzdají se, domobrana bude muset vyhodit budovy do povětří“.

19.2.2015 (22:16) – Zpráva Andreje Krasnoščekova:
Zvuky v Doněcku večer připomíná srpen, listopad. Každých 5 -10 minut se z okrajů donese, jak se někdo někoho něčím snaží zabít. Na západní straně od Děbalceva pokračují přestřelky, je slyšet těžké zbraně.“

Zpráva místních obyvatel:
U Doněcké Gvardějky nebo Jasinovatoj obloha svítí a něco syčí. Zdá se, že Ukři poškodili plynovod. V okně je světlo jako ve dne. V rajonech Kyjevskyj a v Putilovce dopadají granáty, slyším a vidím to. Zdá se, že dopadají na Kyjevskyj prospekt.


19.2.2015 (23:15) – Poslal dobrovolník s volacím znakem ‘Rog’:
Komuna – poslední bašta organizovaného odporu je obsazena. V Děbalcevu je ještě slyšet boj. Ale už loví jen malé skupiny. Náš dron spatřil 7 skupin ukrajinské armády – 4 byly zničeny, 3 se vzdaly. To, co se mi nelíbí na ruských médiích je, že již obsazené vesnice opět hlásí jako znovu osvobozené. Dnes se opět „osvobodili“ Mius a Černuchyno, přitom Černuchyno jsme osvobodili už včera a Mius před týdnem. Prostě přes Novogrigorevku utíkaly kolony ukrajinské armády, některé prorazily – ale byly doraženy v Nižněj Lozovoj. Proto tam je hodně čerstvých ztrát ukrajinské armády! Pokračuje střetnutí nedaleko Komuny – tam ještě existují malá ohniska odporu. Celkově nyní probíhá čištění území kotle. Samotný kotel je likvidován. Už probíhá odminování prostoru a sběr trofejí – kterými pak vyzbrojíme novobrance – na cestě jsou tisíce nových bojovníků. Teď prodělávají výcvik.

19.2.2015 – Zpráva Eduarda Basurina:

V oblasti Děbalceva domobrana získala 265 kusů vojenské techniky. Byla nalezena v dobrém stavu a byla přijata do výzbroje domobrany DLR – 28 tanků, 63 BMP a BTR, 145 automobilů, 16 protiletadlových ZSU-23-2, 13 děl a minometů. Také domobrana dostala asi 1000 ručních střelných zbraní, které zanechala ukrajinská armáda, 39 skladů s municí a dva vagony se zbraněmi. V Děbalcevském směru v současné době domobrana zcela osvobodila všechny osady okolo “Děbalcevského kotle”. Pokračujeme v blokování jednotlivých diverzních skupin, které zůstaly na okrajích města. Během dne ukrajinská strana vedla obtěžující dělostřeleckou palbu z blízkosti vesnic Vodnoje a Opytnoje. Naše jednotky na doněckém a mariupolském směru neodpovídaly na provokace. V oblastech opuštěných nepřítelem domobrana dnes objevila 57 mrtvých těl ukrajinských vojáků. Těla jsme připraveni předat příslušným ukrajinským státním strukturám nebo jejich příbuzným. Domobrana vyzvala všechny ukrajinské vojáky v obklíčení, aby složili zbraně pod zárukou zachování života a návratu do svých domovů.

19.2.2015 – Zpráva místních obyvatel:
V 20:20 byl opět ostřelován důl Skočinskij a  Birjuzovova ulice. Palba byla provedena z velmi těžké zbraně. Exploze byla v bezprostřední blízkosti domů. Devítipatrové domy se otřásaly jako při zemětřesení. Palba na Birjuzovoj byla vedena ze strany Písků. Výbuchy a přestřelky nepřestávají od ranních hodin. Ostřelování letiště ukrajinskou armádou pokračuje. V oblasti Putilovky je pozorován požár. Okupanti stříleli z raketometů „Grad“, ve směru rajonů Kirovskij / Petrovskij (na jejich hranici).

Zpráva novinářů.
Ministerstvo obrany DLR se rozhodlo neinformovat novináře o údajích o ztrátách ukrajinských sil, které jsou mu známy. Toto oznámil dnes na briefingu zástupce velitele jednotek Ministerstva obrany DLR Eduard Basurin. „Na žádost ukrajinské strany, vzhledem k tomu, že se nyní intenzivní boje zastavily, vyšli jsme vstříc Kyjevu a nebudeme zveřejňovat údaje o jejich ztrátách. Přitom informace o padlých civilistech DLR bude hlásit,“- řekl Basurin“.

Humanitární konvoj OSN přivezl do Doněcku 62 tun pomoci
Z Korrespondent.net, včera, 23:38 zdroj
Humanitární pomoc zahrnuje hygienické potřeby, teplé oblečení, přikrývky, mléko, pitnou vodu a léky. To oznámil, úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA).

Ministři zahraničí „Normandské čtyřky“ se domluvili o setkání
Z Korrespondent.net dnes 00:22 zdroj

Porošenko nabízí EU vyslat misi vojenských odborníků na Donbas
Z Korrespondent.net, včera, 21:55 zdroj

Řada praporů vystoupila proti „generálnímu štábu Jaroše„
Z Korrespondent.net, včera, 20:05 zdroj

Můj komentář: Ale 17 praporů se mu podřizuje. To je slušná síla k provedení dalšího Majdanu proti Porošenkovi. A právě jeho zásluhou mají i těžké zbraně.

20.2.2015 – Zpráva dopisovatele:
Národní gardy v přifrontových oblastech unášejí muže pro výměnu za válečné zajatce. Poplašná informace přichází z frontových vesnic a měst Donbasu. V obci Myronovka bez vyšetřování a soudu zatýkají muže v jakémkoliv věku a odvážejí do neznáma. Na otázku místních žen – „co děláte, a kam je vezete“ následovníci „černých havranů“ odpovídají „potřebujeme lidi na výměnu“. Je to zajímavé. Aby mohli vydírat vyjednavače z Donbasu, v roli oběti jim nabízejí civilisty Donbasu! Ukazuje se, že ukrajinská armáda obyvatele Donbasu nepovažuje za lidi. Podle mironovského distribučního seznamu – třicet lidí na výměnu za vojáky z Děbalcevského kotle. Proto se je chystají vyměnit za žoldáky a vojáky soukromých vojenských společností (ČVK), kteří již dříve brutálně vraždili obyvatele Donbasu. Proč ne za vojáky ukrajinské armády, ptáte se? Odpověď je jednoduchá – vojákům i tak se poskytují humanitární koridory pro východ z obklíčení, jedinou podmínkou je odevzdání zbraní.

 
20.2.2015 (09:44) – Zpráva dopisovatele s volacím znakem ‘Stěp’:

Noc v přifrontových oblastech byla velmi neklidná. V oblasti letiště Doněck pokračoval boj s malými zbraněmi, minomety, dělostřelectvem. Ukrajinská armáda se chtěla pomstít za ponižující porážku v Děbalcevském kotli a ze msty rozpoutala palbu na civilisty města současně ze tří směrů. Z raketometů „Grad“ zničili domy na ulici Birjuzova, ulici Bryketnoj, v osadách dolů Čeljuskynců a Abakumova. Rajon Petrovskyj je bez elektřiny. Lidé jsou v krytech a sklepích, bez světla a pod těžkou palbou. V rajonu Kyjevskyj nepřítel ostřeloval Gladkovku, Ščeglovku a oblast ščeglovského hřbitova, Magistralnyj, Šachťorskoje níměstí, oblast obchodu „Majak“, kde to bylo vidět záři požáru s odkud přicházel zápach spáleniny. Z okupované části okresu Jasinovatskyj večer opět ostřelovali Krasnogvardějskij v Makějevce. V Doněcku a Makějevce pokračuje pátrání po nepřátelských diverzantech, jsou tam zranění. Veškeré záchranky pracují v nouzovém režimu.

20.2.2015 – Zpráva dobrovolníka s volacím znakem ‘Rog’:
Včera jsme se radovali z likvidace kotle! I když tam stále ještě pobíhá na 1000 ozbrojených vojáků, oddíly po 10 -30 bojovnících jako to bylo v Čečensku. O smutném, o ztrátách: Ztráty techniky máme plusové, kvůli trofejím, například jsme ztratili asi 20 tanků, získali asi 50 (do naší výzbroje již zařazeno 24)! A lidi, které jsme ztratili v okolí – 500 lidí bylo zabito a kolem 1000 zraněno (k jednotkám se do dvou týdnů vrátí asi 800 osob). To je za celý útok! Nepřítel za celý útok ztratil asi 4000 mužů zabitých a o raněných nemluvím, protože zranění později zemřeli. Velká část padlých připadá na děbalcevský kotel a na druhém místě, i když s velmi velkou rezervou – doněcké letiště. Na všech těchto informacích je jen jedno dobré, že v průměru za každého z našich bojovníků bylo zabito 8 nepřátelských bojovníků. No, nyní probíhá čištění od bojovníků, opět jako v Čečensku, ale tam nepřítel bojoval do posledního, nám se polovina před bojem vzdá! Část Ukrů stále ještě neví, že byli poraženi a my jsme se Děbalcevu!

20.2.2015 (11:13) – Zpráva náčelníka vojenské policie DLR Viktora Anosova:

Na severní straně Děbalceva na okraji zůstali zablokovaní jednotliví okupanti, jsou tam ve městě roztroušeny jednotlivé skupiny a odstřelovači. Ještě jsme definitivně nezačistili. Vytlačujeme je. Začínají se soustřeďovat za Děbalcevem, snaží se prorazit ve směru na Artěmovsk.

20.2.2015 (12:15) – Zpráva Eduarda Basurina:
Za poslední den v doněckém směru ukrajinská strana 51 krát použila zbraně (zvýšenou intenzitou 2,5 krát), včetně použití raketometů – 4 krát, klasické dělostřelectvo – 32 krát. Téměř polovina z těchto útoků se konala na letišti Doněck. V oblasti letiště v Doněcku byly pozice domobrany DLR v průběhu dne ostřelovány 23 krát (intenzivně 3 krát), včetně dělostřelby – 12 krát.

20.2.2015 (14:35) – Poslal dobrovolník s volacím znakem ‘Russkij’:
Ukrajinští nacisté pokračují v ostřelování letišti v Doněcku těžkým dělostřelectvem. Okupanti používají raketometů „Grad“, „Uragan“ a těžké minomety. Naštěstí vážné následky nejsou. Přesto je zřejmé – takto probíhá příměří. Nacisté také ostřelují pozice domobrany Novorossii z těžkých kulometů a AGS, domobrana na provokace neodpovídá. Zahajuje odvetnou palbu jen v tom případě, že je to nutné k potlačení palby.

Zpráva od náčelníka štábu dělostřelecké 2. brigády domobrany LLR s volacím znakem „Fomič„:
Město Děbalcevo je zcela osvobozeno od okupační ukrajinské armády domobranou Novorossii. V tomto okamžiku je kontrola předána domobraně DLR. Při osvobozování Děbalceva domobrana LLR získala 80 tanků a velké množství dalších obrněných vozidel. Mnoho vojáků ukrajinské armády se vzdalo. Celková situace v LLR je klidná, Lugansk není ostřelován.

20.2.2015 – Zpráva vedoucího Centra pro řízení obnovy LLR Alexandera Drobota:
LLR pošle humanitární pomoc z Ruska do Černuchyna a Komissarovky. Ráno 20. února do Donbasu přijel 15. humanitární konvoj, naléhavě shromážděný v Rusku pro obyvatele LLR a DLR, kteří nadále trpí operacemi Kyjeva i přes vyhlášené příměří. Kolona byla rozdělena: 15 vozů přijelo do Doněcku, 15 – do Luganska. Přivážejí celkem více než 200 tun humanitární pomoci, zejména potravin, včetně dětské výživy. Pomoc, která byla dodána do LLR, bude zaslána do nejvíce postižených obcí v oblasti Děbalceva, především do Černuchyna a Komissarovky, které byly těžce postiženy akcemi ukrajinské armády.
  
20.2.2015 – Prohlášení Eduarda Basurina:
V osadách Artěmovska a Slovjanska SBU unáší obyvatele pro další výměnu za zajaté kyjevské „siloviky“. Rozvědka DLR získala informaci, že v obcích a Slovjansk a Artěmovsk SBU zatýká civilisty, které vydává za zajaté domobrance, pro další výměnu zajatců. Pole našich informací, ukrajinská strana oznamuje výměnu zajatých vojáků na dnes. Současně, ukrajinská strana způsob a načasování výměny zajatců s námi nedohodla a postup při výměně nevypracovala. Jsme přesvědčeni, že tato výměna, která byla oznámena ukrajinskou stranou na dnes, je provokace zaměřená na obvinění DLR z neplnění povinností, vyplývajících z dohod z Minsku.

20.2.2015 – Poslal dobrovolník s volacím znakem ‘Samur’:
Ukrajinské tanky se hromadí pod Volnovachou a zaujímají bojové postavení. Okupanti nespěchají odsunout těžké zbraně z frontové linie. Velká skupina ozbrojených sil Ukrajiny je stále soustředěna u Volnovachy. Z tohoto místa je výhodné kontrolovat dálnici Doněck – Mariupol. Velké narušování příměří v regionu Volnovachy nebylo zjištěno, ale kolem města je pozorován pohyb tankových jednotek ukrajinské armády. Tuto skutečnost potvrzuje i zvýšení stop housenkových pásů na mariupolské dálnici a dalších asfaltovaných komunikacích v okolí Volnovachy. Situace ukazuje, že se nepřítel se snaží zaujmout pozice, které by mohly být nejvýhodnější pro nové vojenské operace. Minské dohody ukrajinská strana znovu používá k přesunu sil a stahování rezerv“.

20.2.2015 – Přidal blogger:
V Děbalceve byl domobranou získán jeden z amerických radarů LCMR
Americký lehký radar pro sledování minometných pozic LCMR (Lightweight Counter-Mortar Radar) v různých verzích (s), SRC. Soudě podle jedné ze zpráv o sbírání trofejí po jejich opuštění ukrajinskými vojáky, vysílaných 19.února 2015 TV kanálem „LifeNews“ Novorossii, povstalci mimo jiné získali v kompletní sadu jednoho radaru pro sledování minometných pozic LCMR, poslaného ze Spojených států jako vojenská pomoc Ukrajině.

Připomeňme si, že celkem se Spojené státy rozhodly se předat ozbrojeným silám Ukrajiny zpočátku 20 radarů LCMR, z nichž první tři byly dodány na Ukrajinu v listopadu 2014. Ve stejné době, podle informací, které obdržel náš blog z hodnověrných zdrojů informací, krátce po převodu, byla jedna ze stanic poškozena při přepravě a pak další stanice byla poškozena dělostřeleckou palbou při prvním pokusu o bojové nasazení Ukrajinci. Můžeme předpokládat, že ukrajinskými vojáky v Děbalcevu opuštěný radar LCMR je třetina této nešťastné první várky tří stanic.
Vzpomínáte si, že bylo oznámeno, že se Spojené státy daly Ukrům radar, detekující nepřátelské minomety? Takže ten domobrana ukořistila!

 

20.2.2015 – Zpráva korespondenta deníku New York Times:
Vojáci, kteří přijeli do Artěmovska si stěžují na neschopnost velení a vzpomínají na zoufalé postavení, ve kterém se nacházeli. Na centrálním náměstí města se rozléhají výstřely, mnoho vojáků začalo pít. Ostatní, kteří unikli z Děbalceva po ostřelování, chytají taxi bez placení. Není jasné, zda všichni z nich mají nocleh. Například jedna skupina vojáků mrzla před budovou hotelu „Ukrajina“. V jedné z nejdražších restaurací si vojáci objednali koňak, za který nemohli zaplatit, střílí přitom do stropu, zatímco běžní návštěvníci tiše a rychle opouštějí místnost. Mnoho vojáků stojí v ulicích s lahví piva a samopaly v rukách, a na centrálním náměstí krouží tank. Vojáci se uvolňují.

Porošenko: Janukovyč bude navždy hořet v pekle
Z Korrespondent.net dnes 17:28 zdroj
Prezident Ukrajiny řekl, že Maidan bojoval ne proti režimu Janukovyče, ale proti Rusku.
Boj za právo na život ve skutečně evropské zemi, který začal na Maidanu, stále probíhá v Donbasu. Prezident Porošenko řekl na slavnostním ceremoniálu předání státních vyznamenání rodinám hrdinů ‘Nebeské sotni’.

Ukrajina zavírá dvě desítky pohraničních přechodů do Ruska
Z Korrespondent.net dnes 16:51 zdroj

Poradce Porošenka hovořil o ztrátách v Děbalcevu
Z Korrespondent.net dnes 18:34 zdroj
Birjukov uvedl, kolik v oblasti Děbalcevského předpolí zemřelo ukrajinských vojáků a separatistů.
V oblasti Děbalceva od 18. ledna do 18. února bylo zabito 179 bojovníků ATO, zajato bylo 110 a 81 zmizelo beze stopy. Tyto údaje uvedl na své stránce na Facebooku poradce prezidenta Jurij Birjukov.

„Osud 81 lidí, není zatím zcela jasný. Například vím, že skupina asi 26 lidí, která nyní téměř končí odchod, což znamená, že jejich osud se vyjasní,” – napsal Birjukov.
Podle něj, ztráty separatistů v Děbalcevském předmostí od začátku roku 2015 činily 2911 lidí. Dodal, že od začátku roku v oblasti bylo zničeno 42 nepřátelských tanků, 33 obrněných bojových vozidel, 27 raketometů.

Téměř 30. Kurs dolaru porudce stoupl na mezibankovním trhu
Korrespondent.biz, dnes, 16:26 zdroj
Dolar na mezibankovním trhu prudce vzrostl. Na závěr na mezibankovním měnovém trhu v pátek 20.února 2015 se průměrný kurz dolaru pohyboval 28,80 – 29,70 hřivny.

Rusko může vypnout plyn na Ukrajinu za pár dní
Z Korrespondent.net dnes 16:14 zdroj V případě, že odběr plynu na Ukrajině zůstane na současné úrovni, předplacená záloha skončí za tři až čtyři dny.

Zavedení mírových sil na Ukrajinu je nelegální – právníci
Z Korrespondent.net dnes 15:47 zdroj
Pro zavedení mírového kontingentu v Donbass je zapotřebí změn v legislativě.
Pozvání zahraničního vojenského kontingentu na Donbas už vypadá jako diplomatická a politická cesta, nežli reálný krok k získání vojenské pomoci k provedení ATO. Tento názor vyjádřili právníci JC Prove Group, když analyzovali právní důsledky prohlášení prezidenta Ukrajiny o mírových silách.

Děkuji Erneste!

 Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná:

Z informací komentátora:

Dnešní mapa je vlastně souhrnem za celou zimní válku a jednotlivé, významné úseky fronty!

Děbalcevo – vítezství v Děbalcevu je zatím největším vítězstvím jedné strany v téhle válce. Opolčenci dokázali zvítězit i přes to, že byly daleko slabší než protivníka to jak v lidech, tak v technice – obrněné i v dělostřelectvu. Výsledkem bylo, že v obklíčení uvázlo do 10-ti tisíc nepřátelských vojáků a důstojníků a 1/3 vší ukrajinské obrněné techniky. Úspěch je ještě zvětšen o fakt, že poprvé prováděly společnou válečnou operaci armádní jednotky obou povstaleckých republik. Rozhodující operace byla velmi dobře připravená a včetně obsazení Logvinova se odehrála vlastně během 4 dnů. Velení Ukrů ponechalo svoje vojáky na pospas osudu.

Například velké opevněné rajony v Bulavinu a  Olchotace padly bez většího odporu. Ztráty Ukrů jsou asi 2000 mrtvých, Raněných ještě daleko více. Vzdalo se okolo 1 000 vojáků.

Gigantické jsou ztráty na technice, při čemž většina z ní nebyla zničena v boji, ale opuštěna v naprosto funkčním stavu.Takže opolčenci získali nejméně 80 dalších tanků, kolem stovky BMP, nejméně 50 dělostřeleckých systémů ráže 100-152 mm, asi 15 Gradů a více než 500!!! tun dělostřelecké munice. Získané lehké střelné zbraně se počítají na vagony.

Vedle toho povstalci nabrali mnoho, pro ně tak nedostatkové vybavení, jako termo a noktovizory, digitální radiostanice.

Co se týče povstaleckých ztrát, jsou také velké – 500 zabitých, raněných asi 1000, ovšem 700-750 by se poměrně rychle mělo vrátit do služby.Hovořit o ztrátách na technice nemá smysl, protože budou více než dostatečně kompenzovány získanou trofejní.

Pro celou operaci byl nakonec rozhodující hrdinský odpor obránců Logvinova, kteří na sobě nesli celou tíhu pokusů Ukrajinců o osvobozovací průlom. Totéž je nutné říci o těch, co drželi Nižné Lozové a Krasnyj Pachar.

Gorlovka – tak tu za dobu zimních bojů se nepříteli povedlo dělostřelecky srovnat se zemí. Dříve půlmilionové město – tedy větší než Brno!! se změnilo v ruiny. Kolem Gorlovky se za zimních bojů, hlavně na sever a severozápad podařilo osvobodit řadu malých obcí. Méně úspěšný už byl tlak západním směrem k Dzeržinsku, protože ukrajinské velení zde mělo dostatek záloh, které včas přisouvali. Takže nejen že nepřítel udržel Dzeržinsk, ale v podstatě vrátil opolčence do jejich výchozích pozic.T akže nakonec je jediným ziskem obsazení Šumu.

Doněck: dalším velkým vítězstvím povstalců bylo osvobození teritoria doněckého letiště od tzv. kyborgů, z kterých se nakonec vyklubali obyčejní mobilizovaní chlápci. Které ovšem, jako slepá koťata, vrhli na porážku.

Pokud jde o situaci v Píscích. Tady se opolčencům povedlo nejdříve se uchytit na okraji, pak pronikali stále dále, ale v současnosti jsou opět vytlačováni!

Nemohu si odpustit poznámku – bohužel jsem situaci zde četl naprosto správně! Stejně na západním směru od Gorlovky, i přesto, že Písky byly jasně značeny jako opolčenské!!Byl bych daleko raději, kdyby to bylo jinak! Pokračuje komentátor.

Avdějevka – opolčenci na vrcholu své operace zde kontrolovali necelou polovinu města. Nyní je dokázáno, že nepřítel o přípravě útoku věděl předem. Zde domobrana utrpěla, také díky prozrazení operace, velké ztráty.

Mariupolská fronta – i zde domobrana útočila a  získala ne zrovna malé úspěchy. Dokonce nejhlouběji pronikli až do Ordžonikidze, které hraničí s Mariupolem a  některé jednotky povstalců už vedly i pouliční boje na krajích města. Ovšem ukrajinská strana zde použila taktiku cílené provokace / střelba na tržiště/, takže opolčenci přerušili svůj útok. Za těchto okolností bylo pro domobrance nebezpečné zůstávat v blízkosti města, takže se stáhli na svoje výchozí pozice v Kominternovu a  Širokynu a  tím vytvořili mezi Mariupolem a svými pozicemi velkou nárazníkovou zónu, kterou obsadil nepřítel.

Další moje poznámka – komentátor ovšem vynechává jasné skutečnosti, že Ukři získali Pavlopol a  Kominternovo, Takže tady, když nic jiného , dosáhli nejméně taktického vítězství! Nemluvě o tom, že s tou nárazníkovou zonou mi to jaksi přijde divné…

Luganská fronta – zde se největší srážky konaly na Bachmutské silnici. Původní iniciativa vyšla od Ukrů, kteří zde chtěli prolomit frontu. Jednotky opolčenců útok odrazily a způsobily nepříteli vážné ztráty a nakonec sami přešly do protiútoku. Luhanské jednotky bojovaly podél silnice o všechny pozice Ukrů až do 27. blokpostu včetně – tedy včetně 27., 28., Orechovy, Novotaškovského, 29., Želobloku, 31., 37. Krymského, Orechova Doněckého, Krajakovky a výšiny 175,9,

Kde leckde běžely skutečně krvavé boje. Tím je komentátor hotov.

Musím opět vstoupit – bohužel kromě 31. blokpostu výšin a Želobloku Kyjev všechny pozice ubránil…
Komentátor pokračuje:
Celkem klidné to bylo ve městě Štěstí, kde opolčenci podnikli jen několik pokusů zaujmout pozice kolem města.

Celkově komentátor hodnotí výsledky zimních bojů vysoce pozitivně. Byly osvobozeny desítky měst a obcí, opolčenci se posunuly blíže směrem k hranicích Doněcké a Luganské oblasti. S uspokojením také kvituje, že obě povstalecké republiky vykročily směrem k energetické nezávislosti.

Já ho chápu a na jeho místě bych to komentoval úplně stejně. Ze své pozice jeho nadšení nesdílím. Což už jsem psal v analýzách Minska II. Opolčenci zaznamenali opravdu dvě famózní vítěství – spíše propagandistické než taktické na letišti, z kterého Kyjev nesmyslně udělal symbol. A pak hlavně Děbalcevo! To je prostě drtivá prohra se vším všudy. Se všemi dopady. Nicméně všude jinde Kyjev tlak naprosto ustál a leckde dokonce získal. Jak bylo uvedeno v  analýzách – opolčenci prostě narazili na hranici svých možností – zejména lidských zdrojů. Podle mého názoru do děbalcevské operace vrhli úplně všechny síly, které měli k dispozici. Vyšlo jim to. Ovšem do teď jsem nepochopil, jak 8-10 000 dobře vyzbrojených a dostatečně municí zásobovaných vojáků, navíc v opevněných rajonech podlehne 2 – 3x slabšímu nepříteli a nechá se od něj obklíčit a není schopno obkličovací kruh prolomit. Například stáhnutím dostatečných jednotek z jiných částí fronty… Ale nehodlám nad tím bádat. Naštěstí je to k řešení pro Porošenka, Jaceňuka a ty, co stojí za nimi. Mimochodem – komentátor nehovořil a  ani nemohl, o třetí velké zimní porážce Kyjeva – IV. mobilizační vlně, která se vlastně úplně zhroutila

Pokračování ZDE …