Ukrajinská svodka ze dne 4. 2. 2015

napsali Ernest, MP a vlk s přispěním dalších
5. 2. 2015  https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Letadlo opolčení v akci, sestřelení bezpilotníku ukrajinské armády, výslech zajatce odhalil připravovanou provokaci před jednáním v Mnichově, mrtví při ostřelování doněcké nemocnice, boje v Děbalcevském kotli … a další

Je zřejmé, že Kyjevská junta ztratila naději udržet okupovaná území DLR a LLR.
(zdroj)
O tom svědčí, zejména zahájení příprav na evakuaci ve městech, které jsou stále ještě obsazená Ukrajinci.
Podle obyvatel z Artěmovska a Kramatorska, vedoucí městských oddělení SBU, ukrajinského ministerstva vnitra, oddílů Národní gardy a vojenských komisariátů včera dostali rozkaz připravit se na evakuaci a zničení archivů a dokumentace. Současně okupanti podnikají kroky k vyřazení městské a průmyslové infrastruktury opouštěných měst. Nicméně, oni nejen zaminovávají tyto objekty, ale i okolí obcí. Podle rozvědky domobrany DLR, za včerejší večer v okolí Semigorja (50 km severo-východně od Doněcka) okupanti nastražili protipěchotní miny na východních přístupech k obci. A žádné ploty ani varovné tabulky nejsou.

4.2.2015 – Poslal dobrovolník „Prochorov“:
Nejen naše tanky vybuchují na minových polích (mám na mysli 3 tanky Gorlovské brigády, které se dostaly do minového pole během útoku na Uglegorsk). Od 79. ukrajinské brigády hlásili včera, že jejich džípy také vyletěly do vzduchu. Okupant „Kyborg“ uvádí, že jednomu z postižených výbuch urval nohu a dnes jeden (mrtvý) dostal střepinu do hlavy. No, v řadách je neklid, snížená morálka, to je první krok k vítězství. Kamenka (mezi Nikyšinem a Olchovatkou) je naše. Ukrajinci, jak se zdá, významně reagovali na prohlášení o začátku užívání bojových letounů domobrany – jednotky na frontě začaly rychle doplňovat protivzdušnou obranu. Charkov se stal centrem příjmu zraněných (také 80.brigáda své zraněné od Děbalceva tam včera poslala) Dněpropetrovsk je prostě přeplněn. Protože už nestačí artěmovská nemocnice, Ukrajinci se raněné snaží přesměrovat do Krasnoarmějska.

Z dobrovolník s volacím znakem „Medicina„:
Výsledkem ostřelování (03:02) Gorlovky ukrajinskou armádou bylo postiženo civilní obyvatelstvo , zejména Nikytovskij rajon – jeden člověk zemřel, čtyři raněni a centru města – dva zranění, více zničených obytných domů„.

4.2.2015. Poslal dobrovolník Alexandr z Telmanova.
Včera v noci okupanti ostřelovali Telmanovo z raketometů „Smerč„. Byly zničeny domy, poškozeno plynové potrubí. Lidem byla poskytnuta pomoc a to jak psychologická, tak lékařská. Mrtví, díky Bohu, nejsou. Ukrajinská armáda ostřeluje z Mirného. Na náš odvetný úder dlouho nečekali a brzy Ukry čeká nové překvapení.

4.2.2015 (12:47) – Zpráva domobrany
Ukrajinští okupanti ostřelovali Azotnyj. Z minometů útočí na Tekstilščikov a Ostrovského, byl zde zabit civilista. Palba byla vedena údajně z oblasti Lidijevského. Naše dělostřelectvo pracuje v obranném režimu, vede obtěžující palbu na nepřátelské pozice a brání jeho dělostřeleckým jednotkám zaujmout výhodná palebná postavení. V Makejevce pátrají po diverzní skupině nepřítele. Dávejte pozor na auto „Renault“ pickup – modré barvy (s největší pravděpodobností s modrou plachtou), registrační číslo 6049 vpředu, vzadu pokryté bahnem. Při jeho zjištění – neprodleně ohlásit domobraně. Další diverzní skupina: pracuje minomet orientačně v okruhu páté čtvrti a Ščeglovce.

4.2.2015 (13:36) – Zpráva domobrany:
V noci byla začištěna Kamenka. Boj byl obtížný. Celý kotel je pod palbou už 5 dnů. Opevňujeme se na výšinách u dálnice Děblacevo-Artěmovsk. Na dálnici samotné se opevňovat nebudeme, naše opevnění je 500 metrů od dálnice a ta je pod stálým ostřelováním. Posunuli jsme frontu od výšiny 107 a usadili se pod Nižnělozovym. Nyní nás odtamtud ostřelují z „Uraganů“. Přišly zprávy, že jsme zašli do Děbalceva ze západní strany. Probíhal útok na osadu Komunna – výsledky neznám, není tam spojení. Děbalcevský kotel je skutečností a odpočítávání pádu nacistů začalo. Radovat se je předčasné – máme hodně práce. Minimálně musíme obsadit Děbalcevo. Do některých částí města, naše průzkumné skupiny chodí jako domů a Ukři s tím nic nenadělají.

Od dobrovolníka Prochorova:
Černuchino je stále Ukrů. My máme jenom kontrolní bod u obce. Novogrigorjevka je Ukrů, Maloorlovka / Novoorlovka jsou naše z velké části. Kamenka je naše, Mogila Ostraja naše není. Bachmutka do 29. kontrolního bodu je naše. Zbytek Ukři drží pod těžkou dělostřeleckou palbou z oblasti Lisičanska a Severodoněcka, Sanžarovka (a výšina 307,9) a Krasnyj Pachar jsou naše.

4.2.2015 (14:09) –  Zpráva novinářů:
Ukrajinští okupanti rozstříleli nemocnici v Doněcku. Při ostřelování granát zasáhl nemocnici v Doněcku v sídlišti Textilščik. Jsou tam zabití a mnoho zraněných, oznámilo ministerstvo pro mimořádné situace DLR. Také bylo poškozeno vysokonapěťové vedení 110 kV. Celé sídliště je bez elektřiny. Další informace se zjišťuj – řekli na městské správě Doněcka. Jak uvádí RT, granáty zasáhly nejen nemocnici, ale i výškový bytový dům. Podle úřadů DLR bylo ostřelování provedeno raketomety ‘Uragan’.

Zpráva a fotografie Romana Kosareva:
3 lidé byli zabiti a mnoho osob bylo zraněno poté, co byla zasažena granátem nemocnice a výšková budova v okrese Tekstilščik

http://vk.com/video-57424472_171253175?list=62036f7fa7d1ac9c2f

Original: https://pbs.twimg.com/media/B8_f4X6IUAA_8S2.jpg

Original: https://pbs.twimg.com/media/B8_f4YeIMAAvCOl.jpg

4.2.2015 – Zpráva úřadu Jenakijeva:
Několik dní v řadě pokračuje ostřelování města. Ostřelování je tvrdé: Rozpadají se sídliště, které jsou na okraji města. Jsou zde oběti: mrtví i zranění. Ukrajinské jednotky, důstojníci a velitelé, doslova ubíjejí obytné oblasti. Šel jsem do míst, kde dopadly granáty ukrajinské armády – to jsou běžné domy. V jednom z domů, které granát zasáhl, prorazil zeď, kde byl vchod. Spadlo schodiště. V dalším domě granát zasáhl zeď a rozbil několik pater. To je hrozný obraz. Tak to dopadá,když bojují proti „terorismu“, na Ukrajině – živý příklad, kdy umírají civilní občané. Brutální tvrdé ostřelování Jenakyeva trvá již asi týden.

4.2.2015 – Zpráva domobrany:
Oblastí aktivních bojů zůstává děbalcevský směr. Nepřítel se pokusil získat dříve ztracené pozice v oblasti Uglegorska, používá raketomety, dělostřelectvo a minomety. Stále chaoticky ostřeluje obytné oblasti a infrastrukturu Novorossie, aby odvedl část sil domobrany z „děbalcevského kotle.

Od obce Lastočkino z dělostřelectva, a v 18:00 z vesnice Opytnoje z raketometů nepřítel ostřeloval pozice domobrany DLR u vesnice Veseloje;
Z minometů od vesnice Krymskoje ostřeloval pozice domobrany LLR u osady Lenina;
Od Krasnogorovky dělostřeleckému ostřelování byly vystaveny obytné oblasti rajonu Petrovskij v Doněcku;
Z raketometů od vesnice Verchnětoretskoje DLR u Gorlovky;

Od obce Písky ostřelovali domobranu DLR v oblasti Putilovského mostu (Doněck);
Dvakrát okupanti od Avdějevky a Pervomajského zahájili dělostřeleckou palbu na pozice obránců Donbasu na letišti v Doněcku;
Klasickým dělostřelectvem od Lopaskina ostřelovali pozice domobrany LLR u obce Dolgoje.
Ostřelováním ukrajinských fašistů obcí Novorossii byly civilní oběti: zabito – 8 lidí, zraněno – 22.
Podle rozvědky DLR nacistické vedení podniká kroky k posílení útvarů a doplnění ztrát, vzniklých v posledních dnech.
Do obec Lastočkino (15 km severo-západně od Doněcka) byly přemístěny čtyři raketomety„Grad“.

4.2.2015 – Zpráva 1. pluku kozácké národní gardy Platova (velitel Pavel Dremov).
Za uplynulý den pluk při bojích dělostřelectvem zničil skladiště paliva a munice nepřítele v oblasti Popasné a 2 ukrajinské tanky. Také byl sestřelen průzkumný dron, trosky letadla a záznamové zařízení studují specialisté. Ukrajinská armáda se pokusila obklíčit a zničit jednotky pluku v oblasti obce Sanžarovka. Naše ztráty byly 5 zraněných. Pluk úspěšně pokračuje v boji s fašistickou juntou.

4.2.2015 –  Přehled bojové situaci Lifenews:

Za den bylo zaznamenáno 36 útoků z ukrajinské strany. Intenzivním dělostřeleckým ostřelováním byl zasažen Doněck, Makějevka a Gorlovka. Ostřelováním byly zničeny bytové domy, městská infrastruktura, veřejná zařízení:.. Doněck – 17, Makějevka – 28, Gorlovka – 2. Bylo zaznamenáno 9 požárů. Záchranáři DLR se účastnili hašení a snažili se stabilizovat situaci. Za uplynulý den byli zabiti čtyři civilisté, 15 lidí bylo zraněno v různě těžce. Ztráty nepřítele v průběhu noci byly: 2 auta, 1 bojové vozidlo pěchoty, 1 obrněný transportér, 1 dělo a 21 osob bylo zabito.

4.2.2015 (18:15) – Zpráva dobrovolníka s volacím znakem „Manyč“:
U Stanici Luganskoj byla zničena diverzní skupina nepřítele, která přeplavala řeku a vracela se na svoji stranu. Ukrajinská strana ostřelovala chaty. Nikdo nebyl naštěstí postižen. Stále probíhají přestřelky. Pokusy o průlom nebyly. Jediná věc je nová – na straně nepřítele se objevili nějací noví lidé, při pohledu dalekohledem bylo zjištěno, že mají jinou uniformu, než ukrajinská armáda.
Zpráva domobrany:

Ukroteroristé ostřelovali z minometů (také je zde možnost využití dovezených přenosných raketových komplexů) továrnu na hračky na hranici rajonů Leninskij a Kyjevskij. Jsou zde oběti. Do oblasti dopadu min jedou vozy záchranné služby. Ukrofašisté střílí na Doněck z více palebných pozic z Krasnogorovky, které se nacházejí přímo na území osady v blízkosti domů, škol a dalších veřejných institucí. Seskupení techniky a mužstva nepřítele v závodu na žáruvzdorné materiály v Krasnogorovce je pod údery našeho dělostřelectva. Cíle, které tam jsou byly zasaženy.

4.2.2015 – Poslal dobrovolník s volacím znakem „Rog“:
O Su-25. Už o něm oficiálně mluvili, takže můžeme mluvit. Už dříve byl použit v letním období. V červnu zasahoval proti koloně na dálnici Lugansk – Alexandrovsk a pak o něm nemluvili kvůli provokaci s letadlem. Chci uvést, že Su-25 alespoň 2 krát pracoval v kotli. Jednou na koloně a jednou na kontrolním bodu. V současné době se bojuje po obvodu kotle, obsadili jsme Kamenku a provádíme tam opevňovací práce. V bojích o Děbalcevo a Čerunchino my i nepřítel máme těžké ztráty. Jejich poměr je 1 ku 3. O tom, že útok uvázl – on neuvázl. Prostě se nepřítel namačkal na malém území do kotle, který se přeplnil a je složitější jej vytlačit. Například z Kamenky,  jsme vyhnali bývalou nikyšinskou posádku a posádku Redkodubu a posádku samotné Kamenky + zálohy. Myslím, že jakmile bude obsazeno Děbalcevo, tato skupina se vzdá, protože Děbalcevo je jejich jediné opravdové opevnění (bez Černuchyna) Lozovoje a Uglegorsk jsou naše, na Černuchyno a Děbalcevo útočíme. Ale skutečností, že ukrajinská obranná opevnění nevydržela údery- oni to prostě neunesou! Mimochodem o „opevněních“ – máme takové tanky, které jsme vzali nepříteli v létě. Velmi dobré stroje. O kotli – je dosud ještě palebný. Jsme 500 metrů od silnice. Je nevhodné se opevňovat na samotné dálnici, to by nás prostě rozstříleli z výšin. A tak jsme obsadili výšiny přímo pod Logvinovem – a postavili tam opevněný prostor.

 Sestřelený dron ukrajinské armády


Mezibankovní trh uzavřen rekordním poklesem hřivny

Korrespondent.biz, dnes, 18:17 zdroj

Hřivna na konci obchodování klesla na 16,90 / 17,10 za dola

Kyjevstar vypnul spojení v zóně ATO zóně kontrolované povstalci
Z Korrespondent.net dnes 18:05 zdroj

Společnost přestala poskytovat služby na části okupovaných území Donbasu.
Kyjevstar dočasně vypnul mobilních komunikaci v oblasti ATO, která je řízena bojovníky. To oznámila tisková služba společnosti.
Telekomunikační operátor je nucen zastavit poskytování služeb v částech doněckého a luganského regionu kvůli nestandartní práci sítě, které vznikly z neznámých důvodů.
V těchto oblastech nyní není žádná možnost fyzické kontroly sítě, takže společnost přijala příslušná opatření pro bezpečnost a ochranu dat zákazníka.

Po technickém zhodnocení situace se Kyjevstar rozhodne, zda bude i nadále poskytovat připojení v regionu i mimo něj, nebo neobnoví služby.
O situaci v síti společnost již informovala bezpečnostní službu, státní Special Connection Service, Národní komise pro státní regulace v oblasti komunikace a informací, jakož i Národního centra pro provozní a technické řízení.

Na Ukrajině, tvoří jednotný seznam „odmítačů“ mobilizace
Z Korrespondent.net 25. ledna 2015 13:01 zdroj

V plném proudu je práce na vytvoření jednotného registru lidí, povinných vojenskou službou, řekl náčelník mobilizačního oddělení generálního štábu, Alexandr Pravdivec.
Na Ukrajině se snažíme vytvořit jednotný registr pro vojenskou službu, v této fázi bude zahrnovat ty, kdo se vyhnuli mobilizaci, řekl Alexander Pravdivec.
V následně budou seznamy těch, kteří se vyhnuli mobilizaci předloženy ministerstvu vnitra a generálnímu štábu, oznámila tisková služba ministerstva obrany.
Zástupce vedoucího Vojenské lékařské komise Ministerstva obrany Roman Ševčuk řekl, že podle výsledků předchozí vlny mobilizace, ze 100,000 lékaři prohlédnutých, jen polovina byla prohlášena za vhodné k vojenské službě.
Jak bylo oznámeno, k dnešnímu dni, 62% lidí, kteří podléhají mobilizaci, dostalo předvolání. Existují oblasti, kde můžeme mluvit o 100% oznámení mobilizace: Chmelnickij, Poltava, k nim se blíží Vinnica, Kyjevská, Černigovská, Chersonská a Nikolajevská oblast.

4.2.2015 (19:40) – Zpráva domobrany:
Na sídlišti Textilščik v Doněcku jedna z obětí, syn, byl spolu se svou matkou, zabit střepinami. Matku výbuch odhodil. Bylo oznámeno, že Mariupolská křižovatka je pod palbou. Na místo přijelo hodně sanitních vozů. Podle místních obyvatel v 18:00 (MSK) v obci Vachruševo byla slyšet dělostřelba od Děbalceva. Pravděpodobně se střílí z pozic domobrany. Po ostřelování ukrajinskou armádou od Krasnogorovky, Petrovské rajon zůstal bez elektřiny. Podle místních obyvatel přišlo ostřelování z území Gvardějky, Makějevky. Pravděpodobně ostřelování bylo provedeno minomety. V současné době naše dělostřelectvo střílí na palebné pozice nacistů blízko Avdějevky.
(video)

Vlkův vstup: některé tyhle záběry odvysílala včera v hlavních zprávách i ČT. Ovšem neopomenula citovat kyjevské prohlášení, že tu nemocnici mají na svědomí separatisté! A dodala, že ti obviňují ze zločinu Kyjev…

Zvláštní, tohle jednak nikoho vůbec nezajímá, myslím ve světě a natož, aby sondoval původce střelby. Vzpomínáte na Mariupol?!

Jak to, že tohle nezajímá mezinárodní soud v Haagu?! Mělo by!! Zatraceně mělo! Už proto, že Ukrajina včera přijala zákon, kterým se podřídila jeho jurisdikci! Ovšem se zdůvodněním, že chce dostat do Haagu před soud vedoucí funkcionáře Ruské federace!
(zdroj)

Až zase někdy udeří na mezinárodní scéně zdravý rozum, tak tam musí štando pede skončit Porošenko, Jaceňuk, Avakov, Poltorak a  sousta dalších! Je do nebe volající, co provozují na Donbase! To je prostě genocida se vším všudy!

4.2.2015 – Naléhavá zpráva od Eduarda Basurina:
Vedení DLR má důkazy o přípravě provokace ukrajinského vedení proti civilnímu obyvatelstvu v oblasti Děbalceva v předvečer únorové konference o bezpečnosti v Mnichově. Proto bude v nejbližších dnech s dělostřeleckou palbou jedné z jednotek ukrajinské armády zničen autobus evakuující civilisty z oblasti Děbalceva. Tato informace byla dnes získána během výslechu nadporučíka Alexandra Marčenka z vojenské jednotky čísla 0676 (25. prapor „Kyjevská Rus“), který se vzdal 2. února domobraně DLR v blízkosti obce Redkodub. Provokaci s  rozstřílením a smrtí civilních osob vedení Ukrajiny plánuje rozšířit v ukrajinských a zahraničních médiích pro použití na mnichovské konferenci o bezpečnosti, aby zdiskreditovala DLR, a aby DLR byla prohlášena za „teroristickou organizaci“ mezinárodním společenstvím. Navíc, Marčenko potvrdil použití donucovacích orgánů Ukrajiny jako takzvané ‘přehrazovací oddíly’, které střílejí na ustupující ukrajinské vojáky s cílem vrátit je do jejich pozice.

Děkuji Ernestovi za jeho dnešní příspěvek!

Mapy:

Ukrajinská:


Opolčenská:



Speciální mapa Děbalceva
:

Interaktivní komentovaná:

našel jsem jen tu výrazně delší verzi (zde)

Z informací komentátora:
tuhle překládat nebudu. Jedná se o příliš dlouhý a detailní rozbor. Komentátor komentuje v podstatě každou obec na frontě. Potvrdil to, co jsem odhadoval, že 29. blokpost a Notaškovské mají Ukři.

Pak se detailně věnuje Děbalcevu, kde předpovídá pro budoucnost ne jeden, ale rovnou tři kotle… uvidíme.

Doněck – Písky, má je za obsazené opolčenci. Důležité nyní bude vyhnat Ukrajince z nedalekého blokpostu.

Z ostatního podle ukrajinského portálu Segodnja.ua se nyní Kyjev upírá k nadcházející tradiční konferenci o mezinárodní bezpečnosti v Mnichově. Kam má dorazit 20 hlav států a  asi 60 ministrů zahraničí. Chystá se tam i Porošenko a  chce vynutit solidaritu západu. A to hned v několika směrech – financí a hlavně dosáhnout prý jednotného tlaku na Rusko a  separatisty, aby je západ „posadil“ za jednací stůl …

Zdroj

Řekl bych, že vyvolat opravdu rozumná jednání není vůbec těžké. Stačí, aby Porošenko a Jaceňuk byli aspoň trochu ochotni jednat s druhou stranou v občanské válce. Aby hledali řešení přijatelné pro obě strany. Jenže tohle je přesně to, čeho nejsou schopni! Kdyby ano, nemusel nikdo na Ukrajině ani vystřelit a věc byla dávno vyřešena.

Přidám něco pro letadýlkáře – pokud je zajímá ten obří Antonov Mrija, tak si užijí na téhle fotogalerii, které pochází z tuzemských zdrojů, link mi poslal nick Pavel:

https://www.dropbox.com/sh/bq4tlddipfpy8az/AABdC95IidSy1B4y8JVuw5A7a?dl=0#/

Stále se objevují spekulace, že české tanky šly na Ukrajinu. Nešly. Je mi líto, vlastně – není mi to líto, ale nešly. Skončily v Nigerii.

Že Američané se snaží „připravovat půdu“ pro „předání moci“ reklamoval leckdo dost dlouho před Majdanem. Zde jsou videa z vystoupení tehdejšího poslance, dnes opolčence Carjeva v ukrajinském parlamentu v  roce 2013. Jsou identická a liší se jen tím, že jedno má anglické a druhé německé titulky… Dnes už jde o dokument, který nemá než dokumentační hodnotu.

https://www.youtube.com/watch?v=y9hOl8TuBUM

https://www.youtube.com/watch?v=JBL6jMF2NVg&feature=youtu.be

Za linky děkuji kanálníkovi.

Část MP: 


Svodka od Ukrů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Teroristé a hromadí síly k útoku v Debalcevské a Volnovašské oblasti: mapa ATO.
04.02.2015, 13:37 zdroj
Informační a analytické centrum SNBO Ukrajiny vydalo aktuální mapu zóny ATO na východní Ukrajině k poledni 4. února.

Podle úřadů je situace v pásmu ATO stále obtížná. Nepřítel provádí masivní palbu na postavení sil ATO v Debalcevské a Severodoněcké oblasti, rovněž tak v oblasti Štěstí a obce Stanice Luhanské.

Je pozorována akumulace munice, zbraní, vojenské techniky a živé síly teroristů, k útočným akcím na Debalcevském a Volnovašském směru.

V posledních dnech ozbrojenci utrpěli ztráty živé síly a techniky – zejména podle operačního velitelství „Sever“ u osady Smeloje byl zničen tank, u osady Želtoje – BMP nepřítele.

Teroristé se také snaží provádět aktivní sabotážní a průzkumné činnosti podél demarkační linie, stejně jako na objektech infrastruktury a zajištění sil ATO. 3.února v Telmanovském okrese v Doněcké oblasti naši vojáci pozorovali narušení vzdušného prostoru nepřátelským dronem, který vedl vzdušný průzkum ve značné výšce.

Díky neustálému ostřelování ozbrojenci v Avdějevce a Debalcevu není voda, elektřina a vytápění. V blízkosti o. Artem, Stanično Luhanského regionu, během útoků ze strany ilegálních ozbrojených skupin došlo k poškození plynovodu „Severní Kavkaz – centrum“.

V průběhu uplynulého dne zahynuli čtyři ukrajinští vojáci, 25 jich bylo zraněno.

Pokračuje evakuace obyvatel z frontových měst.

3.února z měst Debalcevo a Svetlodarsk, Doněcké oblasti záchranáři DSNC Ukrajiny vyvezli 188 lidí, včetně – 8-mi dětí.Vzhledem k neustálým útokům teroristů, z města Avdějevky včera evakuace nebyla provedena.

Ozbrojenci „LNR“ oznámili, že zaútočili „svým“ letectvem na síly ATO u Debalceva.
04.02.2015, 10:46  zdroj

Teroristé z ruské gangu ‘LLR’ se chlubili použitím „svého letadla“, k útoku na konvoj VSU u Debalceva.

To bylo hlášeno RIA Novosti.

Ozbrojenci řekli, že se jejich „aviopark“ skládá ze „zabraných“ v červenci 2014 ukrajinských Su-25.

„Náš SU-25 se náhle objevil na obloze nad dálnici Artemovsk-Debalcevo a napadl konvoj ukrajinské armády, jedoucí k posílení obklíčených vojáků v Debalcevu. Byli napadeni v koloně obrněné vozy a nákladní auta s živou silou. O ztrátách vojáků nejsou k dispozici přesné údaje,“ – citovalo kremelské zpravodajství informace od „štábu LLR“. Teroristé také poznamenali, že se po útoku letoun vrátil na letiště Luhanské vyšší navigátorské školy.

Na Ukrajině spojují tvrzení militantů, o „letectvu“, s možností použití letectva ozbrojených sil Ruska na Donbasu, hlásí UNIAN.

„Oni (ozbrojenci) vytvořily základ pro to, aby mohly být ruské Su-25 použity v Doněckém a Luhanském regionu,“ – komentoval prohlášení „LLR“ poslanec Julius Mamčur.

Jak uvádí „Pozorovatel“, takzvané „letectvo LLR“ není schopno vzlétnout po zvláštní operaci VSU, což zbavilo Rusko schopnosti poskytovat svá letadla na Donbas.

Připomeňme, 27. ledna Ministerstvo obrany oznámilo že ukrajinská armáda zničila šest letadel a čtyři vrtulníky ozbrojenců na Donbasu. Konkrétně, podle úřadu, zničili jedno letadlo L-39, dvě letadla AN-2, a Jak-52, dva Jak-50 a čtyři vrtulníky Mi-24.

Připomeňme že 24. ledna byly na obloze nad Luhanskem pozorovány tři ruské stíhačky.

15.ledna oznámili, že se Lunanští ozbrojenci chystají vytvořit vlastní letectvo ze dvou letadel.

Přitom se chlubili, že mají letectvo, skládající se z jednoho cvičného letounu sovětských časů, které nikdy nevzlétlo.

Ozbrojenci z ruského tanku rozstříleli vícepatrový dům v Uglegorsku: 
Videofact
05.02.2015, 00:21 zdroj

Telekanal „Rossija-1″ ve svých zprávách ukázal ostřelování obydlených oblastí Uglegorska ozbrojenci „DLR“.

„Devítípatrový dům – na něm ‘pracují’ z bezprostřední blízkosti,“ – řekl reportér.

V tomto případě je třeba poznamenat, že palbu vedl ruský tank.

Jak uvádí „Pozorovatel“, dříve se objevilo v síti video města Uglegorka zničeného útokem skupin „DLR“ s podporou ruských žoldáků.

* Jak krásně vytrženo z kontextu, lépe by to snad ani ČT nedokázala! Ano skutečně reportér říká, že se střílí na ten panelák, ale taky dodává že se v prvním patře (civilního paneláku) schovávají vojáci Azovu a Pravého sektoru. Hezkými řečmi je odtud asi nedostanou.. .

Video z akce.

** Dnes přidám Video-přehled dění na Donbase za poslední dny.
– Evakuace civilů z Uglegorska, které se Ukrové snaží vzít zpět ostřelováním z dělostřelectva – zoufalí lídé opouštějí rozstřílené město.
https://www.youtube.com/watch?v=CLVvZQjwl_s#t=28

– Reportáž z evakuace Ugegorska – opolčenci odvážejí lidi autobusy a na Kamazech, žena z  ostřelovaného Uglegorsku vzkazuje – „zdechni Porošenko“.
https://www.youtube.com/watch?v=izjSKXFKKJo#t=15

Sestřelený ukrajinský BPL u Irmina – všimněte si toho dědy-kozáka na videu – fakt „typický“ ruský profík ze specnaz 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=7TKEeTeMv6s

– Obyvatelé Severodoněcku vystupují proti ukrovské mobilizaci.
https://www.youtube.com/watch?v=EMeJQQRZcp4

– Mítink matek proti mobilizaci v Kramatorsku -oddělený kordonem za posměchu „Svidomích“ ukrů.
https://www.youtube.com/watch?v=BmObtTD814I

* Komentář pod videem mluví za vše :

„Nedáme své děti“ skandují, no to je normální, ale „Sláva Donbasu“ volaná pod ukrajinskými vlajkami – to je něco nového! Odvážné ženy!“

– Doněck – ostřelování Kujbyševského rajonu 3.2.

https://www.youtube.com/watch?v=Of2UWDerulY

– Ukázka 75 a 155mm munice z výzbroje NATO nalezené na Donbasu.
Basurin říká k prohlášení USA o (ne)dodávkách letálních zbraní Ukrajině, že tyto tam již jsou.

https://www.youtube.com/watch?v=6AhLfH_g3dI

– Reportáž- vojska Novorussije 3km od Debalceva.
https://www.youtube.com/watch?v=7M_gO0YnXIo#t=140-Boj pod Debalcevem 3.2.
https://www.youtube.com/watch?v=U-pXbakoP_8

-Doněck, Leninský rajon – po ostřelování „Uragány“ 4.2.

https://www.youtube.com/watch?v=Mwt_lzTasPE#t=50