Ukrajinské nacistické jednotky se svastikami jsou koordinovány generálním štábem ukrajinské armády

21. 2. 2015    zdroj
Během rozhovoru s německými novináři prohlásil ukrajinský velvyslanec v Německu Andrej Melnik, že na Donbasu bojující neonacistické formace jsou kontrolované Kyjevem a koordinují své kroky s generálním štábem Ozbrojených sil Ukrajiny. Pozornost německých novinářů upoutala fotografie, na níž bylo zvěčněno několik členů jednotky karatelů “Azov”, kteří, kromě vlajky s vyobrazením svých vlastních symbolů a standardy NATO, drží nacistickou vlajku s černým hákovým křížem.


“Víte vždycky, jací lidé bojují na vaší straně? zeptal se velvyslance moderátor německé televize. Jsou to jasná pravicová radikální sdružení s esesáckými znaky.Vidíme “Azov”, který používá dokonce hákový kříž. Znáte vždycky ty, kteří bojují na vaší straně? Kontrolujete je?”

Melnik odpověděl, že po posledních parlamentních volbách na Ukrajině se v parlamentu neobjevila žádná pravicová strana a to je podle jeho slov “důležitý fakt.” “A co se týká dobrovolnických praporů, o nichž mluvíte, mohu jen říci jednu věc: když jsme byli v loňském roce napadeni Rusy, naše armáda byla v žalostném stavu. Proto tam bylo hodně lidí, dobrovolníků, připravených bojovat za svou zemi, a kteří to také udělali,” poznamenal Melnik.

“Tyto jednotky bojují s naší armádou, s Národní gardou a dalšími útvary, jejich akce jsou monitorovány a jsou koordinovány Kyjevem. Proto nehrozí nebezpečí, že začnou dělat něco, co není v souladu s velením armády,” tvrdil velvyslanec.

“To znamená, že jsou pod vaší kontrolou? Můžete dát svou pravou ruku do ohně za to, že dělají všechno správně?” zeptal se ho moderátor.

“Tu fotku jsem viděl už dřív. Ale nemůžeme s jistotou říci, zda je hodnověrná. Pokud by tam opravdu byly tyto prapory … Jak jsem už řekl, chci zdůraznit, že tyto útvary jsou koordinovány s generálním štábem v Kyjevě. Jsou součástí sil naší sebeobrany. Bez nich by ruská armáda postoupila mnohem dál. Proto spoluvytváří obraz o nás. Bez těchto formací bychom se bránili mnohem obtížněji,” řekl velvyslanec Ukrajiny.

Připomeňme si, že v minulosti prapor, nyní pluk “Azov” se z větší části skládá z ukrajinských neonacistů a z neonacistů ze Švédska, Chorvatska a dalších zemí. Oficiálními symboly “Azova” jsou “vlčí hák” – středověký německý znak, který byl na vlajkách řady bojových jednotek nacistického Německa včetně divize SS “Das Reich”, a okultní “Černé slunce”, vážené zejména členy německé mystické organizace “Ahnenerbe” a představiteli vyšší hierarchie SS.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová