USA se budou na Ukrajině chovat, jako ve Vietnamu

11. 2. 2015   ruvr.ru
Možnost domluvit se na míru na jednáních v „normandském formátu“ bude záležet na pozici oficiálního Kyjeva. A tato pozice přímo závisí na plánech Washingtonu. Myslí si to politolog Sergej Čerňachovskij.
Před jednáním vrcholných představitelů Ukrajiny, Francie, Německa a Ruska o ukrajinské krizi, které je plánováno v Minsku, přicházejí z Kyjeva velmi rozporuplné signály. Experti je vysvětlují, mimo jiné, „dvojí podřízeností“ kyjevského vedení, které musí poslouchat jak EU, tak i Washington.

Existují však všechny důvody předpokládat, že dominovat bude vůle silnějšího partnera, předpokládá politolog Čerňachovskij. Pro něho je odpověď na otázku, na čem bude záviset pozice kyjevské delegace na tomto setkání, jasná:

„Nakonec bude záležet na tom, jaké instrukce dostane kyjevská administrativa, která je fakticky koloniální a okupační, od svých pánů ve Washingtonu. Pokud ve Washingtonu budou požadovat, aby se domluvili, tak se budou domlouvat. Pokud ve Washingtonu řeknou, že mají něco dělat na oko a pak vše torpédovat s tím, že pak dostanou zbraně, tak to také udělají“, řekl Sergej Čerňachovskij ve vysílání Rádia Sputnik.

Pozice Bílého domu určuje nejenom chování Kyjeva. Mínění Washingtonu se tak, či onak přizpůsobuje i EU, poznamenává politolog. Dokazuje to i poslední let Angely Merkelové za oceán. Jaké úkoly si před cestou německá kancléřka stanovila?

„Samozřejmě, na jedné straně, získat podporu své pozice ze strany silnějšího partnera. A kromě toho, dát v rámci možností najevo, že pokud bude hájit svoji pozici, tak to nebude znamenat snahu o rozkol s ním. Bohužel, Merkelová se poslední rok chovala jako člověk, který je na Washingtonu závislý“, poznamenal Sergej Čerňachovskij.

Co se Washingtonu týče, domnívá se politolog, tak taktika jeho kroků v ukrajinské krizi je poměrně jasná.

„Celkově neexistuje důvod nepředpokládat, že se Spojené státy na Ukrajině budou chovat stejně, jako se chovaly ve Vietnamu. S jednou jedinou výjimkou: postarají se o to, aby neumírali občané USA. A ve všem ostatním to pro ně je jenom koloniální válka“, uzavřel Sergej Čerňachovský.