V USA se chytají za hlavu nad vlastní chudobou

10. 2. 2015    zdroj
Polovina Američanů žije podle statistik na pokraji chudoby. Následující titulky jsou nejlepším důkazem svízelné situace mnoha lidí v USA.
1. Nejsou peníze na nečekané výdaje
Nedávný průzkum, provedený agenturou Bankrate, ukázal, že téměř dvě třetiny Američanů nemají úspory na pokrytí neplánovaných výdajů ve výši 500-1000 dolarů.

Úspory většiny amerických domácností nepřesáhnou částku jejich čtyřměsíčního příjmu.

Úspory mladých lidí mají kvůli úvěrům “záporné” hodnoty.

2. Životní úroveň amerických domácností klesla o 40%
V letech 2007 až 2013 klesla průměrná životní úroveň o šokujících 40%, což má za následek, že 60% Američanů má stejný příjem jako 94 nejbohatších lidí v USA.

3. Životní náklady rostou, příjmy klesají

Oficiální ukazatele chudoby vycházejí z velké části z cen 50-tých let minulého století. To říká statistika. Avšak pouze ceny potravin vzrostly více než zdvojnásobně od roku 1978, ceny na bydlení se více než ztrojnásobily a cena studia na vysokých školách je jedenáctkrát vyšší než v té době.

Náklady na výchovu dítěte se zvýšily o 40% pouze v průběhu prvního desetiletí 21. století. Výdaje na lékařskou péči také rostou, nehledě na úspěchy pojištění v oblasti medicíny.

4. Na mnoha pracovních místech jsou mzdy pod úrovní životního minima
V poslední době došlo k nárůstu pracovních míst v horní a dolní hranici mezd. Podle Federální rezervní banky byl nárůst počtu nejlépe placených míst (strojírenství, peněžnictví, počítače a oblast IT) a růst pracovních míst v nejhůře placených úrovních (nižší zdravotnický personál, maloobchod a stravování).

Ale pracovní místa, která charakterizují střední třídu v Americe (vzdělávání, stavebnictví, sociální služby, doprava, řízení) byla v recesi, a to zejména v severovýchodní části země.

Nebezpečný trend byl pozorován u volných pracovních míst na spodní hranici mezd. Zatímco celkový růst mezd byl v roce 2014 2%, plat na těchto místech klesl o 6-8%.

5. Naše největší ostuda – polovina amerických dětí žije v chudobě

Více než polovina žáků na státních školách je tak chudá, že má nárok na poukázky pro bezplatné stravování. V roce 2014 došlo k nárůstu počtu studentů, kteří žádají o tyto poukázky o 70 %. Informuje o tom commondreams.org.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová