Z rozhovoru prezidenta Putina pro ruskou televizi

24. 2. 2015   ruvr.ru
Prezident Putin v rozhovoru pro ruskou televizi oznámil, že organizovat v současné době kvůli urovnání krize na Ukrajině nové setkání hlav států, není třeba. Důležitější je plnění Minských dohod. Já velmi doufám v to, že se to bude plnit. A pokud se to plnit bude, tak se jedná o správnou cestu k normalizaci situace v tomto regionu země“, zdůraznil ruský prezident.

Když prezident odpovídal na otázku, zda je možné uskutečnění Minsku 3 a přijetí Ruskem výjimečných diplomatických opatření až do uznání DLR a LLR v případě, že dojde k eskalaci ozbrojených akcí ze strany Ukrajiny, zdůraznil, že Minské dohody jsou nejenom dokumentem, který vypracovali čtyři účastníci mírového procesu: Ukrajina, Rusko, Francie a Německo. Jsou také zakotveny v rezoluci RB OSN a získaly formu mezinárodního právního aktu, který podporuje prakticky celé mezinárodní společenství. „Jak se říká, je to už zcela jiný příběh. Já velmi doufám v to, že se to bude plnit. A pokud se to plnit bude, tak se jedná o správnou cestu k normalizaci situace v tomto regionu země“, zdůraznil ruský prezident.

Poznamenal, že evropští vůdci si upřímně přejí najít takové kompromisní řešení, které by vedlo ke konečnému urovnání situace. A to je důvodem k optimismu. Oni ale také dávají přednost tomu, že si v ukrajinském konfliktu nevšímají nacistických projevů, domnívá se Putin.

„Oni se snaží si toho nevšímat“, řekl Putin, když odpovídal na otázku, zda se podařilo obrátit pozornost evropských kolegů k nacistické ideologii, která je v Kyjevě oslavována.

„Já bych ale upřímně vyzdvihl, jak se mi zdá, přání najít takové kompromisní řešení, které by vedlo ke konečnému urovnání“, řekl ruský prezident.

V této souvislosti obrátil pozornost na to, že k bodu Minského protokolu o nutnosti decentralizace moci existuje vysvětlivka, toho, co se tím rozumí.

„Jeho autoři jsou naši němečtí a francouzští partneři, a to vypovídá o upřímném přání nalézt ty kompromisy, o kterých jsem právě mluvil“, domnívá se Putin.

Prezident vyjádřil naději, že partneři Ruska nakonec budou stejně vnímat i volbu, kterou učinili obyvatelé Krymu. „Nejvyšším kritériem pravdy může být jenom názor samotného lidu“, dodal.

Obyvatelé Krymu svoji volbu sami učinili a je třeba to brát s úctou. Jiným způsobem se k tomu Rusko ani stavět nebude, prohlásil Putin.

„Krym, jak byl, i nadále zůstane i ruským, i ukrajinským, i krymsko-tatarským, i řeckým, i německým. Bude domem pro všechny tyto národy“, zdůraznil ruský prezident.