Zaměstnankyně milice v Charkově přišla o práci kvůli “nevlastenectví”

24. 2. 2015      zdroj
Zaměstnankyně milice v Charkově byla propuštěna z práce kvůli tomu, že poblahopřála 23. února svým kolegům k Dnu obránce vlasti. Příslušný rozkaz podepsal náčelník Charkovské krajské správy ministerstva vnitra Anatolij Dmitrijev, oznámil na své stránce na Facebooku poradce ministra vnitra Ukrajiny Anton Geraščenko.


“Kapitánka milice, která si zmyslela umístit v místnosti charkovské milice blahopřání s debilní georgijevskou stužkou, byla propuštěna,” napsal poradce. Podle něj se žena při odbavování dokumentů divila, proč přišla o práci. “Bylo jí to vysvětleno: pro nevlastenectví”, dodal Geraščenko.

Již dříve prezident Ukrajiny Petr Porošenko prohlásil, že nebude slavit 23. únor a upřesnil, že se domluvil se svou ženou, že jeho rodina to s gratulací vydrží do 14. října. “Chápu, že ze setrvačnosti a mnohaletého zvyku budou ženy svým mužům blahopřát. Tady bude každý činit svobodně své rozhodnutí, ale státního a politického významu je 23. únor teď navždy zbaven,” poznamenal prezident.

Loni na podzim Porošenko zrušil oslavy Dne obránce vlasti, který se slavil 23. února. Jeho rozhodnutím je svátek přesunut na 14. října. Bylo tak učiněno “za účelem uctění odvahy a hrdinství obránců nezávislosti a územní celistvosti Ukrajiny, vojenských tradic a vítězství ukrajinského národa a také za účelem přispění k dalšímu posílení vlastenecké ducha ve společnosti a na podporu iniciativy veřejnosti.”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Valadimíra Grulichová