Zeman s „Lebenbornem“ prolomil mlčení norských médií

Soňa Svobodová  
11. února 2015

Jedno se prezidentovi M. Zemanovi upřít nedá. Ví, jak zaujmout pozornost veřejnosti. V tomto případě dokonce tak, že svými výroky může pomoci nejen rodině chlapců Michalákových, ale i mnoha dalším rodinám, které o své děti přišly, a to nejen v Norsku. Sama Eva Michaláková svým bojem dodala odvahu vystoupit veřejně proti sociálce dalším rodinám. 


V Oslu demonstrovalo 600 lidí proti praktikám norské sociálky. O výrocích M. Zemana na adresu norské sociálky informuje norský deník, který se pyšní 2,4 milionu čtenáři. Článek uvádí na hlavní straně online vydání zde.

Článek přináší kromě výroků M. Zemana i prohlášení samotného úřadu na ochranu dětí, který samozřejmě tvrdí, že Norsko jedná v nejlepším zájmu dětí ve všech případech. Dále uvádí, že norská ochrana dětí se zcela liší od ostatních států, zejména ve východní Evropě. Dokonce jde tak daleko, že zahraniční média dle norské sociálky podávají lživé informace o norském systému.

Článek ovšem přináší i informace o případu Poláků, kteří si unesli svoji dceru odebranou v Norsku, o případu Indů, do kterého se vložila indická diplomacie, i o případech odebraných ruských dětí.

Škoda, že se článek nezmiňuje o nedávných únosech litevských dětí jejich rodiči, z čehož jeden dopadl dobře a druhý nikoliv. Nebo o dalším případu, kdy byl na útěku zadržen litevský chlapec ve Švédsku a Norsko požaduje jeho vydání do země. Proti tomu protestuje téměř 7 tisíc lidí, kteří v petici požadují vrácení chlapce jeho rodině.

Kolik dalších zoufalých rodičů si takto uneslo děti z Norska, či kolik dětí samotných se snažilo uprchnout zpět ke svým rodičům, nevíme. V oficiálních médiích se donedávna o této problematice neinformovalo vůbec.

Jedno je jisté. Norský systém nekritizují pouze cizinci, ale i samotní Norové, a to politici, novináři, psychologové, doktoři a samotní sociální pracovníci, kteří dokládají, že „ochrana dětí“ se v Norsku zvrhla v neomezenou moc sociálky krytou absolutní mlčenlivostí.

Více k tématu najdete na blogu autorky na blog.idnes.cz