70. výročí Druhé světové války: jet do Moskvy, nebo do Kyjeva ?

11. 3. 2015   Sputník news

Před hlavami států vyvstala nelehká otázka. Kam jet na oslavy 70. výročí Vítězství ve Druhé světové válce a  čí pozvání přijmout – Kyjeva, nebo Moskvy?

„Prezidente, přijměte pozvání z Moskvy!” S takovou výzvou se na hlavu státu obrátilo 53 osobností, které podepsali „otevřený dopis”. Přesvědčují v něm Andreje Kisku, aby přijal pozvání ruského prezidenta Vladimíra Putina a  oslavil 70. Výročí vítězství nad fašismem v Moskvě. Jeden ze signatářů, bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský  vysvětlil, proč se rozhodl na prezidenta obrátit veřejně.

 Ján Čarnogurský: Důvody jsou následující. Před určitou dobou skupina, řekněme, intelektuálů napsala prezidentovi dopis s  požadavkem, aby na oslavy 70. výročí Vítězství do Moskvy nejezdil. Byla to ale přeci Sovětská armáda, která zničila 70% vojenské moci Wehrmachtu. Přínos SSSR při porážce hitlerovského Německa byl největší. Byl to SSSR, kdo na oltář vítězství přinesl ty největší oběti. Udělali to, opakuji, Rusové. Je to skutečnost, která se nedá obejít. Ignorovat pozvání ruského prezidenta a nepřijet v tento okamžik do Moskvy by nejenom bylo eticky nekorektní, ale ještě by to přímo uškodilo Slovensku. Tedy, naše země by tak demonstrovala, že si neváží evropských hodnot, a že si nepřeje pokorně sklonit hlavu před památkou více, než 20 milionů sovětských vojáků, kteří za naše Vítězství zaplatili vlastními životy. Dostaneme tak, že Slovensko jednoduše neuznává obrovský vklad Ruska do evropských dějin.

Očividně, existují i argumenty autorů alternativního dopisu Andreji Kiskovi nejezdit na oslavy do Moskvy, ale do Kyjeva, jak on sám prakticky slíbil při setkání s Petrem Porošenkem. Situace je jednoznačně nepohodlná. Jaké nálady ve slovenské společnosti odráží?Naším dopisem jsme chtěli prezidenta ohradit před tlakem z jedné strany. On by měl znát i názor většiny Slováků, kteří, a já o tom jsem naprosto přesvědčen, by cestu prezidenta Kisky na oslavy do Moskvy schválili. Drtivá většina Slováků chápe význam SSSR při porážce hitlerovského fašismu a je to právě Rusko, kde je de iure právním nástupcem SSSR. Ano. Souhlasím s Vámi, že situace vznikla divná a  naprosto nenormální.
Ján Čarnogurský se domnívá, že se slovenský prezident sám zahnal do slepé uličky. Během nedávné návštěvy Kyjeva on hlasitě označil Rusko za stranu vojenského konfliktu na Ukrajině, vyjádřil podporu myšlenkám Majdanu a řekl, že Slovensko je „advokátem Ukrajiny v EU”. Po tomto je velmi složité si představit, že by si podal ruku s Vladimírem Putinem na oslavách v Moskvě. Avšak, v politice je možné vše a otázka zatím očividně není rozhodnuta.
Na četné otázky ohledně cesty Andreje Kisky na květnové oslavy do Moskvy (nebo do Kyjeva?) prezidentská kancelář zatím neodpovídá. Zato, naprosto zřetelně se k tomuto vyjádřil český prezident Miloš Zeman, který už dávno prohlásil, že 9. května do Moskvy nepochybně přijede. A  zdůraznil: odmítnutí by bylo urážkou památky padlých vojáků. Je třeba připomenout, že za osvobození Československa položilo život 150.000 sovětských vojáků.