Američtí vojáci chtějí do Česka

5. 3. 2015  Vaše věc

Sdělovací prostředky informují, s odvoláním na americký server Defense News, že Spojené státy plánují rozšířit přítomnost svých vojsk ve východní Evropě. Kromě původně zmiňovaného Rumunska a Bulharska se začalo mluvit také o Gruzii, Maďarsku a Česku. Defense News citují úředníky z amerického ministerstva obrany.
Do jisté míry se tak opakuje situace z doby před více než deseti lety, kdy indiskrecí v USA jsme se dověděli, že se připravuje umístění americké raketové základny v Česku. Mnozí si z té doby pamatují, jakou nevoli mocných vyvolala zpráva, když do té doby se jednání vedla za zády občanů České republiky.

Česko mělo být vtaženo do nebezpečné konfrontace v souvislosti s budováním americké protiraketové obrany. Zdůvodňování obranou před „darebáckými“ státy, Severní Koreou a Íránem, se brzy ukázalo jako podvodné a české veřejnost ho ani nepřijala. Dokonce i tehdejší prezident Václav Klaus bezprostředně poté, co se záměry dostaly na veřejnost, raketovou základnu odmítl s odkazem na možné historické reminiscence.

Navzdory občanskému odporu, připomeňme např. hnutí Ne základnám, však pravice završila proces, který byl zahájen za vlád Miloše Zemana a Vladimíra Špidly, a podepsala s americkou administrativou smlouvy potřebné pro přítomnost základny v Česku. Ministři obrany Vlasta Parkanová a Robert Gates tak podepsali v Londýně dohodu o právním postavení amerického personálu a ministři zahraničí Karel Schwarzenberg a Condoleezza Rice hlavní smlouvu o umístění radaru protiraketového systému USA v Česku.

Pro druhou smlouvu, podepisovanou v Praze, je pikantní, že byla podepsána prý na stejném stole, na kterém byla podepsána premiéry Černíkem a Kosyginem v roce 1968 smlouva o dočasném pobytu sovětských vojsk.

Později se také ukázalo jako důležité, že nástupce Zemana a Špidly v čele ČSSD Jiří Paroubek se také jako lídr opozice postavil i proti možnosti radarové základny a v sociální demokracii umožnil svobodné vyjadřování názorů odporu k americké vojenské přítomnosti. Za takové situace pak bylo jasné, že sociální demokraté v Poslanecké sněmovně smlouvy s Washingtonem nepodpoří a Parlament je nakonec ani neprojednával. S počátkem ještě rozumem poznamenané éry Baracka Obamy ostatně Česko v protiraketovém systému vypadlo ze hry.

Dnešní zprávy o příchodu americké armády do České republiky mohou být úvahy plánovačů Pentagonu, ale je dost nepravědpodobné, že by nebyly v Česku konzultovány. Veřejnost by se měla dovědět a zejména levicově orientovaní poslanci by měli interpelovat premiéra B. Sobotku, aby celou věc otevřeně a plně osvětlil.

V současné situaci jde Spojeným státům nepochybně o konfrontaci s Ruskou federací pod záminkou událostí na Ukrajině. Ale právě Ukrajina ovládaná oligarchy a politickými dobrodruhy typu A. Jaceňuka a různými neofašisty, den za dnem se blížící hospodářskému kolapsu a v důsledku nacionalistické politiky Kyjeva i rozpadu, je největším nebezpečím Evropy. Přitom to byl právě Washington, který na Ukrajině podle slov B. Obamy stál za loňským státním převratem.

Česká republika by měla pomáhat mírovým řešením, ne vojenské konfrontaci, třeba jen v podobě americké základny na našem území. Pokud to tak nebudou vnímat politici, musí to tak vnímat občané.