Brusel a Berlín je znepokojen sbližováním Ruska a Řecka

30. 3. 2015   První zprávy
Řecko zoufale bojuje proti úpadku. Vzhledem k tomu, že jednání s věřiteli jde pomalu, Atény nyní hledají podporu v Rusku. V Bruselu a Berlíně sbližování Řecka a Ruska pozorují se znepokojením. Tsipras chce 8.dubna navštívit Putina

Řecko nejspíše požádá Rusko o pomoc pro svou nemocnou ekonomiku. Jak se SPIEGEL ONLINE dozvěděl, vláda Alexise Tsiprase má v úmyslu požádat v Moskvě o snížení cen zemního plynu pro řecké domácnosti. Kromě toho má být dosaženo dohody, aby řecké výrobky, především čerstvé ovoce a výrobky z nich, byly vyloučeny z ruského letního zákazu na dovoz zboží z EU. Řecký ministr energetiky Panagiotis Lafazanis a parlamentní vůdce SYRIZy Thanasis Petrakos odjíždí dnes na dvoudenní návštěvu Moskvy.

“Pro Řecko je tato návštěva velmi důležitá,” řekl Thanasis Petrakos pro Spiegel Online. “Chceme, aby se naše vztahy s Ruskem v oblasti energetiky prohloubily a doufám, že máme pro ně na oplátku významné výhody.” Řecká delegace se setká s ruským ministrem energetiky Alexandrem Nowakem a generálním ředitelem Gazpromu Alexejem Millerem. Gazprom kontroluje téměř 70 procent řeckého trhu se zemním plynem. Další setkání se plánují s ruskými poslanci Státní dumy a dalšími vládními úředníky.

Ministr energetiky Panagiotis Lafazanis je vůdcem “levé platformy” levicové strany SYRIZA. Lafazanis je proti plánům Evropské komise přezkoumat vnitrostátní energetické dohody mezi EU a nečleny EU. Bezprostředně před cestou do Ruska, ministr poslal další ostré vzkazy do Bruselu a Berlína: V publikovaném sobotním rozhovoru Lafazanis vyzval k odporu proti “bezohledné politice imperialistů”, a že “EU a Německo chtějí naši zemi doslova udusit”.

Tsipras chce 8.dubna navštívit Putina

Premiér Alexis Tsipras chce 8. dubna navštívit Moskvu. Mnohým řeckým úředníkům je zřejmě bližší Moskva než Brusel, je znepokojený Brusel. Obava je na místě, protože ruský prezident Vladimir Putin se domnívá, že má šance rozdrobit jednotu EU a získat nový vliv v jihovýchodní Evropě. Pozorovatelé očekávají, že Moskva by mohla také Řecku pomoci s úvěry.

Zatím, ale řecký premiér popřel takové plány. Nicméně, ale Atény v poslední době poprvé veřejně přiznaly, že hledají zdroje financování i mimo eurozónu. Vícepremier Giannis Dragasakis se právě vrátil z Pekingu. a vládní zdroje uvedly v této souvislosti, “že se vláda snaží získat finance mimo EU , zejména z Číny.”

Řecko nabízí k prodeji přístav Pireus i s terminálem

Pokud jde o možnou podporu z Pekingu a Moskvy, je to dáno především prodejem státního majetku a geopolitickou situací. Řecko je připraveno úzce spolupracovat s Ruskem na zajištění jeho vlivu na energetickém trhu v regionu. Atény by také uvítaly ruské a čínské investice do řeckých státních podniků, jako jsou ztrátové železnice nebo přístav v Soluni. Čína má také zájem posílit svou úlohu v přístavu Pireus. Čínská státní společnost Cosco chce zvýšit svůj podíl, od roku 2009 zde již provozuje část kontejnerového přístavu. Pireus nedaleko Atén je největší v Řecku a největší přístav pro osobní přepravu v Evropě.