Demonstrace zaostalosti USA

© AP Photo/ Mindaugas Kulbis

28. 3. 2015, zdroj: sputnik

Huffington Post: americký konvoj v EU ukázal světu zaostalost USA

USA ve své zahraniční politice používají metody, které měly úspěch v minulosti, ale vůbec se nehodí do 21. století. Myslí si to sloupkař Huffington Post Sarwar Kashmeri, který zároveň působí jako vědecký pracovník Asociace pro zahraniční politiku a profesor Norwichské university.
Ve svém článku Kashmeri porovnává konvoj vojsk USA pojmenovaný Dragounská jízda a založení Asijské banky pro infrastrukturní investice (Asian Infrastructure Investment Bank — AIIB) pod vedením Číny. „Zpráva o tom, že AIIB bude zahrnovat i největší ekonomiky EU se objevila na titulních stránkách po celém světě”, píše Kashmeri. „O americké „procházce” média informovala jen tak mimochodem”, dodává.

Vojenský konvoj NATO v Evropě měl „demonstrovat Rusku, že USA stojí bok po boku s evropskými spojenci”. Přitom, píše Kashmeri, se ho neúčastní žádná jiná země NATO, kromě USA. Pokud by konvoj projel po Evropě pod vlajkami všech 28 členských zemí, tak by mohl „potenciálnímu nepříteli připomenout, že západní vojenská aliance ještě má význam”. Tím, že je provedena výhradně americká operace, USA riskují, že posílí dojem roztříštěnosti NATO, domnívá se analytik.
V jiné časti světa ve stejnou dobu Čína přilákala největší vojenské spojence USA k účasti na projektu Asijské banky pro infrastrukturní investice, která by měla konkurovat takovým klíčovým západním prvkům světového pořádku, jako je Světová banka, nebo MMF. USA vyzývaly své spojence, aby AIIB nepodporovali. Ale bez úspěchu.

© Sputnik/ Sergey GuneevMinistr financí ČLR: Čína vítá rozhodnutí Ruska vstoupit do AIIB

Tím, že Čína získala v AIIB nové partnery v podobě evropských zemí, bude pokračovat v posilování svého vlivu v Asii, píše Kashmeri: „Čínská zahraniční politika, tím, že demonstrovala svoji vynalézavost, strategické vidění a politický soulad, značně posílí regionální nadvládu Pekingu a jeho vliv ve světě. Přičemž, současně, zahraniční politika USA ukázala, že nemůže nabídnout nic jiného, kromě vojenské síly”.

Demonstrovat místo velkých myšlenek obrněné automobily je strategie včerejšího dne. Zahraniční politika, která se hýbe výhradně s pomocí vojenské síly, jako v USA, je záležitostí minulého století. Čína si to uvědomuje, Amerika, bohužel, ne”, shrnuje analytik.

Dragounská jízda — demonstrativní návrat amerického vojenského kontingentu NATO z cvičení v baltských zemích do Německa — začala minulou neděli v Estonsku a má skončit 1. dubna na vojenské základně v Bavorsku. Více než 100 jednotek obrněné techniky a stovky vojáků překonají vzdálenost téměř 1.800 kilometrů po území šesti států, aby ukázaly obyvatelům baltských zemí, Polska a Česka, že jsou „spolehlivě chráněni”.