NATO proniklo do nejtajnějšího zařízení ruské armády. S pozvánkou od Putina.

28. 3. 2015, zdroj: 1tv.ru (video)

To tu ještě nebylo! Do velitelského Centra národní obrany RF pozvali vojenské zástupce, především ze zemí NATO, na vyhodnocení cvičení, které probíhalo v posledních šesti dnech v Rusku.

čtenář, který nám poslal tip a odkaz na zdroj, přidal v emailu tento stručný komentář:
Tam jim ukázali videa z vojenských cvičení, informovali o vynikajícím stavu bojové pohotovosti a techniky, o splněných bojových úkolech. Také o tom, že v Rusku podobná cvičení probíhají pravidelně, což pomáhá udržovat armádu na špičce. Dále řekli, že v Rusku bojová cvičení budou i nadále probíhat, ale země NATO nemají být nervozní, protože Rusko se nechystá na nikoho napadat. Připomenuli i novou vojenskou doktrínu, kde mimo jiné je i možnost jaderného preventivního úderu (prostě co mohli, to opsali od Američanů). Německý atašé byl “very impressed”… Ještě aby nebyl…
Bylo to poprvé v dějinách, aby je pozvali do přísně utajeného velitelského centra. A to, co jim ukázali, je asi dojalo až k slzám.
Na závěr jim ruské armádní velení nabídlo mír, spolupráci a zřejmě barvitě popsalo, jak se budou mít hezky a žít dlouho, pokud ruského medvěda nebudou dráždit násadou od koštěte. Zvát je do Centra, dívat se na nová cvičení, budou i v budoucnu, asi aby na něco nezapomněli. A také prosili přesně a poctivě informovat vlády svých zemí o všem, co viděli a slyšeli.

překlad textu psaného (viz zdroj) i komentáře ve videu (viz též zdroj):

Na předvedení výsledků cvičení do Centra národní obrany pozvali vojenské atašé zemí NATO. Předvedeny byly první výsledky náhlé prověrky připravenosti ozbrojených sil Ruska. Po skončení velkých cvičení, které se konaly po celé zemi, to bylo oznámeno v 15 hodin moskevského času.

Ale ještě předtím byli do Centra národní obrany – speciálního tajného zařízení – pozváni zahraniční vojenští atašé, včetně zemí NATO. Tato otevřenost ruské armády je překvapila neméně, než samotné cvičení.

S cvičným protivníkem bojovali šest dní. Na zemi, vodě, vzduchu. 80 000 vojáků a důstojníků mělo poplach v pondělí. Zkontrolovat připravenost k boji – příkaz nejvyššího velitele. Cvičení se účastní Severní flotila, několik vojenských okruhů a výsadkových jednotek. O manévrech Moskva informovala partnery z OBSE, ačkoli to nebylo povinné. Počet zařízení a personálu nepřekročil povolené mezinárodní standardy.

Výsledky cvičení ukázali dnes v Centru národní obrany. Hlavními diváky byly desítky vojenských atašé, pracují v Rusku. Část diplomatů – zástupci členských zemí NATO. Jejich pozvání na velitelské stanoviště bylo jako sedativum. NATO je velmi citlivé na manévry uvnitř ruských hranic. Je nemožné si nevšimnout, jak NATO zvyšuje svoji aktivitu v Evropě, zejména ve svých východních oblastech.

“Země NATO provádějí cvičení. Vaše letadla létají podél hranice s Ruskem. Vaše lodě připlouvají velmi blízko k pobřeží Ruska. My nereagujeme hystericky na vaše cvičení. Vy sami sebe strašíte, vytváříte hororové příběhy. Já dnes zodpovědně prohlašuji, že se nechystáme na kohokoliv zaútočit. Prostě to není potřeba. Chtěl bych zdůraznit, že na konci loňského roku, ruský prezident Vladimir Vladimirovič Putin, schválil novou verzi vojenské doktríny Ruska. Je to čistě defenzivní nástroj, jehož cílem je zajištění národní bezpečnosti Ruska v měnících se podmínkách.

Neohlášené prověrky ozbrojených sil se staly účinným prostředkem ke zvýšení bojové připravenosti ozbrojených sil. Tyto kontroly se staly běžnou rutinou života ozbrojených sil. Provedli jsme je a budeme dělat v budoucnu” – řekl náměstek ministra obrany Anatolij Antonov.

Raketa “Točka-U” ničí velitelský post nepřítele. Střelby probíhaly v Primorském kraji. V ten čas se na druhý konec země, do Kaliningradské oblasti, slétají letadla vzdušných sil RF. Su-34 bombardéry a modernizované Su-27 zničily imaginárního nepřítele.

Nejvýraznější a obtížná část manévrů – v severních zeměpisných šířkách. Arktika – také oblast cvičení. Poprvé se účastnila výcviku Arktická motostřelecká brigáda z Murmansku. Na jejich pomoc posláni parašutisté z Ivanovo. Na obranu hranice je přepravili do souostroví Nová země a France Josefa.

“Musíme být připraveni adekvátně reagovat na celou škálu moderních problémů a hrozeb pro naši zemi, a to i v arktické oblasti, kde Rusko tradičně prezentuje své národní zájmy, které mají být chráněny. Výsledek cvičení ukázal reálné možnosti sil Severní flotily pro zajištění bezpečnosti ruské Arktidy. V rámci cvičení vyzkoušeny přepravy vojsk na dlouhé vzdálenosti a ochrana státních hranic Ruské federace na souši, ve vzduchu i na moři” – řekl náčelník Hlavního velení Generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace Andrej Kartapolov.

Byla to závažná zkouška řídicího systému. Zatímco trvalo cvičení, bylo horko v Centru národní obrany – svatyni svatyň ruské armády. Strategický objekt, kam se cizí normálně nedostanou. Takže dnešní návštěva zahraničních atašé – jedinečná událost.

Jsou zde poprvé. Dívají se kolem sebe a pod dojmem z exkurze se jim nemluví snadno. “Dovolte mi mluvit anglicky, protože umím jen pár slov v ruštině. Jménem celého diplomatického sboru děkuji za možnost navštívit toto centrum. Mám-li být upřímný, na mě udělalo velký dojem – jeho možnosti a jeho funkcionalita pro řízení ozbrojených sil a pro koordinaci. Cítím, že naše návštěva dnes je dalším důležitým krokem k větší transparentnosti našich vztahů” – řekl atašé pro otázky obrany Velvyslanectví SRN v Ruské federaci Rainer Shvalb.

“Tato budova – to je nejvíce uzavřená, nejtajnější budova ministerstva obrany. Udělali jsme maximum možného, abychom řekli kolegům vše, co šlo. Pečlivě a důkladně jsme jim vysvětlili naše úkoly a cíle. My nechceme válku s nikým. Je mimořádně důležité, aby to všichni pochopili, v předvečer velkého svátku – 70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce. Dnes jsem poprosil vojenské atašé: prosím, předejte poctivé zprávy ve vašich hlavních městech. Chceme spolupracovat. Nedělejte z nás monstrum, které ohrožuje mír a bezpečnost. To rozhodně není tak. Pojďme žít přátelsky” – řekl náměstek ministra obrany Anatolij Antonov.

Zástupci ruského ministerstva obrany řekli, že tato akce nebude jediná. Zahraniční vojáky mají v úmyslu pravidelně zvát, aby osobně mohli pozorovat jednotlivé fáze cvičení.

překlad: Ď.
podívejte se na video v originálním článku, viz zdroj nahoře nebo totéž zde: video