Francie “domistralovala” – přebírá veškerou zodpovědnost za nedodání “Mistralů” Ruské federaci

13. 3. 2015   zdrojzdroj
Francouzský premiér Manuel Valls prohlásil, že jeho země přijímá veškerou odpovědnost za nedodání Rusku vrtulníkových lodí “Mistral”. Řekl to 11. března v rozhovoru s polským novinami Wyborcza. Valls řekl, že rozhodnutí nedodat “Mistraly” Ruské federaci Francie přijala samostatně a bez jakéhokoli vnějšího tlaku. Toto rozhodnutí bylo učiněno dokonce bez ohledu na závažné finanční důsledky, zdůraznil předseda vlády Francie.


Francouzský premiér také připomněl, že již v listopadu 2014 francouzský prezident Francois Hollande řekl, že situace na východě Ukrajiny neumožňuje dodat Ruské federaci “Mistraly”; od té doby se francouzský postoj nezměnil.

Valls v rozhovoru dále vyslovil ohraná prohlášení všech západních politiků o tom, že sankce proti Rusku nejsou samoúčelné, ale mají změnit politiku Ruska, které údajně rozpoutalo válku na Donbasu. Za zmínku stojí, že prezident Hollande dříve řekl, že podmínky pro předání “Mistralů” Rusku dosud nebyly splněny, nehledě na podepsání nových dohod v Minsku.

Suverénní rozhodnutí Paříže, přijaté na pokyn Washingtonu, bude stát francouzskou státní pokladnu 3 miliardy eur, které musí být Moskvě zaplaceny v nejbližší době.

Zároveň Manuel Valls řekl, že hospodářské vztahy s Ruskem jsou pro Francii velmi důležité a “nikdo nemá zájem na jejich degradaci.”

Šéfredaktor časopisu “Národní obrana” Igor Korotčenko ještě před včerejším oznámením předsedy vlády Francie mluvil o tom, že Rusko “Mistraly” nedostane. Podle něj není současný prezident Francie, pan Hollande, generál de Gaulle, je příliš závislý na názorech Washingtonu.

“Nyní je důležité vrátit tu miliardu eur, které jsme již zaplatili, a dál pokračovat v řešení tohoto problému u soudu, pokud je možné potrestat Francii a získat nějaké peníze za nesplnění dodávky. Ale hlavní věc – vrátit tuto miliardu a již se nespolčovat ani s Francií ani s jakýmikoli jinými zeměmi, pokud jde o výrobu konečných modelů zbraní. Vše si musíme udělat sami, zde potřebujeme pracovní místa, v Rusku, a sloužit zájmům Francouzů nepotřebujeme. S Francií je potřeba se rozloučit, poděkovat za ponaučení, takovou zkušenost jsme potřebovali, abychom nepodléhali iluzím – dnes už žádné nejsou,” řekl Korotčenko v rozhovoru pro RSN.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová