Jak hnutí Ano ke svému štěstí přišlo

Pavel Letko
2.3.2015  E-republika

Hnutí Ano se vždy, zejména ústy svého předsedy, představovalo jako pravicová strana. Na sněmu to potvrdilo a ujistilo své koaliční partnery, že ve vodách jejich potenciálních voličů lovit nehodlá.

Sněm hnutí ANO skončil a až na drobnosti nic nového nepřinesl. Nejvýraznější zprávou se tak stala kritika koaličních partnerů, především ČSSD. Někoho možná překvapila, nicméně volby jsou za námi a volby jsou také před námi, že? Hnutí Ano se vždy, zejména ústy svého předsedy, představovala jako pravicová strana. Dnes to jedině potvrdilo a ujistilo své koaliční partnery, že ve vodách jejich potenciálních voličů lovit nehodlá.

Možná i proto byla reakce předsedy ČSSD uvážlivá a smířlivá. Bohuslav Sobotka na Babišovu kritiku odpověděl, že občané koaličních hádek mají vzhledem ke zkušenostem z minulosti, zejména s tragickou Nečasovou vládou, už dost. Nevidí prý důvod proč na takovou neblahou tradici navazovat. Z výraznější profilace hnutí Ano jako pravicové strany, která nechce zvyšovat daně, se musí ve sněmovně dělat nevolno především jiným pravicovým stranám. Tedy zejména ODS a TOP09. Sice budou stále něco blekotat o střetu zájmů, ovšem jak v případě ODS se svou vypečenou minulostí, tak v případě TOP09 půjde o značně nedůvěryhodný argument. Proč by ve větším střetu zájmů měl být miliardář Babiš než miliardář Schwarzenberg, to budou zdůvodňovat jen těžko. A jakou výhodu České republice přinesl střet zájmů předsedy vlády jako poskoka jistého kmotra? Toť otázka. Ten předešlý předseda byl zase řízen svým poradcem Dalíkem, který se od té doby nenudí, protože musí být každou chvíli u soudu, pokud zrovna nepočítá své podle něj neexistující provize. Pokud jde o média, tak ta lhala vždycky. Novináři píší dle toho, koho chleba zrovna jí, a nikdy tomu nebylo jinak. Proč se tedy bouřit a pohoršovat, že někdo píše pro Babiše, jiný pro Schwarzenberga a jiný zase edituje ve veřejnoprávní České televizi pro Bakalu? Nač hořekovat nad tím, že pseudopravicová ODS s.r.o. a asociální TOP09 bude ztrácet preference? Vždyť Babišova aktivita včetně vize většinového systému jinam nemíří. Vystřelil zdánlivě na Sobotku a trefil Kalouska. Hodil blátem po ČSSD a schytala to ODS.

– – –

Související články:

Pokleslá kultura, kýč a diskriminace v České televizi
Veřejná trapnost českých pseudo-novinářů
Už zase Zpívá celá mediální rodina
Lže nám Česká televize?
Babiš a ti druzí
Babiše se jen tak nezbavíš
Aktivisté, milujte se (politicky) navzájem, a nebude tu fašismus
Jourová do Bruselu a neotesaná úlisnost ČT
Volby 2014: přechod ke korporativní vládě jednoho vůdce
Otevřený dopis německým majitelům českých deníků a médií
Úsvit a jeho západ
Česká levice: Hledání třetí cesty?
Život ve lži
VV: Obchod s dinosauřím masem