Kyjev nedoufá v mírové jednotky, ale ve vojáky z NATO

3. 3. 2015   ruvr.ru
Vrcholní představitelé Normandské čtyřky v telefonickém rozhovoru zdůraznili nutnost co nejstriktnějšího dodržování režimu pozastavení palby na Ukrajině. „Samozřejmě tam nyní nedochází k takové intenzitě střelby, jaká tam byla, ale ani úplného klidu po tak masivním konfliktu dosaženo být nemůže. Dochází k ojedinělým přestřelkám. Doufat v úplné přerušení palby je velmi složité kvůli tomu, že ukrajinský režim pokračuje v  mobilizaci, hromadí zbraně a žádá USA o smrtící zbraně. Jedním slovem, nevzdává se své činnosti na východě Ukrajiny a ozbrojeného boje proti DLR a LLR. Zdá se mi, že tu nad mírem visí velký otazník“, řekl v  rozhovoru pro Rádio Sputnik náměstek ředitele Ruského institutu pro strategické výzkumy Michail Smolin..

Vrcholní představitelé Normandské čtyřky (Rusko, Německo, Francie a Ukrajina) během telefonické konference, která proběhla v noci na úterý, zdůraznili důležitost striktního dodržování režimu přerušení palby a pokračování stahování těžkých zbraní pod dohledem OBSE. Kromě toho, vůdci podpořili návrh Kyjeva rozmístit pozorovatele speciální monitorovací mise ve všech místech, kde bude docházet k porušení režimu přerušení palby.

Podle jeho názoru, pravidelné poskytování veřejných informací o průběhu realizace Minských dohod OBSE dá v praktickém smyslu jen velmi málo.
„Tato mise OBSE není schopna obě strany oddělit, není schopná donutit je, aby se vzdaly střelby po sobě navzájem. Nejsou to mírové jednotky. Mise dohlíží pouze na dodržování dohod. A co se týče mírových jednotek, tak je třeba chápat, že Merkelová s Hollandem chtějí tuto situaci omezit vedením EU, především pak vedením Německa a Francie, aby se v dané situaci neobjevily USA. Oni by chtěli, aby Evropa měla v dané otázce svůj hlas. S největší pravděpodobností se ale o tom všem bude rozhodovat na půdě OSN v rámci budoucích jednání. Myslím, že Porošenko ani tak nedoufá v mírové jednotky OSN, ale v mírové jednotky NATO. Z tohoto pohledu to upevní jeho pozici“, domnívá se Michail Smolin.

Vrcholní představitelé Normandské čtyřky se domluvili, že 6. března proběhnou konzultace na úrovni ministrů zahraničních věcí, kde se bude projednávat otázka vstupu mírových jednotek na Ukrajinu.