Kyjevská vyšetřovací komise vyhlásila “viníkem” oděské tragédie vítr

26. 3. 2015     zdroj a zdroj
Ukrajinští kriminalističtí experti jsou přesvědčeni, že v úmrtí 48 osob v Domě odborových svazů 2.května sehrál hlavní úlohu faktor počasí. Zvláštní vyšetřovací komise v Kyjevě zveřejnila předběžné výsledky série expertiz, které byly prováděny na místě událostí v průběhu 10 měsíců. V důsledku toho dospěli experti k závěru, že tragédii zavinil vítr.

Podle odborníků probíhal požár v budově ve dvou fázích: v první došlo k zakouření chodby a schodiště, v průběhu druhé začaly hořet stěny podesty. Bylo to způsobeno “prudkou změnou směru výměny plynů.”

“Nárazy větru změnily procesy výměny plynů. To vedlo k tomu, že prostor, kde lidé mohli dýchat, prostě přestal existovat a vznikla past, která způsobila smrt lidí,” řekl během tiskové konference člen komise Alexandr Balinskij.

V OSN bylo již dříve řečeno, že opatření ohledně vyšetřování tragédie v Oděse jsou neadekvátní.

A Evropská unie se domnívá, že vyšetřování vražd během protestů na Majdanu od listopadu 2013 do února 2014 a tragédie v Oděse v květnu 2014 je jednou z priorit pro ukrajinské úřady v roce 2015. Je to uvedeno ve zprávě Evropské komise o provádění evropské politiky sousedství na Ukrajině v roce 2014.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová