Polsko chce trvalou přítomnost amerických jednotek

26. 3. 2015   zdroj
Polský ministr zahraničí Tomasz Siemoniak si přeje trvalou přítomnost amerických vojáků v Polsku. „ Doufám, že v tomto roce bude v Polsku cvičit 10 000 spojeneckých vojáků“, řekl v úterý v polském zpravodajském vysílání TVN 24. Již nyní existuje rotace amerického vojska v Polsku a pobaltských státech, které se v zemích na východě NATO zúčastní cvičení. „Američané řekli, že vojensky zůstanou v Polsku a ve Východní Evropě tak dlouho, jak to bude nutné. Myslím, že bychom si na to měli zvyknout“.

Vzhledem ke konfliktu v sousední zemi Ukrajině, který také v Polsku podněcuje diskuzi o vlastní bezpečnosti, doufá Siemoniak v dlouhodobé rozmístění amerických jednotek. „O to se snažíme, o tom mluvíme“, řekl.
Jízda amerického vojenského konvoje s asi 100 vozidly přes Polsko byla pro Siemoniaka již příležitostí, jak demonstrovat polskou pohostinnost. „Dobrá příležitost pro setkání“, řekl o akci „ Dragoon Ride“.
Američtí vojáci jsou již od víkendu po cvičení na Baltu na cestě ke své mateřské základně v Německu. Při mezizastávce ve východopolském Bialystoku proudily stovky obyvatel na náměstí, aby pozdravili vojáky, udělali snímky nebo si jednou vylezli do tanku. „Tak srdečné přijetí jsme nečekali“, řekl jeden voják v televizi TVN 24.

Posílení východního křídla NATO má pro Polsko zásadní význam, zdůraznil již předtím ministr zahraničí Grzegorz Schetyna v televizním vysílání TVN Info. Polsko doufá prostřednictvím jednotky rychlé reakce, dohodnuté na summitu NATO v Newportu, v „nový začátek NATO“.

Pro Novou republiku přeložila Mgr. Zděňka Holešová

Hintergrund: Polen will dauerhafte Präsenz von US – Truppen, 24.3.2015