Ministr zahraničí ve Washingtonu: Steinmeierova návštěva u přátel s potížemi

Severin Weiland
12. 3. 2015      Spiegel
Jednání o Iránu, ukrajinská krize: Ministr zahraničí Frank -Walter Steinmeier propaguje při své návštěvě USA diplomatická řešení. Setkává se se zemí, ve které v zahraniční politice udává opozice stále agresívnější tón. Oba ministři zahraničí si dávají na čas. Více, než se původně plánovalo. Pak vycházejí delegace, konečně i John Kerry a Frank-Walter Steinmeier. Američan a Němec, v uplynulých týdnech se viděli v mnoha termínech, naposled v Paříži, když se svými francouzskými a britskými kolegy domlouvali společnou linii při jednáních s Iránem o atomovém programu.


Ve Washingtonu jsou v centru pozornosti rozhovorů boj proti “ islámskému státu”, situace na Ukrajině a uvolňování napětí mezi USA a Kubou. NSA – odposlouchávací aféra již dávno ustoupila do pozadí.

Steinmeier se ale především setkává se zemí v předvolebním boji. Ve Washingtonu se ve sporných bodech zahraniční politiky zostřil tón. Ani ne tolik na straně Kerryho a Obamovy vlády. Ovšem v Kongresu se strany proti sobě zatvrdily.

Republikáni se vzepřeli proti dohodě s Iránem. Co by mohla znamenat možná změna vlády v USA v roce 2016, je stále zřetelnější na drsném postupu opozice v těchto týdnech. V Senátu a Sněmovně reprezentantů existuje vzrůstající lobby republikánských politiků, kteří dávají přednost konfrontačnímu stylu a neúnavně předhazují Obamovi slabost v zahraniční politice.

Provokace ze strany republikánů v poslední době nechyběly: Pozvali ministerského předsedu Izraele Benjamina Netanjahu k projevu do Kongresu , a obešli Obamu. Krátce před návštěvou Steinmeiera zveřejnilo 47 z 54 republikánských senátorů otevřený dopis Teheránu, ve kterém bez vytáček sdělují, že prezident USA není oprávněn uzavřít s Iránem dlouhodobou smlouvu ve sporu o atomový program.

Ale právě to – diplomatické řešení v dlouhodobém konfliktu- chce nejen prezident Obama. To chce i Steinmeier. Krátce před možným uzavřením smlouvy, na které spolupracuje i Německo, působí dopis senátorů jako chladně plánovaná urážka. Nejen Obamy, ale nepřímo i západních spojenců. Již v lednu uveřejnili ministři zahraničí Německa, Francie, Británie a pověřenkyně pro vnější vztahy EU ve „ Washington Post“ společný článek. Titulek byl zároveň programem: „Give diplomacy with Iran a chance“.

Ve Washingtonu mluví Steinmeier o tom, že v desetiletých vyjednáváních s Iránem proběhly teď “možná” nejvážnější rozhovory. Vidí “pokroky” , ale ještě nebyly odstraněny všechny překážky. Příští pondělí se sejdou v Bruselu tři ministři zahraničí – Německa, Francie a Velké Británie – s iránskými kolegy. V zákulisí není vyloučeno, že v podstatných bodech se ještě letos na jaře může dosáhnout shody. Byl by to pak úspěch Obamy, Kerryho a také Steinmeiera.

Německý ministr zahraničí dále sází na politiku malých kroků, nemyslí si, že existují zdánlivě jednoduchá řešení. Černobílé myšlení v diplomacii jednou karikoval citátem badatele v oblasti komunikace, Paula Vatzlavika: “ Když máš v ruce jen kladivo, vypadá každý problém jako hřebík.”

USA dodávají drony na Ukrajinu

Vytáhnout kladivo třeba ve válce na Ukrajině není věcí Steinmeiera. Kerryho a Obamy ačkoli opakovaně vyjádřili pochybnost o udržitelnosti Minské dohody, podle které došlo na Ukrajině jen k polovičatě fungujícímu příměří. Daleko důležitější ale je: Obama se dosud vyjádřil proti dodávkám zbraní na Ukrajinu.

Ve Washingtonu poukazuje Kerry na straně Steinmeiera na rozšířený seznam sankcí, schválený tentýž den a program 75 miliónů dolarů, ve které USA dodají Ukrajině “neletální zbraně”. Mezi nimi jsou bezpilotní drony a obrněná vozidla.

Zatímco Kerry a Steinmeier oznamují před médií svá prohlášení, stojí v delegaci USA také Victoria Nuland. Vede Evropské oddělení na Ministerstvu zahraničních věcí USA, žena, která v poslední době opakovaně vyjádřila své sympatie pro dodávky zbraní na Ukrajinu. A také opovržení pro údajně měkký postoj EU vůči Rusku.

Nejen Nulandová, o které se mluví jako o ministryni zahraničí republikánské administrativy, irituje Berlín. S obavami pozoroval v poslední době Steinmeier, že vrchní velitel NATO americký generál Philip Breedlove líčil situaci na Ukrajině v zřetelně temnějších barvách, než uvádějí zprávy spolkových zpravodajských služeb. V jádru byla jeho čísla o pohybu jednotek, tancích a dělostřelectvu vždy vyšší. Konečně o Breedlovi mluvil Steinmeier s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Spíš neobvyklá událost mezi spojenci.

Ve čtvrtek vyjde v tiskové podobě v “New York Times” článek pod Steinmeierovým jménem. Klíčová věta, týkající se pozorovatelské mise OBSE na Ukrajině a zaměřená proti vojenské eskalaci, v něm zní: “ Potřebujeme nyní naléhavěji polobotky než vojenské boty”.

Pro Novou republiku přeložila Mgr. Zdeňka Holešová

Außenminister in Washington: Steinmeiers Besuch bei den schwierigen Freunden  Spiegel online, 12. 3. 2015