Na přechodech, kudy vstupují americká vojska, začíná být rušno

29. 3. 2015   Zvědavec

 V Harrachově reportér ParlamentníchListů.cz viděl v deset hodin přibližně třicet sympatizantů s vlajkami USA a proti nim zhruba deset odpůrců s transparenty jako “Ami go home“. Na ně dohlíželo asi třicet policistů. Do půl jedenácté počet vzrostl na obou stranách na trojnásobek, takže proti sobě stálo přibližně sto demonstrantů. Na straně odpůrců to byli jednak zástupci KSČM a kromě nich též zástupci mírových skupin, stojící zvlášť.
Došlo i k prvním verbálním střetům se zastánci USA. Zaznamenali jsme například překřikování staršího sympatizanta USA s mladíkem, dřímajícím transparent proti “vrahům z USA“. “Běž do prdele, ty kašpare, ty, děvko mizerná,“ oslovil protiamericky zaměřeného mladíka jeho oponent. A dodal: “Fotr je neřezal, a tohle z toho vyrostlo.”

Před jedenáctou pak k hraničnímu přejezdu dorazilo asi dvacet motorkářů na strojích Harley-Davidson s vlajkami USA a rovněž vozidlo s pojízdným billboardem hnutí Svobodné fórum, organizovaného známým novinářem a obhájcem USA Pavlem Šafrem. “Američané jsou naši spojenci,“ stálo na mobilním transparentu.