Na Ukrajině je navrženo odsoudit až na 10 let za popírání “ruské agrese”

30. 3. 2015    zdroj
Na Ukrajině bylo navrženo zavést trestní odpovědnost za veřejné popírání agrese ze strany státu, který je uznán agresorem rozhodnutím Nejvyšší rady. Daný návrh zákona předložili parlamentu poslanci za Radikální stranu – její vůdce Oleg Ljaško a jeho kolega z frakce Jurij Čižmar.


Podle návrhu zákona je ukrajinský trestní zákoník doplněn článkem 110-3. Za “veřejné popírání vojenské agrese” se navrhuje potrestat odnětím svobody na dobu tří až pěti let. V případě, že je trestný čin spáchán úřední osobou nebo zástupcem státní moci, nebo opakovaně nebo po předchozí domluvě skupinou osob, bude odnětí svobody trvat od pěti do deseti let.Článek rovněž stanoví možnost konfiskace majetku.

Podle názoru Čižmara, Ruskem “podporovaná” pátá kolona “začíná zvedat v zemi hlavu”. “Veřejnosti je vnucována myšlenka, že Rusko není agresor, ale že je mírotvůrce a partner Ukrajiny při nastolování míru. Tato debata je přiživována veřejnými osobami včetně funkcionářů místní správy,” dodal.

Jako příklad poslanec uvedl prohlášení charkovského primátora Genadije Kernese v rozhovoru pro “Ukrajinskou pravdu” 17. února. Na otázku, zda se nadále domnívá, že Rusko není agresor, odpověděl: “Nedomnívám se, že Rusko vyvíjí agresi vůči Ukrajině. Protože Ukrajině byl převeden úvěr, je dnes dodáván Ukrajině plyn z Ruska.”

Již dříve, 27. ledna, Nejvyšší rada přijala prohlášení, v němž uznává Rusko zemí-agresorem a vyzvala, aby totéž provedly parlamenty cizích států a mezinárodních organizací. Pro přijetí rozhodnutí hlasovalo 271 poslanců při minimálním požadovaném počtu 226. Dokument tvrdí, že Rusko podporuje terorismus a blokuje činnost Rady bezpečnosti OSN, čímž ohrožuje mezinárodní mír a bezpečnost.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová