Němcov byl posmrtně Porošenkem vyznamenán Řádem svobody

4. 3. 2015       zdroj
Ruský politik Boris Němcov byl prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem vyznamenán in memoriam Řádem svobody – nejvyšším oceněním na Ukrajině pro zahraniční občany. Informovala o tom tisková služba hlavy státu.


Podle Porošenka zůstane Boris Němcov v paměti ukrajinského lidu člověkem, “pro kterého měla svoboda univerzální hodnotou”, která nemá ani státní, ani žádné jiné hranice. Ukrajinský vůdce zdůraznil, že Němcov dokázal celým svým životem, že je možné být ruským vlastencem i přítelem Ukrajiny.

Prezident poznamenal, že historický slogan “Pro naši a vaši svobodu” byl pro Němcova mottem po celý jeho život. “Tak jsem se rozhodl mu udělit Řád svobody. Na světlou památku”, řekl Porošenko.

Tisková služba prezidenta Ukrajiny zvlášť upřesnila, že ruský politik a státník Boris Němcov podporoval zemi v boji za její svrchovanost a územní celistvost, konkrétně podpořil “oranžovou revoluci” v roce 2004. Bylo také poukázáno na to, že přáním Němcova bylo “rozšířit demokratické výdobytky na Ukrajině do Ruska”. Vyzýval také “k provádění ideologického tlaku na Kreml.”

V oznámení hlavy Ukrajiny se zdůrazňuje, že za podporu Majdanu v Kyjevě měl v roce 2013 Boris Němcov zakázán vstup do země “režimem Janukovyče”. Ruský politik také odsoudil “anexi Krymu Ruskem” a požadoval “propuštění z ruského vězení” ukrajinské občanky Naděždy Savčenko.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová