Němcov, Putin a Šíleně smutná princezna

Radim Valenčík
2.3.2015  autorův blogg
Vraždu Borise Němcova (či atentát na něj?) patrně každý soudný člověk vnímá nejen s rozhorčením, ale i znepokojením, pokud jde o směřování dalšího vývoje nejen v Rusku.

Vraždu Borise Němcova (či atentát na něj?) patrně každý soudný člověk vnímá nejen s rozhořčením, ale i znepokojením, pokud jde o směřování dalšího vývoje nejen v Rusku.

Nechci se dopouštět fabulací, protože mám k dispozici pouze veřejné zdroje. Proto uvedu jen dvě poznámky k tomu, co se o dané věci píše a co (podle mého názoru) poněkud “vybočuje z normálu”, aniž by bylo dostatečně reflektováno.

1. Především mě překvapuje, že mezi spekulacemi o různých motivech není zmínka z případné provokace ze strany ruských jestřábů s cílem dostat Putina do zajetí jejich (tj. jestřábí) politiky. Přitom tento motiv se zdá být nejrealističtějším. Putin je racionální politik a rozhodně ne jestřáb. Spíše je politik možného, který odolává tlaku jak ze strany Západu (který nabývá iracionálních podob), tak ze strany domácích jestřábů (pro posilování pozic kterých je iracionální tlak ze strany Západu živnou půdou). Ostatně před několika málo dny jsem upozornil na některé jestřábí prvky i v kvalifikované analýze současného dění ze strany jednoho z nejlepších ruských analytiků R. Iščenka v článku “Dva pohledy na Ukrajinskou krizi”, viz:

http://radimvalencik.pise.cz/2101-dva-odlisne-pohledy-na-ukrajinskou-krizi-1.html

Vím, že některým z Putinových příznivců se to nemusí líbit. Ale všichni (jeho příznivci – kritičtí i nekritičtí – či odpůrci by si měli uvědomit), pokud jsou soudní, že ze strany ruských jestřábů je Putin i bez toho, co se stalo Borisu Němcovovi, vystaven (v důsledku přihlouplé politiky Západu) velkému tlaku. Pokud to ovšem není záměr západních jestřábů přesně podle ústředního motivu slavného filmu “Šíleně smutná princezna”.

2. Jako naprostý tupec a hulvát (a tady vědomě používám silné výrazy) se projevil Porošenko, který dal vraždu do souvislosti s tím, že Němcov se prý chystal zveřejnit důkazy o ruském zapojení do konfliktu na východu Ukrajiny, které Kreml stále popírá, viz:

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-okoli/kyjev-zavrazdeny-nemcov-mel-dukazy-o-rusech-na-donbasu_334809.html#.VPRDMsfhZ0M

Pokud by Němcov nějaké důkazy měl, tak nikoli v důsledku vlastni investigace. Musel by je od někoho získat. A ten někdo jiný by si určitě našel cestu, jak je zveřejnit. (Třeba přes Porošenka.) Tady motiv zjevně nesedí. Porošenko tím však doznal, že on sám či lidé z jeho okruhu motiv měli. A silný. Tím spíše, že Porošenko je zcela v zajetí jestřábů. Co je však na celé věci nejsmutnější – první co Porošenka napadlo, bylo přiživit se na Němcovově smrti. Pokud vím, mrtvolami se živí třeba hyeny. Ale to jsou milá a čistotná zvířátka, která sama za smrt druhých odpovědnost nenesou.

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/2109-nemcov-putin-a-silene-smutna-princezna.html