Ukrajina uhýbá od plnění Minských dohod

2. 3. 2015     zdroj a zdroj

28. února reagoval zmocněný zástupce LLR na minských jednáních Vladislav Dejnega na veřejná prohlášení předsedy vlády Ukrajiny Arsenije Jaceňuka. Jaceňuk oznámil svůj úmysl vyhnout se uskutečnění voleb do místních orgánů – jednomu z bodů dohody podepsané 12. února.
“27. února v rozhovoru pro ukrajinské televizní kanály oznámil Jaceňuk úmysl Ukrajiny vyhnout se jednomu z klíčových bodů souboru opatření k plnění Minských dohod, řekl Dejnega. Kromě toho v rozhovoru zazněla také obvinění na adresu Ruské federace z úmyslu přinutit Ukrajinu k provedení ústavní reformy. Zdá se, že Minské dohody jsou pro Jaceňuka prázdnými slovy, stejně jako ústavní reforma v odstavci 11 souboru opatření, kde jsou uvedeny instrukce ke konkrétním normám, obligátním pro upevnění nové ústavy Ukrajiny.”

Podle zmocněného zástupce LLR taková veřejná prohlášení představitelů oficiálního Kyjeva zpochybňují adekvátnost a způsobilost Petra Porošenka jako garanta pro zajištění splnění závazků, podepsaných trojstrannou kontaktní skupinou a hlavami LLR a DLR 12. února v Minsku a schválených jak v rámci “normandského formátu”, tak i Radou bezpečnosti OSN.

V souvislosti s tímto se Vladislav Dejnega obrátil jménem Luganské lidové republiky na garanty Minských dohod Vladimíra Putina, Angelu Merkelovou a Francois Hollanda:

“Vážení vůdci evropských mocností! Podnikněte kroky k zajištění realizace Minských dohod v plném rozsahu! Najděte způsob, jak přimět Ukrajinu k důslednému plnění souboru opatření k Minským dohodám ze dne 12. února 2015. Bez vaší bezprostřední účasti v procesu mírového urovnání konfliktu na Donbasu bude Ukrajina i nadále hledat záminku, jak se vyhnout plnění litery Minských dohod; opakovaně to prohlašovali představitelé politických kruhů Ukrajiny na různých úrovních a nyní toto prohlášení zaznělo z úst, tak říkajíc, “premiéra” Ukrajiny”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová