Politolog Richard Sakwa: Jaceňuk si respekt nezaslouží

12. 3. 2015    zdrojzdroj
V komentáři k rozhovoru s německým vydáním Deutsche Wirtschafts Nachricten o situaci na Ukrajině obecně a protiruských výrocích ukrajinské premiéra britský politolog charakterizoval Jaceňuka jako “nebezpečného člověka pro Evropu. Ukrajinský premiér Jaceňuk si nezaslouží respekt, řekl britský politolog Richard Sakwa v rozhovoru s Deutsche Wirtschafts Nachrichten zde.


Politolog nazval ukrajinského premiéra “nebezpečným člověkem pro Evropu.” “Nechápu, jak je možné se k takovému zuřivému nacionalistovi chovat s respektem,” řekl .

Politolog tímto komentoval řadu protichůdných prohlášení ukrajinského premiéra, namířených proti Rusku.

V komentáři k situaci na Ukrajině obecně Sakwa uvedl, že Donbas nikdy nebude součástí “nacionalistického a centralistického ukrajinského státu.” Je to důvod, proč podle jeho názoru země potřebuje decentralizaci a federalizaci – v dlouhodobém horizontu je to pro ni jediná možnost.

Zároveň poznamenal, že se Ukrajina i nadále může rozpadat na části, protože nová vláda v Kyjevě “namísto řešení problémů je jenom prohlubuje.” Politolog vyzývá Západ, aby vyvinul na vládu v Kyjevě tlak k zajištění adekvátních podmínek pro návrat obyvatel Donbasu na Ukrajinu.

Postoj Západu, podle kterého je pro ruského prezidenta konflikt na Ukrajině prospěšný, považuje Sakwa za scestný. “(Putin) Nepotřebuje tuto válku. Dělal všechno, aby se jí vyhnul. Odpovědnost plně spočívá na Washingtonu a Bruselu”, vysvětluje politolog svůj postoj. Dodává, že Putin měl už “fantastický rating” tehdy, kdy zorganizoval úspěšné olympijské hry, a to, co se celkově stalo na Ukrajině, “je to poslední, co potřebuje”.

Také se vyslovil proti rozšiřování NATO, které podle analytika dnes obklopuje Rusko “ze všech stran.” “Není nutné být géniem na strategii, abychom si uvědomili, že Rusko – jaderná mocnost – bude dříve či později proti tomuto projektu,” řekl .

Sakwa poznamenal, že Vladimír Putin v roce 2007 na konferenci v Mnichově prohlásil, že Rusko je nespokojené se současnou strategickou situací, “ale nikdo ho neposlouchal.”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Moskva, 9. března 2015, RIA Novosti