Prezident Miloš Zeman ve formě: Naducaná Česká televize, historický analfabet nebo spící debil.

29.3. 2015   Parlamentní listy
Exkluzivním hostem Frekvence 1 byl prezident Miloš Zeman. Po dvou měsících se totiž znovu vysílalo živě z Lán v Prezidentském Pressklubu Luboše Xavera Veselého. Na dotaz
, proč česká média informují nedostatečně o řadě věcí. “Já vám odpovím ústy Jana Wericha: Buď to dělají z blbosti, nebo za cizí peníze,” konstatoval Zeman. Nakonec přidal jeden vtip. “Včera jsme měli schůzku s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a policejním prezidentem Tomášem Tuhým, jak vidíte, pracujeme i v sobotu, a plánovali jsme vaše zatčení,” prozradil Zeman. Ve studiu se ozval smích. “Bohužel mi to ale nevyšlo, nepodařilo se mi oba pány o vašem zatčení přesvědčit,” pokračoval prezident se smíchem. “Už vidím nějakého komentátora, jak se toho chytí,” uzavřel Miloš Zeman své vystoupení.

Hned v úvodu znovu ocenil návrat dvou unesených českých dívek do vlasti. “Chtěl bych touto cestou poděkovat turecké humanitární organizaci IHH, odvedla obrovskou práci,” prohlásil Zeman. Nehodlá se prý chlubit cizím peřím, ačkoli to možná jiní politici dělat budou. On na tom až tak velký podíl neměl. “Poslal jsem jen několik dopisů pákistánskému prezidentovi a měl jsem jeden ostrý rozhovor s pákistánským velvyslancem. Nechtějte vědět, co tam zaznělo. Řekl jsem mu: Vaše tajná služba stojí za, a teď nebudu pokračovat… Proběhlo to v angličtině,” zavtipkovala hlava státu.


Americký konvoj a výrok Tomáše Klvani o Rusku

Antonii a Hanu na Hradě nepřijme, protože jednaly nerozumně a způsobily starosti svým rodinám i Česku. Možná ale v utajení přijme lidi, kteří se o jejich propuštění zasadili.

Své prezident řekl k průjezdu amerického konvoje Českem. “Mám pochopení pro vyjádření protestu, žijeme v demokratické společnosti,” zdůraznil. Nemá ale pochopení pro ty, kteří průjezd americké armády označují za okupaci. Vůbec nerozumí také těm, kteří dnešní akci srovnávají s rokem 1968.

Prezident okomentoval i výrok Tomáše Klvani na ParlamentníchListech.cz, že nás Rudá armáda neosvobodila, ale dobyla. “Pan Klvaňa je historický analfabet,” konstatoval Zeman s tím, že ruští vojáci z našeho území po osvobození odjeli a v Československu v roce 1946 vyhráli komunisté. “Já bych řekl bohužel, ale svoboda má svou cenu,” pokračoval.

V této souvislosti se vyjádřil ke své cestě do Moskvy u příležitosti sedmdesátého výročí konce druhé světové války. Připomněl, že tu díky Rudé armádě nemluvíme německy a nemusíme říkat Heil Hitler. Nemá příliš pochopení pro to, že německá kancléřka Angela Merkelová jede do Moskvy o den později, čímž se vyhne přehlídce. Možná tak činí proto, aby mohla s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyjednávat. “Naše akce je ceremoniální, kde udělají maximálně ‘family foto’, kde si dám pozor, abych si stoupl co nejdál od Kim Čong-una, protože jsem slíbil, že mu ruku nepodám, a možná nám dají něco k večeři,” konstatoval Zeman. 

Kritika České televize
Česká televize podle prezidenta nepracuje dobře, protože poskytuje divákům zkreslující informace. Jako příklad uvedl kritiku senátora Veleby, který kritizoval Petra Gazdíka (STAN) za výrok, že voliče Miloše Zemana označil za voliče s nižší inteligencí. Česká televize ale část tohoto výroku vystřihla. I proto zpochybnil fungování České televize a přiklání se k návrhu senátora Veleby, že by bylo dobré, kdyby občané mohli koncesionářské poplatky věnovat i na jinou činnost než jen ve prospěch tohoto molochu.

“Kromě toho, představa, že tato naducaná Česká televize, která není schopná zajistit ani přenos z Vladislavského sálu a místo toho vysílá dvanáct minut poruchu, utrpí tím, že několik desítek tisíc lidí zaplatí poplatek třeba na fotbalový klub, je mylná,” shrnul svůj názor. Zkritizoval i Český rozhlas, který prý už vůbec neposlouchá. Nehodlá však doplácet prémie řediteli ČRo Peteru Duhanovi, i když o ně přišel i kvůli jeho sprostým výrokům. “To je riziko podnikání,” uvedl. V pořadu ale také použil slovo “sviňák”, když citoval z doslovu knihy Jaroslava Haška o vojáku Švejkovi.

O sprostých slovech Krnáčové, ČSSD a hnutí Úsvit

Poněkud ostřejší slova ale někdy nepoužívá jen prezident, ale také pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Prezident si z toho nic nedělá, dokonce jí radí, aby v tom pokračovala. “Podívejte se, mně starosta Mimoně věnoval tabulku, na které stojí: Debil, který spí, vykonává veřejně prospěšnou práci,” uzavřel toto téma host.

Ve druhé polovině pořadu se vyjadřoval také k vybírání daní v Česku. V obecné rovině poznamenal, že v USA je neplacení daní hned druhým nejtěžším zločinem. I Češi by tedy měli platit daně a ne daňově optimalizovat, dokonce to dělají dokonaleji než dříve. “Andrej Babiš mi jednou říkal, že v karuselových obchodech jsou zapojeny firmy, jejichž existence je osm hodin,” poznamenal dále k tématu.

Pár slov věnoval i rozkolu v hnutí Úsvit přímé demokracie. K tomu podotkl, že hnutí mělo osm členů. Obratem dodal, že sociální demokracie má něco přes dvacet tisíc členů a rakouská sociální demokracie má tři sta tisíc členů. Takže čím méně členů, tím slabší hnutí. Ačkoli nebyl pozván na sjezd ČSSD, dovolil si ho okomentovat. Přišlo mu líto, že ČSSD na sjezdu nereflektovala druhý nejslabší volební výsledek z roku 2013 ve své moderní historii.

Dotazy posluchačů a zatčení Luboše Xavera Veselého na závěr

V závěru odpovídal i na dotazy posluchačů. Jeden z nich se týkal boje proti Islámskému státu a uprchlíků. “Nás EU nutí, abychom přistoupili na kvóty uprchlíků, což česká vláda opodstatněně odmítá,” zdůraznil Zeman s tím, že by se tím teoreticky otevřel prostor pro příchod radikálů do Česka. Na druhé straně je podle prezidenta dobré pomáhat zemím, které na svém území mají tisíce uprchlíků. “Proto jsem navrhl poslat naši, nechci říci zahálející, ale nevyužitou, vojenskou nemocnici do Jordánska,” připomněl prezident.

V reakci na další dotaz prezident odpovídal také na to, proč česká média informují nedostatečně o řadě věcí. “Já vám odpovím ústy Jana Wericha: Buď to dělají z blbosti, nebo za cizí peníze,” konstatoval Zeman. Nakonec přidal jeden vtip. “Včera jsme měli schůzku s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a policejním prezidentem Tomášem Tuhým, jak vidíte, pracujeme i v sobotu, a plánovali jsme vaše zatčení,” prozradil Zeman. Ve studiu se ozval smích. “Bohužel mi to ale nevyšlo, nepodařilo se mi oba pány o vašem zatčení přesvědčit,” pokračoval prezident se smíchem. “Už vidím nějakého komentátora, jak se toho chytí,” uzavřel Miloš Zeman své vystoupení.