Ukrajinská svodka ze dne 06.03.2015 – doplněno o MP

Dětská kresba z Donbasu: Chceme mír!

napsali MP a vlk s přispěním dalších
 

7. 3. 2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

… ani dneska ještě nebude Ernest. Až zítra.  
 (Svodka není ani dnes úplná. Chybí v ní zprávy opolčenců Novorossije)

Momentálně je to tedy jen na vlkovi. Začnu velkým přídělem od ostatních kosířů.

Od slovenského kosíře AN mi přišel následující mail i link:

dnes som narazil na včerajší prekvapivý rozhovor na slovenských TA3 s politológom Oskarom Krejcim. Že by aj motyka občas vystrelila? TA3 vedia prekvapiť – v prostredí marazmu proamerickej a protiruskej propagandy sa im zrejme občas zacnie za objektívnym spravodajstvom a vysledky bývajú zaujímavé. Rozhovor trvá nejakých 12 minút, začína 1.50.
(zdroj zde)

Inu, když čtu bratislavskou Pravdu nebo iDnes, je to obrovský rozdíl. Proto mne TA3 a tenhle rozhovor vůbec nepřekvapuje.

Kosíř hans mi poslal mail, v kterém reaguje na moje včerejší povzdechnutí, že jsem si neuložil link z Vesti.ua, kde se píše o tom, jak Jaceňuk a Porošenko zatočí s ukrajinskými důchodci a poslal toto:

ve svodce zmiňujete, že jste si neuložil odkaz na článek o reformě penzí na vesti.ua, zřejmě jste měl na mysli http://business.vesti-ukr.com/91272-reforma-pensij-udarit-po-7-000-000-ukraincam

 
Slovenský kosíř VM se hodně zabýval zatím marnou snahou zrušit alespoň částečně svéprávně myslící charkovský místní parlament. A poslal toto:

charkovska oblastna rada už druhýkrát odmietla hlasovať o uznani RF za agresora:http://www.unian.net/politics/1051939-harkovskiy-oblsovet-otkazalsya-rassmatrivat-vopros-o-priznanii-rossii-stranoy-agressorom.htmllider radikalnej strany pozaduje v Verchovnoj Rade rospustenie Charkovskej oblastnej a messkej rady:

http://gordonua.com/news/politics/Lyashko-hochet-raspustit-Harkovskie-oblastnoy-i-gorodskoy-sovety-i-rasstrelyat-Kernesa-69951.html

http://mykharkov.info/news/lyashko-predlagaet-razognat-harkovskij-gorsovet-i-oblsovet-za-pomoshh-terroristam-40129.html

 
Takže když v  Charkově nepanáčkují, jak potřeba, tak je demokraticky v Kyjevě zruší! Jak prosté a  jak demokraticky funkční. Podotýkám, že jde o ukrajinské, nikoli ruské zdroje.

Výrazně a skvělým výběrem dnes do svodky přispěl navajamm z jeho mailu vyjímám toto:

Na ukrajinských zdrojoch som našiel niekoľko zaujímavých informácií, ktoré rozvíjajú Vašu včerajšiu svodku:

* Ruský spisovateľ Anton Blagin urobil rozbor dostupných videí z vraždy Nemcova a prišiel so zaujímavou verziou
http://antikor.com.ua/articles/30538-rossijskij_pisatelj_obnarodoval_neohidannuju_versiju_ubijstva_nemtsova
http://blagin-anton.livejournal.com/686969.html

Z jeho záverov:
– Strelec nečakal na dvojicu na schodoch mosta, ale v diaľke naskočil na upratovací stroj a v ich tesnej blízkosti zo stroja zoskočil a strieľal.
– Durická sa po streľbe rozbehla z miesta činu preč, ale vodič stroja ju dohonil a hovorili spolu asi 3 min. Potom sa Durická vrátila k Nemcovovi a šofér sadol do stroja a odišiel.
– Výpoveď vodiča stroja sa nezhoduje s tým, čo bolo vidno na kamerách.
– K tomu: Anatolij Šarij zverejnil informáciu, že Durickej sa niekto vyhráža a bojí sa o svoj život
http://sharij.net/15035

* Na ukrajinskom protikorupčnom portáli zverejnili anketu, ako čitatelia vnímajú rok vládnutia Jaceňuka.
http://antikor.com.ua/poll/12
– Po vyhodnotení 464 odpovedí Jaceňuk prehráva asi 6:1 (aby som videl výsledky, musel som hlasovať, takže je tam nepatrná chybčka

* Jaceňuk v správe pre najvyššiu radu
(http://economics.lb.ua/state/2014/12/11/288936_yatsenyuk_nazval_ukrainu_mirovim.html#1)
uviedol, že Ukrajina je prvá na svete v energetickej náročnosti na produkciu jednotky HDP. Energetická sebestačnosť Ukrajiny je vraj menej ako 60 %. Z energií asi 40 % pripadá na plyn a viac ako 50 % plynu musí Ukrajina dovážať. Najväčším spotrebiteľom plynu sú domácnosti (50 %), potom priemysel (22 %), potom metalurgia (14 %).

* Porošenko sa vraj 4.3. stretol s oligarchami a vyzval ich, aby vrátili na Ukrajinu valuty, ktoré vyviezli počas pádu hrivny.
http://antikor.com.ua/articles/30551-petr_poroshenko_potreboval_ot_drugih_oligarhov_vernutj_valjutu_v_ukrainu

* Súvisí to zrejme aj s analýzou bankového sektora od Gontarevovej (vedie centrálnu banku):
http://www.segodnya.ua/economics/finance/gontareva-rasskazala-kak-prohodit-finansirovanie-bankov-597975.html
– Financovanie ukrajinských bánk je v súčasnosti kriticky závislé od vkladov obyvateľstva a firiem. Ozdravenie bankového sektora bude trvať ešte veľmi dlho.
Ozval se také nick ziss009 a poslal následující mail

Tak je to jasné, pozorovatelé OBSE jsou v žoldu Kremlu a tohle udělali Jaceňukovi s Porošenkem naschvál. Nebo jsou ti teroristé obzvláště zákeřní a nejen, že dva vojáky těžce zranili, tři zhmoždili, ale i blby z ukrajinské vlády zesměšnili! Ne, že by to bylo tak náročné.

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/363502-pozorovatele-potvrzuji-stazeni-tezke-techniky-separatistu.html

Já myslím, že vysvětlení je daleko jednodušší – prostě Kyjev, jako vždycky a jako všude LHAL! A pozorovatelé OBSE, pokud nechtěli lhát také, to museli říci veřejně. Nic nového. Jsme a  zůstaneme na straně lhářů.

Odkaz samozřejmě přidávám do faktů o Ukrajině. Aby i pozítří nebo za 5 měsíců bylo dohledatelné, kdo o stahování těžké techniky na určenou linii lhal.

Říkáte, že by to chtělo také nějaký obrázek? Máte pravdu. Takže dám ten, co mi přišel od JK. Ačkoli obrázky, zejména karikující vědomě, moc často nedávám. Prostě většinově je to o posměchu. Ale tenhle je naprosto přesný!

 
Ale myslím, že do těch battledresů by se jich mělo obléci daleko více. Třeba takový Fiala z ODS. Viz jeho exhibice na Parlamentních listech.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Babis-bojuje-proti-nam-vsem-uderil-sef-ODS-Fiala-A-vojaky-NATO-uz-tu-mame-364882

A měl by si s sebou přibrat věčného poslance Marka Bendu a tvrďáka Zahradila, kteří se mermo mocí, stejně jako Ženíšek z Kalousek-partaje, mocně dožadují zřízení americké základny v ČR. Jinak prý nebudou mít klidné spaní. Alespoň tak jsem pochytal jejich vyjádření k nejnovější aféře, ohledně amerických plánů v  ČR, které, jak trefně jedním z kosířů poznamenáno ve včerejší svodce, bylo evidentním vypouštěním průzkumných balonků na reakce veřejnosti. Nyní prý to bude jen cvičení.

No, my kteří opravdu hodně pamatujeme, si dokážeme vzpomenout na jisté cvičení jménem Šumava a jeho následky. Včetně roku, kdy se konalo. Mladší ročníky to mohou vzít jako výzvu k samostudiu.

Včera jsem dával screenshot ankety na iDnes ohledně toho jak se lidé staví k možnosti vybudování americké základny v ČR.

Dám sem čerstvý stav k času psaní této svodky:

No a na Parlamentních listech, na následujícím linku, je stejná anketa. S diametrálně odlišnými výsledky…


(Zdroj)

Na tuhle anketu mne upozornil JK

Zvláštní nepoměr…
Řekl bych, že cinknuté a to silně budou obě.

Tradičně se mi se slovenským přehledem ozval chacal. A dobře udělal. Věděli jste, vy co jste z Čech, že v Košicích byla včera zahájena mezinárodní konference

Cesty k mieru – Občiansky dialóg v znamení dohody Minsk II

nad kterou osobně převzal záštitu premiér Robert Fico? Sotva. Účastní se jí prý 4 desítky aktivistů a politiků z řady zemí. Tohle není informace pro český mainstream! Tím nás obtěžovat nebudou. Slovenský to zasklít nemůže.

Takže se s tím vypořádává každý podle svého naturelu. Zatímco v Pravdě si můžete, krom jiného, přečíst o té konferenci, třeba toto:

„To treba zastaviť a stavať mosty medzi Európou, Ukrajinou a Ruskom od najnižších úrovní, cez občiansku spoločnosť až po stretnutia lídrov a politikov, ako je toto,“

Zaznělo v příspěvku předsedy výboru slovenského parlamentu pro evropské záležitosti Ľuboša Blahy

(Zdroj)

tak v hlásné troubě slovenských válečných štváčů Deníku N se dozvíte zejména že:

Na stretnutí štyroch desiatok politikov a aktivistov je množstvo obhajcov ruskej politiky. Záštitu nad konferenciou o Ukrajine prevzal premiér Robert Fico, prišiel aj Ján Čarnogurský.

a také pak tohle:

Odpor vyvolala účasť bývalého krajinského premiéra Brandenburska a politika nemeckej sociálno-demokratickej strany (SPD) Matthiasa Platzeka, ktorý neraz obhajoval postup Ruska voči Ukrajine či anexiu Krymu.


(Zdroj)

A chacal dal ještě jeden velmi zajímavý link z bratislavské Pravdy:

http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/347806-za-vyzvu-k-porosenkovi-im-hrozi-degradacia/

Otevřete jej. Dozvíte se tam, co si obyčejní ukrajinští vojáci /z ukrajinských zdrojů/ myslí o Porošenkovi! Tvrdé účtování!

A co si pro vás odpracoval vlk?

Začnu naprosto nečekaným zdrojem! Na Kyjev Aktualne.cz jsem nalezl zajímavé video. Z výcviku ruských dobrovolníků na Donbas, který organizuje levicová ruská strana Jiné Rusko. Prý jich už vycvičila a vyslala k opolčencům 1500. A nijak to neskrývají. Že by Jiné Rusko bylo součástí pravidelné ruské armády, aby v Kyjevě a  Bruselu měli aspoň jednou pravdu?

http://video.aktualne.cz/dvtv/drtinova-veselovsky-tv-6-3-2015-temata-dne/r~692fc626c41111e490f70025900fea04/

V denní svodce o Ukrajině na Kyjev Aktualne.cz mne zaujala tato zprávička

11:09

foto Andrej Babiš se na Facebooku postavil proti možnému rozdělení Ukrajiny na dvě země. „Podobnou situaci si dobře pamatujeme. Týkala se Československa a stala se v roce 1938,“ napsal vicepremiér a ministr financí.„Ve jménu zachování ´míru´ Západ Hitlerovi ustoupil a obětoval Československo, mimochodem zemi skvěle vyzbrojenou a schopnou ubránit se vojenské agresi,“ pokračoval.

„Západ ale ani dnes není jednotný ve svém přístupu k ukrajinské krizi. Nedodržují se jednotně sankce. Jako příklad uveďme překvapivý výskyt ´nežádoucích´ ruských občanů na různých místech Evropy. Byli jsme také svědky rozdílného přístupu k přijímání sankcí.“

Zdroj: http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zive-patek-6-brezna-ukrajina-rusko-separatiste/r~3dae50e6c28411e4b6d20025900fea04/

Přetiskuji ji zejména těm kosířům, pro které je pořád platná pohádka o hodném miliardáři, co získal ty těžké miliardy v tom marastu, co tu byl a je, a nyní to za nás dá pro nás, všechno do pořádku!

Takže speciálně jim říká Babiš, že je možné v klidu vystřílet lidi na Donbasu, kteří mají jiný názor než Kyjev. A  dál dělá Andymu vrásky to, že jaksi sankce nejsou jednotné a také to, že se po Evropě pohybují „nežádoucí“ ruští občané. Zajímalo by mne, co tím konkrétně myslí… Prostě Babiš konečně přiznal barvu. Ale kdo pečlivě četl, jak o Ukrajině píše iDnes nebo Lidovky, tak nemůže být ani trochu překvapen. Vsadil by si někdo se mnou, že Babiš hodlá ve velkém nakupovat ukrajinskou půdu? K tomu, co už tam má. Dost snadná sázka říkáte? Máte pravdu.

Se sankcemi opravdu má leckdo docela velký problém. Mimořádně velký zřejmě Itálie. Jejíž ministerský premiér navštívil Moskvu. Tuto informaci zaznamenal i český mainstream. Zapomněl ovšem informovat, co tam Matteo Renzi řekl.

Například to, že Rusko by mělo převzít roli zprostředkovatele ve válce všech proti všem v Libyii. Kde Západ nastoloval demokracii ještě nedávno leteckými útoky. A proč to řekl? Protože Itálie se bojí pokračující uprchlické vlny Libyjců, pokud v zemi nebude nastolen rychle mír a obnoven trochu funkční stát.

Moje babička by to komentovala úslovím – v nouzi každej Franta dobrej..

Ale nezůstalo, přirozeně, jen u Libye. Renzi hrubě nepotěšil Kyjev, když zcela srozumitelně poznamenal, že Itálie má ty nejlepší zkušenosti s decentralizací státní správy a velkou autonomií jinak mluvícího obyvatelstva a poukázal na Jižní Tyrolsko a jeho samosprávu… Pamětníci mezi kosíři si jistě vzpomenou jak někdy koncem 60-tých let v Jižním Tyrolsku explodovaly bomby a  carabinieri honili tzv. tyrolské separatisty a  bylo docela dost mrtvých.

Ale hlavním tématem nepochybně byly proti-ruské a ruské kontra-sankce, které, zdá se, mimořádně hutně dopadají na Itálii. Ne nadarmo zrušil Renzi, pozváním Putina na otevření dalšího světového Expa v Miláně, které bude 10. června, na oficiální návštěvu, klatbu nad Putinem, vyjádřenou sloganem -Putina nezvat a pozvání od něj nepřijímat. A  vše samozřejmě bylo z ruské strany honorováno, když Putin na tiskovce nabídl Itálii tzv. privilegované partnerství. Co to znamená konkrétně se, zatím, můžeme jen dohadovat. V každém případě prý obě země hodlají spolupracovat zejména v sektoru energetiky, strojírenství a  atomového průmyslu.

(Zdroj) 

Ze stejného zdroje je informace, že od začátku měsíce března už ukrajinská centrální banka poslal a do konkurzu tři banky. Vedle Delta Bank také dvě její sestřičky (jsou ze stejného koncernu Kreditprombank) a Omega Bank.

Docela fofr, řekl bych…. A  zdaleka není bankovním krachům konec.

Před pár dny, když jsme dával toho pochybného Brezinského, tak jsem napsal, že normálně bych jej nedal, že mám o hodnověrnosti pochybnosti a nezdá se mi ani zdroj. Prostě mi to k němu nepasovalo ani trochu. Angličtináři si mohou pustit toto krátké video s  čerstvým vystoupením Brezinského před americkým kongresem a jeho komentář k Rusku:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/

Já mohu jen k jeho obsahu napsat, že patrně nabádá k tvrdému kursu vůči Moskvě, a že Rusko prý chce přepadnout Estonsko a Lotyšsko…

Tak tohle mi k němu pasuje dokonale.

Velmi mne pobavila jiná informace z DWN – najdete ji zde:

A článek má nadpis

Proti Rusku: Rumunsko nastartovalo dodávky plynu Moldávii.

V článku se dozvíte, že moldavskou a rumunskou plynovodní sít propojil nový, 46 km dlouhý plynovod, aby se snížila energetická závislost Moldavska na Rusku!

A o kolik, že ji nový plynovod snižuje? To byste neuhodli ani v nejdivočejším snu!

Já to sem dám pro jistotu v německém originále, abyste si nemysleli, že si z vás utahuji:

Rumänische Regierungsvertreter sagen, dass im aktuellen Jahr insgesamt 16 Millionen Kubikmeter Gas nach Moldawien fließen sollen, was 1,6 Prozent des jährlichen Gasverbrauchs der Menschen in Moldawien abdecken würde

Rumunská vláda sdělila, že v aktuálním roce bude dodáno celkem 16 milionů kubických metrů plynu do Moldavska, což představuje 1,6% – slovy jednacelášest procenta(!!) roční spotřeby obyvatel Moldávie!!!!
Gazprom se z tohohle rumunského úderu opravdu hned tak nevzpamatuje! To je jasné!

Zajímavou informaci jsem našel na Spiegelu. Ten píše, že podle jeho zdrojů není spolková vláda vůbec nadšena z angažmá bývalých špičkových německých politiků Peera Steinbrücka a Güntera Verheugena v poradenské agentuře, kterou financují ukrajinští oligarchové. Poslala jim jasný vzkaz, že pokud už angažmá na kyjevské zemi, tak snad přímo ve vládních službách. Jenže věc má háček. Pánové z té agentury, o které Kosa informovala jako první v českém a slovenském informačním prostoru mají brát paušální honoráře za své poradenství. A to na denní bázi a  o velikosti prý středně vysokých čtyřmístných částek denně. V eurech samozřejmě… Nabídka, co se neodmítá, se tomu říká.

(Zdroj) 

Během dne mne zajímalo také, jak si vede ukrajinská měna. Takže jsem si našel graf. A málem mi vypadli oči z důlků – Ukrajinská hřivna POSILILA během týdne !!! o 33%!!!!

Přiznám se, že vynalezení perpetua mobile nebo kamene mudrců mi připadá pravděpodobnější než to obrovské posílení hřivny. V souvislosti s tím, jak klesly ukrajinské devizové rezervy – zopakujme, že poklesly na historicky nejnižší hodnotu -5,23 miliardy USD! To je prostě technická nula. NULA.

Dodejme, že devizové rezervy ČR k 1.3. činily skoro 51,5 miliardy USD. A to má Ukrajina 4x více obyvatel…

A jak na to reaguje ukrajinská měna a  ony údajné trhy, co vždy všechno správně a řádně ocení? Odmění bankrot dramatickým růstem měny.

Prostě – vlk narazil na svou hranici duševního potenciálu… Nebo jde o obrovskou manipulaci. Která ale nemůže vydržet dlouho. Protože ji někdo musí financovat.

Ukrajinského bankovního systému jsem se už dnes dotknul. Včera vystoupila v parlamentu centrální bankéřka Gontarevová. A v parlamentu byl pořádný kravál a  strhla se rvačka. V čele rvoucích se byl přirozeně demokrat Ljaško – nechtěl, aby Gontarevová vůbec mluvila. Nakonec se jí to podařilo. A byl to zážitek. Krachy bank v loňském roce – celkem 44 – stály Ukrajinu 200 miliard hřiven. Dalších 11 krachů už je letos a z toho 3 v březnu. Ve fondu pojištění vkladů schází 50 miliard hřiven, které vláda nutně musí sehnat…atd.atd.

A hřivna posílila o 1/3 během 5-ti dnů…

(Zdroj)

Z ukrajinských Vestí dám ještě jeden příspěvek ZDE

Dozvíte se na něm, že Jaceňuk začíná mít zásadní problémy se svými poslanci. Ti mají v parlamentu absolutní převahu. S 300 hlasy si mohou prohlasovat, co chtějí.

Jenže poslední balík zákonů, například ten o důchodech prolezl parlamentem jen tak tak. Potřebné minimum je 200 hlasů. A  hlasovalo pro 230-235. Takže jsem zvědav, jak se to bude vyvíjet dál. Největší problém je asi s Porošenkovými poslanci. Těch je 150, ale poslední hlasování, podle Vestí ignorovalo hned 60…

Docela dost kosířů mi posílá a posílalo linky na Aeronet. Respektive následně vyčítalo, když jsem jim napsal, že mám s Aeronetem docela problém. Já prostě jsme zvyklý pochybovat. A u Aeronetu mi leccos nesedí. A nesedělo. V minulém týdnu se objevil tenhle jejich článek.

http://aeronet.cz/news/na-straz-podle-bis-predstavuje-ae-news-bezpecnostni-riziko-pro-ceskou-republiku-fbi-provedla-domovni-prohlidku-u-byvaleho-majitele-nasi-domeny-jak-se-plasi-demokracie-skandalni-hon-redaktora-respe/

kde se, kromě jiného píše:

V Česku je mnoho politiků. kteří se bojí promluvit. Vědí, že současná politika „ohnutých hřbetů“ pod americkým zahraničně-politickým bičem, je špatná a de facto neudržitelná. Jeden z poslanců PSP ČR mi napsal dnes v reakci na článek v Respektu, že má obavy, že z informací, které se právě teď potulují po jednom z bezpečnostních výborů parlamentu, vyplývá, že když to na Ukrajině „bouchne“ (podle jeho slov, když začnou Američané dodávat Ukrajině zbraně a Rusko udělá to samé v odvetě a vypukne tak proxy válka), tak NATO už má přichystanou žádost o český kontingent v počtu 20,000 mužů. Už snad i v tomto ohledu proběhla i nějaká jednání na obraně. „Ale tolik vojáků ani nemáme“, namítl jsem mu v odpovědi, protože velká část těch „vojáků“ jsou ve skutečnosti civilní zaměstnanci. On s tím souhlasil, že právě to ho děsí, že tady se vede zahraniční politika bez úvah o důsledcích. A co je nejhorší, že toto vědí mnozí politici. Ale mlčí. Doufají, že to nějak dopadne.

To mne přinutilo k akci. Ověřovat, jestli opravdu něco takového se v parlamentu děje. A věřte tomu, že jsem ověřil na místech, kde se ověřovat má. A výsledek toho ověřování?

JE TO KACHNA!!!!

Děkuji tímto svému zdroji jménem nás všech. Hned se mi lépe dýchá! A jsem rád, že můj opatrný přístup k Aeronetu byl verifikován.

Uzavřu s ČT. Pokud jste viděli včerejší hlavní večerní právy, tak naše/vaše ČT se zase předvedla ! Informovala o videu Já ruský okupant!

Připomnělo mi to doby mládí. Vrátil jsem se skoro o 40 let zpět. Do dob, kdy stejná Česká televize, pardon, tehdy ještě Československá, referovala o Chartě 77. Úplně stejným způsobem. Ani náhodou nezmínila skutečný obsah. Ale exhibovala na naprostých hloupostech a  nepříslušných reminiscencích. V daném případě na srpnu 68. Z obsahu konkrétního videa nic. Pokud to poslední ruské neznáte, tak tady je. I s titulky. Uniká mi, co na něm koho může pobuřovat.

Mapy:


Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná není.

Část MP. 

Komentář k Vlkově ukrajinské vojenské mapě.

Zveřejněna aktuální mapa ATO: mrtví mezi ukrajinskými vojáky nejsou, čtyři zranění.
06.03.2015, 13:22   zdroj
Informační a analytické centrum SNBO vydalo aktuální mapu zóny ATO 6 března.

Zpráva úřadu uvádí, že proces stahování ukrajinských těžkých zbraní z linie kontaktu pokračuje.

Zároveň nepřítel pokračuje v taktice „obtěžující palby“, provádí útoky na izolované pozice sil ATO.

„Zejména včera, 5. března, byly naše pozice ostřelovány 35 x. Maximální napětí bylo pozorováno v Mariupolské, Doněcké a Artěmovské oblasti. Současně skutečnosti o použití dělostřelectva ozbrojenci nebyly pozorovány. Takže, v noci okolo 1. až 2. hodiny noční, povstalci ostřelovali z minometů Písky a Avdějevku,” – píše se v prohlášení.

Dále konstatuje, že ztráty za uplynulý den mezi ukrajinskými vojáky nejsou, čtyři byli zraněni.

Ukrajinští vojáci pomáhají obyvatelům Donbasu, postiženým trestnou činností ozbrojenců.

„Včera vojáci spec-praporu „Černigov“ rozdali několik set balíčků potravin obyvatelům geriatrického pensionátu a těm co zůstali bez domova, ve Stanici Luhanské – brambory, konzervy, těstoviny, obiloviny,“ – píše se v prohlášení.

Jak uvádí „Pozorovatel“, 5. března VSU provedla odvod dělostřeleckých praporů, vyzbrojených RSZO BM-21 ″Grad“. Technika na celé trase byla doprovázena skupinou pozorovatelů OBSE, kteří doložily stažení na vzdálenost 35 kilometrů od linie kontaktu mezi oběma stranami, jak je stanoveno v Minských dohodách.
Připomínám, že v případě pokusu o útok ozbrojenců, je ukrajinská vojenská technika připravená k rychlému návratu na bojové pozice.

Během 4.března byl jeden ukrajinský voják zabit a další zraněn.

Ruské protiletadlové a raketové vojsko začalo masivní palbu 60km od Mariupolu.
06.03.2015, 09:53 zdroj

Ruská armáda provádí polní taktické cvičení protiraketového dělostřelectva na Ejsku, 60 km od Mariupolu.

To oznámilo, „Ejsk.Info.“

Mapa zálivu s vyznačením vzdálenosti od Mariupolu  (zde)

„Střelby budou trvat až do 14. dubna. O začátku a konci cvičení byly upozorněni přístavní dělníci, civilní obrana, služba mimořádných událostí, pohraniční stráž a vedení obce,“ – řekl velitel vojenské jednotky, plukovník Sergej Griškov.
Kromě toho, Rusko provádí cvičení i v jiných místech na Krymu, Arménii, Jižní Osetii a Abcházii, kterých se účastní přes dva tisíce vojáků a podílí asi 500 kusů zbraní a techniky, píší „Podrobnosti“.

„Situace se monitoruje, všechny body napětí a situace kolem hranice Ukrajiny, jsou pod přísnou kontrolou,“ – řekl úřadující mluvčí generálního štábu Ukrajiny Vladislav Seleznev.

Podle něj se cvičení konají za předpokládaných podmínek, které odrážejí možný vojenský konflikt.

„Zvláštní pozornost je věnována cvičením s  přenosnými systémy protivzdušné obrany ‘Igla’,” – řekli na ruském ministerstvu obrany.

Jak uvádí „Pozorovatel“, posádky válečných lodí a lodě ruské námořní flotily provedly cvičení v Černém moři 26. února.

Zároveň 4. března lodě NATO vstoupili do Černého moře provádět své cvičení s flotilami v Bulharska, Rumunska a Turecka.

Nový teroristický útok v Charkově: vyhodili do vzduchu auto velitele dobrovolnického praporu.
06.03.2015, 12:58 zdroj
V Charkově 6. března vybuchl automobil, ve kterém se nacházel velitel dobrovolnického praporu „Slobožanščina“ Andrej Jangolenko a jeho manželka Ina.

Jak oznámil UNN, k výbuchu došlo v poledne na ulicích Poznanskoj 2. Na místo okamžitě přijel tým záchranářů.

Podle předběžných údajů, auto „Volkswagen“ vybuchlo při jízdě. Byli v něm dva lidé: muž a žena.

Uživatelé sociálních sítí oznámili, že Jangolenko a jeho žena přežili. Velitel utrpěl tržnou ránu na lokti. Manželé Jangolenkovi byli hospitalizováni.

Video z místa incidentu zde.

Jak uvedl „Pozorovatel“, v Charkově dne 22. února došlo k výbuchu, během pokojného pochodu k výročí Maidanu a útěku bývalého prezidenta Viktora Janukovyče a také k památce padlých vojáků ATO a Nebeské Sotni. Výsledkem je, že čtyři lidé byli zabiti, včetně 15-letého chlapce.

Brzy byli zatčeni čtyři podezřelí z trestné činnosti.

Podle hlavy SBU Valentina Nalyvajčenka, byly zadržené osoby z teroristického seskupení „Charkovští partyzáni.“

V Gorlovce ozbrojenci oznámili začátek etnických čistek Ukrajinců.
06.03.2015, 13:10  zdroj

Ozbrojenci „DLR“ v okupované Gorlovce, Doněcké oblasti oznámili zahájení etnických čistek proti Ukrajincům.

To se píše v ozbrojenci kontrolované skupině na sociální síti „Vkontakte“, „Sebeobrana Gorlovki.“ Skupina má 88.000 odběratelů (čtenářů).

Ve zprávě, jsou výzvy, aby “podali zprávu o svých sousedech, známých i neznámých.“

„Nelze říci, že prosba k oznámení podezřelých osob je něco nového pro Gorlovku, dříve jsme se na to ptali, ale teď sestavuji seznam všech sympatizantů ukro-armády každého, kdo se někdy zmínil, že nás Ukrajina osvobodí, namísto „DLR“ a jenom v řeči uvedl, že je pro Ukrajinu,” – hovoří se ve výzvě.

„Ano, to znamená, že v Gorlovce začínají čistky. Čištění od Ukropů,“ – Píše se v prohlášení.

Připomínám, že prvním příkladem etnických čistek Ukrajinců v Gorlovce lze považovat brutální vraždu poslance Vladmira Rybaka v dubnu 2014, který se snažil zabránit instalaci vlajky „DLR“ a dvou studentů. Jejich zohavená těla byla nalezena v řece.

Prezident Ukrajiny Porošenko 20. února podepsal dekret o posmrtném udělení titulu Hrdina Ukrajiny zabitému poslanci Rybakovi. (úryvek-zkráceno)

Na Ukrajině dozrává nová vlna privatizace: co mohou prodávat.
06.03.2015, 09:46  zdroj

Na Ukrajině, už koncem léta může začít privatizace zbývajících státních průmyslových zařízení.

O tom, že je nutné pokračovat v prodeji soukromému sektoru, to co má stále hodnotu a může přinést do rozpočtu několika set miliard hřiven, řekl 5. března prezident Ukrajiny Porošenko, při vystoupení na zasedání Národní reformní rady, píše „Segodnja.“

Podle tiskové služby, prezident Porošenko nařídil ministru hospodářského rozvoje a obchodu (MFRT) Aivarausovi Abromaviciusovi zahájit diskusi na toto téma v Parlamentu. „Žádám vás uspořádat parlamentní diskusi s frakcemi, vyloučit to, co shledáme riskantním, ze seznamu objektů, které mají být privatizovány, ale přijmout důležité rozhodnutí a to ukázat světu – Podruhé zajistíme další transparentní a efektivní privatizaci,” – řekl Porošenko.
MFRT oficiálně komentuje, kdy začnou pracovat na sestavení seznamu toho, co by se mohlo prodat rychle a výhodně, s cílem přilákat investice do země.

„To je politická otázka, strategicky důležité objekty, jako je například GTC, Ukrzaliznicja (* železnice), Oděský přístavní závod, energetické společnosti – musí schválit k privatizaci Nejvyšší rada, pak začne jejich hodnocení nezávislými znalci, a teprve poté objekty mohou být dány do soutěže,“ – uvedl zdroj na
ministerstvu.

Připomeňme si: na podzim roku 2014, premiéra Jaceňuk řekl, že kabinet sestavil seznam 1250 státních objektů, které stojí za prodej do soukromých rukou, včetně „Naftogaz Ukrajiny“ a „Ukrspirt“ a také lesní hospodářství. Ale celý seznam nebyl zveřejněn a Rada ho zatím neviděla.

Ve Fondu národního majetku se domnívají, že základem seznamu privatizovaného majetku mohou být návrhy z roku 2014, které zůstaly nenaplněny.

Z podnikové skupiny B a G (největší a nejcennější), je v seznamu Oděský přístavní závod, Oblenergo (* energetické společností), Vinnycká šperkařská továrna „Krystal“, „Kievpasservis“(* Autodoprava – autobusy atd.), Volnogorský GMK (* těžebně-metalurgická společnost), Iršavsky GOK (* těžební společnost), Ivano-Frankivský lokomotivní závod, „Donbasšachtstroy“(* závod na důlní stroje).

K tomuto seznamu, podle prezidenta Ukranalitcentra Alexandra Ochrimenka můžete přidat „Turboatom“ a „Ukrnafta“. Co se týká těchto obřích monopolů jako je „Naftogaz“ systému přepravy plynu a „UZ“ (* železnice), předpokládám, že budou privatizovány těžko, protože je to věc politická a ne ekonomická.

Ale i tři společnosti v první desítce: Oděský přístavní závod, „Turboatom“ a „Ukrnafta“ při prodeji za reálnou cenu přinesou do rozpočtu nejméně 7 miliard $, vypočítal Ochrimenko.

„Otázkou je, komu je můžeme výhodně prodat, protože ruský byznys, který je na nich velmi zainteresován, k aukcím nebude připuštěn,“ – říká Ochrimenko. Ex-tajemník Kabinetu Victor Lisický se domnívá, že je třeba pokračovat v
privatizaci, ale velmi opatrně prodávat pouze světoznámým korporacím a ne nově vytvořeným s účasti v řízení neznámými firmami. A při tom nespěchat. „Snažit se teď, v době války a recese o privatizaci státních podniků je riskantní krok, který by mohl vést k tomu, že by jsme teď prodávali „za hubičku“, to co může přinést za pár let, hodně hodně peněz,“ – varuje Lisický.

Jak uvádí „Pozorovatel“, ve středu 4. března na zasedání zvláštní kontrolní komise o privatizaci předseda Dněpropetrovské regionální státní správy Igor Kolomojský řekl, že je ochoten mluvit o všech nuancích přípravy privatizace „Ukrrudprom.“(* pozn. našel jsem že „Ukrrudprom“ je vedoucí informačně-analitický portál Ukrajiny, tak UNIAN je mu málo.)

Přídavek z News Front (ZDE):

– Pod rouškou stažení těžkých zbraní Ukrajina provádí jejich skrytou rotaci – Basurin.

– Pozorovatelé potvrdili, že ostřelování skupin pozorovatelů, bylo provedeno z území pod kontrolou Ukrajiny.

Uprchlíci si stěžují na excesy vojáků ukrajinských dobrovolnických praporů –
Der Tagesspigel.

Originál link TS
Uprchlíci a civilisté na východní Ukrajině si stěžují na excesy ukrajinských vojáků dobrovolnických praporů, které jsou mimo kontrolu Kyjeva, hovoří v materiálu korespondent německého deníku Tagesspiegel Paul Flückiger.
Obyvatelka obce Písků jménem Alla, která se tam vrátila po evakuaci, říká, že ze všech ukrajinských jednotek, které byly umístěné v obci, se „slušně chovají jen jednotky pravidelné ukrajinské armády.“ „Dokonce mi pomohli vyzvednout pár věcí z domu,“ – pokračuje žena, jejíž dům byl zcela zničen během bojů. „V televizi nám říkají, že nás ukrajinská vláda chrání, ale to čemu jsem musela čelit v Pískách, říká pravý opak,“ – říká žena.

Mnohem hroznější věci říká rezidentka nedalekého města Avdějevka, Elena. Podle ní separatisté „opustili své město v létě a když vstoupili do města Ukrajinci stříleli na vše, co se nacházelo v jejich okolí.“ „Prováděli prohlídky, včetně mého vchodu. Údajně jako hledali zbraně. Ale u mě, například, vzali dětské oblečení – stěžuje si matka dvou dětí Elena. – Ale, já nevím, jestli to byli vojáci pravidelné armády nebo dobrovolnické jednotky”.

Slova obyvatelek těchto osad, jak se dále píše potvrzují i sestry Elena a Maria z Písků. Na rozdíl od většiny místních obyvatel, oni se odtud neevakuovali a byly v kontaktu s vojáky dobrovolnických praporů denně. „Naše sousedy vyhnali z jejich domu, jednoho z nich těžce zbili,” – říká Maria. – Jaký konkrétní prapor stojí za každým jednotlivým zneužíváním, já nevím: všichni měli červeno-černé vlajky na uniformě.”

V Kyjevské pobočce mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International problémy ukrajinských dobrovolníků ve vztahu k civilním obyvatelům, jak zdůrazňuje Tagesspiegel přiznávají. Podle tiskového mluvčího Bogdana Ovarčuka, je si organizace vědoma zvěrstev ze strany dobrovolnického praporu „Ajdar“. Na základě výsledků kontrol bylo zahájeno 35 trestních řízení. „Nicméně, otevření případu neznamená vyšetřovat to,“ – diví se aktivista za lidská práva. K přiznání problémů s dobrovolníky na Ministerstvu obrany Ukrajiny je třeba politické vůle k řešení tohoto problému. Tu ukrajinské úřady nemají, uzavírá vydání.

+ úryvek z Cassadu (zdroj zde) :
Prodloužení.

V noci z úterý na středu, tiskové centrum administrativy USA vydalo oficiální prohlášení, které říká, že prezident Barack Obama prodloužil o jeden rok sankce proti Rusku. Barack Obama prodloužil sankce proti Rusku do roku 2016