Ukrajinská svodka ze dne 09.03.2015

napsali Ernest, MP a vlk s přispěním dalších
10. 3. 2015   Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/ 

Soustřeďování velké úderné síly ukrajinské armády proti Lugansku, ostřelování těžkým dělostřelectvem z ukrajinksé strany, Kyjev provádí potravinovou blokádu Doněcka, vrah Dadajeva vypovídá, porušování příměří ze strany ukrajinských ozbrojených sil, Ukrjaina tvrdí totéž o opolčencích, … a další …

Mnoho lidí včetně dětí na Donbase je nuceno stále žít ve sklepích.
 Ernestova část:
(Všechny texty bez uvedení zsroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)

09.03.2015 – Zpráva domobrany a obyvateli LLR:
MO LLR hlásí, že nepřítel soustředil na frontách asi 40 000lidí, 400-450 tanků a asi 1000 obrněných vozidel. Hlavní skupiny se nachází v Stanici Luganskoj, Krymskoje, Štěstí a Popasnoj. Největší skupina je poblíž hranic s Ruskem v Stanično Luganském regionu. Tam je asi 150 tanků a asi 9000 vojáků. Nyní v LLR stojí proti nepříteli 25.000 vojáků. Dobrovolníků přišlo mnoho a již mají za sebou výcvik a přišli na frontu. Obyvatelé Stanici-Luganskoj oznámili, že nepřítel provádí rotace mužstva. A nehledě na dohody z Minska, přiváží dělostřelecké systémy, zejména raketomety „Uragan“ a „Směrč“. Je nebezpečí, že nepřítel udeří na Lugansk. Domobrana, která drží obranu u obce Želobok oznámila, že nepřítel z Krymského ostřeluje pozice domobrany z tanků a minometů, domobrana zřídka odpovídá ze stejných zbraní. Samostatně jsou zaznamenávány případy ostřelování pozic domobrany ze samochodných děl „Akacia“, které odvedl nepřítel do oblasti Krymského.

09.03.2015 (10:33) – Zpráva novinářů:
Kyjev se rozhodl nechat DLR a LLR bez jídla. Ukrajinská pohraniční stráž nepovoluje projet do DLR a LLR automobilům s potravinami. Na stránkách státní Pohraniční služby oznámili, že bylo zadrženo 58 automobilů. Zejména v blízkosti vesnice Marinka a Kosťantinovka bylo zadrženo 29 nákladních vozidel, které jely do DLR. Celkem, vezla 120t nákladu: potraviny, pečivo a bytovou chemii. V LLR, v blízkosti obce Vrubovka, stráže zastavily 3 mikrobusy, které vezly 4,5t potravin. Úřady DLR a LLR opakovaně říkají, že Kyjev blokuje zásobování potravinami. Zástupce vedoucího lidové rady DLR Dennis Pušilin oznámil, že Ukrajina zablokovala všechny obchodní dodávky, a DLR „zachraňují dodávky z Ruska“, a to nejen humanitární pomoc, ale také obchodní dodávky.

09.03.2015 – Poslal dobrovolník s volacím znakem ‘Syč’:
Mluvil jsem telefonem s kolegy – trochu se bojovalo na 29.blokpostu, ale ne tak, jako v posledních dnech Ukři silně pracují. Kolony jedou, jedna za druhou! A bohužel, ne od fronty, ale zpět – na frontu. Více hlučno bylo u Stanici Luganskoj, tam nepřítel ostřeloval naše pozice v Bolotenom a Sizom. Do Stanično -Luganskoj oblasti se stahuje hodně dělostřelectva, s dlouhým dostřelem a raketomety. Současně na v LLR opět vznikají spory. Chci říci jménem vojáků bojujících na Bachmutce: nebojujeme za LLR nebo DLR, ale za Novorossii. Nebojuji za Plotnického, Dremova nebo Kozicyna, bojuji za lidi. Zatímco politici a velitelé si dělí moc – bojují pouze jedinci. Jenom Mozgovoj a Dremov skutečně drží frontu. A zbytek sedí v týlu a plive na strop. Nedovolte politikům, aby pro své zájmy vás štvali jednoho proti druhému. Nechoďte do politiky, tam není nikdo čistý! A naši ještě mají každý svého pána. Můžete slack off na sebe nesmí vměšovat do politiky, není čistá a také naši majitelé mají každý svůj zájem. Doufám, že lidé chápou, proč to vše píšu. Přesto buďte jisti, že domobrana je dostatečně silná, aby odrazila jakýkoliv úder ukrajinské armády. Čekáme na možnost okupantům nakopat zadek a brzy tuto příležitost dostaneme,soudě podle situace na frontě.

Odvod těžkého dělostřelectva od frontové linie

09.03.2015 – Zpráva Eduarda Basurina:
V noci v Doněck zasáhla střelba. Pouze za minulou noc bylo zaznamenáno 15 útoků na obce DLR. Jen za poslední den ukrajinská armáda porušila „klid zbraní„ 25 krát. Především zdůraznuji, že útoky byly provedeny z ručních zbraní a těžkých minometů na pozice DLR na letišti, v Doněcku osady Okťjabrskij, Spartak a Veseloje. Zranění nebyla hlášena.

Zpráva novinářů:
Tiskové centrum tzv. ATO uvádí, že od 20:00 8. března do 9.března 6:00 16 krát byl porušen klid zbraní. Třikrát byly ostřelovány z minometů pozice ukrajinské armády v oblasti osady Písky. Byly ostřelovány pozice ukrajinské armády v obci Opytnoje, Krasnogorovka, Vodjanoje, od 4:15 do 04:35 dvakrát byly ostřelovány pozice ukrajinské armády v Avdějevce z dělostřeleckých zbraní, a ve 03:00 z děl stříleli na oblast Opytnogo. Z artěmovského směru byly dvakrát ostřelovány pozice ukrajinské armády v blízkosti obce Trojickoje z 120 mm minometů a protiletadlových zbraní. V luganském a mariupolském směru opakovaně použili ruční střelné zbraně. Horký bod je u obce Širokino, kde ostřelování probíhá několik týdnů.

09.03.2015 – Poslal analytik Boris Rožin:
Generál Petrovskij („Chmurnyj„) se vrátil do Novorossii. O víkendu se do Novorossii po dlouhé přestávce vrátil generál Petrovskij, řídící rozvědku DLR. Chvíli byl v Rostově a měl problémy s výjezdem na území DLR, ale zřejmě se cesta našla a „Chmurnyj“ je tam, kde začal svou kariéru, jako vedoucí vojenského zpravodajství DLR. Všechno to začalo malou skupinou, která operovala od samého počátku v Slovjansku a v čele vojenské rozvědky ještě stojí ti, kteří bránili Slavjansk, Kramatorsk, Konstantinovku a další města DLR, v nejtěžším období války proti fašistické juntě.

Vojenské zpravodajství se postupně rozrostlo na vysoce kvalitní speciální síly, které během války řešily různě složité problémy – průzkum v týlu nepřítele, sabotáže a průzkumné a útočné operace, práce s drony a navádění na cíl dělostřelectva DLR, likvidace nepřátelských diverzních skupin a korektorů dělostřelecké palby nepřítele a boj proti trestné činnosti a zneužívání mocenských struktur v rámci DLR a osobní úkoly premiéra DLR Zacharčenka. Zpravidla, speciální jednotky používají techniku ​​černé barvy a symbol jednotky je netopýr na globu, který je velmi podobný symbolům ruské vojenské rozvědky. Někteří je často mylně nazývají jednotkou ruských speciálních sil, kde údajně bojují Rusové, i když ve skutečnosti, většina mužstva jsou místní obyvatelé, kteří vzali zbraně do rukou po převratu v Kyjevě, kterým byl v čele v bouřlivém jaru 2014 Sergej Petrovskij. Zvláště v souvislosti s velkým zásluhami zpravodajské služby, byl generál Petrovskij prvním a na dlouhou dobu jediným generálem v DLR, dokud tento titul nebyl udělen za úspěchy v obraně Gorlovky Bezlerovi.
Přitom v případě potřeby, byla používána speciální jednotka GRU jako vševojsková jednotka, což není samozřejmé, ale tyto úkoly plnili velmi dobře. Poslední úspěšné operace, které jsou známy – je účast jednotky GRU v útoku na Uglegorsk (což otevřelo cestu k vytvoření děbalcevského kotle) ​​a obrana Logvinova, kde se Ukři ze Svetlodarsku snažili odblokovat skupinu okupantů z „Donbasu“ a kde ukrajinská skupina ztratila 18 obrněných vozidel a značný počet pěchoty (s „Donbasem“ došlo ke střetnému boji, jeho účastník řekl, že na okraji Logvinova narazili na útočnou skupinou „Donbasu“ a boj začal na velmi krátkou vzdálenost, kde se naši zorientovali lépe než nepřítel), přitom ztráta speciálních sil byla 5 lidí padlých.

09.03.2015 – Poslal ministr pro mimořádné situace LLR Sergej Ivanuškin:
Útočníci udeřili z dělostřeleckých zbraní na území LLR poprvé od počátku vyhlášení „klidu zbraní„. Kyjevští vojáci poprvé od počátku vyhlášení „klidu zbraní“ v Donbasu udeřili velkorážnými minomety na území LLR. Dnes, na přibližně 09:30 byl ostřelován důl „Pervomajskyj„, který leží v bezprostřední blízkosti obce Michajlovka. Palba byla vedena ze 120-mm minometů. Stříleli záměrně na důl z města Zolotoje, které kontroluje ukrajinská strana. Celou dobu provádíme sledování – je to první vážné ostřelování od začátku nového příměří.

09.03.2015 – Zpráva ministra pro mimořádné situace LLR Sergeje Ivanuškina:
Byla vyhozena do vzduchu poslední železniční trať spojující LLR a Ukrajinu. Záměrně byl vyhozen do vzduchu most, přes který vedla trať, spojující LLR a Ukrajinu. Na úseku trati Sentanovka – Šipilovo na 51. kilometru, osm kilometrů od stanice Šipilovo, byl výbuchem zničen železniční most. Výbuchem bylo přerušeno spojení Rodakovo – Krasnyj Liman. To je železnice, po které bylo dodnes stále ještě možno dodávat uhlí na Ukrajinu. Železniční most se nachází na ukrajinském území blízko Gorska. Zničení mostu zjistil strojvůdce železniční soupravy, která měla přes most přejíždět. Dříve, ruská pohraniční stráž zaznamenala zaminování dvou silničních mostů přes Čongarskou úžinu, která odděluje Krymský poloostrov a poloostrov Čongar na území Ukrajiny. Oznámil to mluvčí tiskové služby správy hranic FSB RF v republice Krym“.

Dadajev hovořil o motivu vraždy Němcova – media
Z Korrespondent.net dnes 02:24 zdroj
Obviněný z vraždy ruského vůdce opozice Borise Němcova Zaur Dadaev údajně přiznal, že spáchal vraždu z náboženských důvodů. V neděli 8. března to oznámil Rosbalt, citujíc zdroj v policii.
Podle zdroje, Dadajev uvedl, že v lednu 2015 se dozvěděl, že Němcov se „nejednou dopustil negativních poznámek o muslimech žijících na území Ruska,“ a pak se rozhodl politika zabít.
Zdroj Rosbaltu poznamenává, že „prakticky se Dadajev přiznal k organizaci zločinu, takže nějaké rozsáhlé zatýkání a další zadržení v rámci šetření nelze očekávat.

Expertiza identifikovala střelce na Němcova – média
Z Korrespondent.net dnes 12:34  zdroj
Podle údajů expertizy Němcova zastřelil Dadajev.
Přímým pachatelem vraždy politika Borise Němcova, je podle předběžných údajů Zaur Dadajev, bývalý zástupce velitele čečenského praporu „Sever“, řekl Interfax zdroj v řadách policie.
„Tyto expertizy, provedené orgány činnými v trestním řízení naznačují, že muž, který střílel na Němcova, byl Dadajev“ – řekl zdroj.
Dotazovaný poznamenal, že na 100% to bude možné říci, až bude bude zajištěna vražedná zbraň.

09.03.2015 – Zpráva ‘Russkoj Věsny’:
Pod Mariupolem v obci Širokino (DLR) se bojuje, ukrajinští vojáci mají ztráty. To řekl poslanec parlamentu, ex-velitel praporu „Donbas“ Semjon Semenčenko. „Bojuje se u Širokina, ukrajinská armáda má raněné, informace o padlých nejsou. V praporu ‘Donbas’ jsou celí,” – řekl Semenčenko s tím, že domobrana spálila jeden ukrajinský tank. Podle tiskového střediska ATO boj v Širokinu pokračuje, domobrana používá minomety, tanky a jednotky pěchoty a pokouší se vytlačit ukrajinské jednotky z obce Širokino. Dříve se objevily zprávy, že v dopoledních hodinách v blízkosti Širokina došlo přestřelkám s minomety a ručními zbraněmi.

09.03.2015 – Zpráva Lifenews:
Ukrajinská armáda během posledního dne 34krát porušila příměří. To oznámil na tiskové konferenci zástupce velitele jednotek ministerstva obrany DLR Eduard Basurin. Eduard Basurin ukázal LifeNews mapu ukrajinských sil, na které jsou označeny některé sektory, na které se měly zaměřit dělostřelecké údery. To také ukazuje umístění palebných postavení baterií ukrajinské armády.
„To je pracovní mapa velitele dělostřeleckého praporu, 128. brigáda ukrajinské armády, kterou domobrany získala při ústupu ukrajinských sil z děbalcevského kotle. Jsou na ní označeny palebné prostředky, které se skládají ze samochodných houfnic, pozice palebných čet a oblasti, na které plánovali zahájit palbu,“ – řekl mluvčí ministerstva obrany DLR.
Zejména na mapě jsou označené obytné oblasti na východě Junokomunarovska a na severu Jenakyjeva. Ukrajinským okupantům se podařilo uskutečnit své plány: palbou na tyto obce bylo zabito devět civilistů, dalších šest bylo zraněno.
Mapa je důkazem o válečných zločinech Ukrajiny proti lidskosti, proti lidu Donbasu. Vyzýváme mezinárodní společenství k nestrannému vyšetření všech těchto skutečností –shrnul Basurin“.

Čína zahájí svůj platební systém na podzim – média
Korrespondent.biz, dnes, 15:42 zdroj
Po spuštění čínského platebního systému bude yuan atraktivnější pro používání. Čína zahájí svůj mezinárodní platební systém CIPS v září nebo v říjnu 2015, uvádí agentura Reuters

Vlkův vstup:

Pro mne klíčová informace dnešní svodky!

Psal jsem opakovaně, že přesně tohle se nutně musí stát, pokud Západ bude vyhrožovat vyloučením Ruska ze SWIFTu. Že Čína bude reagovat vytvořením svého vlastního mezinárodního clearingu pro bankovní platby. Že jí bud e jasné, že to je zbran, která má příště vystřelit na ní. Stalo se! V momentě, kdy Čína uvede svůj systém do provozu a pojede na něj, bude, vzhledem k její finanční síle nepochybně mezinárodně akceptován. V t chvíli ztrácí hrozba vyloučení ze SWIFTu smysl pro kohokoli, kdo bude členem čínského platebního systému.

Prostě zbraň na jedno použití. A Západ ji ztratil, aniž by vystřelil. To za prvé. Za druhé Západ nejspíš také ztratí velmi cenný zdroj informací o tom, kdo komu a jak platí v mezinárodním obchodě. U zájmových států a firem. Chápete ty hlupáky, co tohle všechno zařídili?

Ačkoli Západ a USA speciálně, čeká konfrontace s Čínou?!

V LLR řekli, že jejich návrhy na Ústavu „slyšeli„ /v Kyjevě/
Z Korrespondent.net dnes 16:32  zdroj
V samoprohlášené LLR tvrdí, že jejich návrhy na změnu Ústavy Ukrajiny „posuzují„, uvádí RIA Novosti s odkazem na zástupce LLR na jednáních třístranné kontaktní skupiny Vladislav Dejnego.
„Dohodli jsme se s Doněckem o návrhu na změny ústavy, pro vytvoření platformy pro provádění voleb. Tyto návrhy byly zaslány na adresu trojstranné kontaktní skupiny … Na tyto návrhy ještě není žádná reakce,“ – řekl.

Rusko ratifikovalo smlouvu o založení banky BRICS
BBC Russian Service, dnes, 18:47  zdroj

09.03.2015 – Přidali novináři:
V Mariupolu se ke zvukům boje u Širokina přidalo dunění výbuchů z Melekina. Obyvatelé Mariupolu oznámili, že směrem od moře strana z oblasti Melekina je slyšet silné zvuky děl.

Tiskový mluvčí sektoru „M“ Oleg Sušinskij oznámil prostřednictvím ukrajinských médií, že v blízkosti obce Melekino probíhá výcvik v ničení pozemních cílů. Cvičení se se konají v souladu s programem ke zvýšení bojeschopnosti jednotek ukrajinské armády a obyvatele Mariupol žádají, aby se nebáli. Je docela divné provádět cvičení 40km od intenzivního boje.

Děkuji Erneste!


Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná: nenašel jsem

Dneska toho za s až tak moc nepřidám. Začnu doma. Na Parlamentních listech.

Začnu krátkým, ale naprosto výživným a ještě více výstižným článkem Jiřího Vyvadila – ZDE:

Budu z něj citovat to, co mi mluví z duše:

Říkám–li Evropa, mám tím na mysli současné evropské elity, mám tím na mysli ty evropské politiky, kteří po 25 let prováděli čím dál tím zhoubnější politiku a dovedli Evropu tam, kde je: trvale na balanci války s Ruskem, s balvanem nejrozvrácenější země euroasijského kontinentu – Ukrajinou na noze, se statisíci islámských džihádistů chystajících proniknout přes Itálii a Řecko a s vnitřním potencionálním nepřítelem usazených islamistů v západní Evropě, s eurem, které přivedlo do zoufalých poměrů ekonomického propadu a růstu nezaměstnanosti celé jižní křídlo EU.

Často se mi vytýká, že nenávidím Západ. To je ovšem omyl. Já nenávidím tuto podobu Západu, který nás všechny – i s poslušným přikyvováním naší vlády – vede do zkázy. A lidí se stejnými názory jsou nás po celé Evropě desítky a možná stovky miliónů. Tuto Evropu chceme od základu změnit. Chceme Evropu přátelskou, se smysluplně rozvíjející prorůstovou politikou, okamžitě ukončující ukrajinské dobrodružství a prosazující myšlenku užitečné spolupráce Evropské unie a Euroasijského svazu.

A aby se tak stalo, musí Evropa zažívat zemětřesení dosavadních politických elit. A potom máme naději, že se z toho nějak vyhrabeme.

Totéž si myslí vlk i Kosa.
(Nová republika také – pozn.red.)

Vždycky jsem velmi potěšen, když najdu cokoli od Jana Petránka, Petra Robejška, Erika Besta nebo Andora Šándora. Ne vždy a ne se všemi souhlasím, ale to není vůbec důležité. Zajímá mne jejich názor a jejich argumentace. Protože znají, mají přístup k informacím a  umí vyhmátnout podstatné a logicky s tím pracovat. A následně mi to dává možnost konfrontovat svoje názory a tak nějak je kultivovat.

A na Parlamntních listech je zase velký, obsáhlý a bohatý rozhovor s Andorem Šádndorem. Zejména o Ukrajině, Rusku, ale i mnohých dalších věcech. Opět- mohu jen doporučit, ten čas, který na přečtení vynaložíte určitě shledáte velmi dobře investovaným. Pro mne je to centrální punkt mého dnešního výběru.
Najdete jej zde.

Mohl bych z něj vytáhnout tolik citací, kolik je v něm vět. Ani tady nemám celkem žádný problém říci – ano, tohle všechno si také myslí vlk a tudíž i Kosa. Ve vztahu k Rusku, Eu, USA, Ukrajině, NATU, atd.

Ale, ačkoli to z Ukrajinou nesouvisí, vytáhnu si cosi jiného – tohle:

Takže povinné odvody považuji za dobré, jsem jen rozpačitý z toho, že stát dává možnost mužům a ženám v populaci osmnáct až šedesát let odmítnout bránit tuto zem nejen z náboženských důvodů, ale z řady jiných. To mně přijde trochu zvláštní. Na Slovensku se krátce po účinnosti toho nového branného zákona přihlásilo dvanáct tisíc slovenských mužů, že nejsou ochotni bránit svoje ženy, matky, děti, rodiny, majetek. Skutečně nerozumím tomu, jak je možné, že se ve společnosti najde, a teď mi promiňte ten výraz, tolik sráčů. Já jsem prostě proti tomu, aby stát jasně kodifikoval, že kdo nechce, tak nemusí. Nad tím, že by tito lidé pak vykonávali nějaké jiné práce, se dokážu jen pousmát. My, co nejsme schopni zorganizovat ani obecně prospěšné práce pro lidi, kteří jsou nezaměstnaní nebo odsouzení k veřejným pracím, budeme za války organizovat práce pro třeba dvacet tisíc lidí.

Ne, že bych generálu Šándorovi nerozuměl, ale on na to odpovídá už Jiří Vyvadil. V tom prvém citátu, který jsem pro vás dnes vybral. Někdo si může říci – no jo Vyvadil, hlásná trouba Moskvy a  vůbec, ten by měl být označen za zemězrádce.

Jenže od kosíře JM jsem včera dostal dostal cosi, co je na oficiálních stránkách Pražského arcibiskupství:
(zdroj)

Usilujeme o mír na Ukrajině, ale sami jsme připustili, aby byl ohrožen, a spěcháme se přiživit, protože nepřiznáme, že nejde ani o Ukrajince, ani o Rusy, ale opět o peníze a rovnováhy bank, které se rozkymácely jako lodě, když se zvednou vlny. Říkáme: musíme být silní, abychom uhájili mír, ale k čemu nám budou zbraně, když nemáme muže, kteří by je zvedli. Proč by to dělali, když nemají ideál? Ideál, za který by někdo byl ochoten zemřít. Jsme věru ubozí a směšní. Vzali jsme své oblasti vazebnost kultury a naše katedrály se hroutí a společenství lidí se mění v hromadu rozhádaných sobců. Ztratili jsme hodnotu a míru člověka, neboť je zcela logické, že když odhodíme své křesťanství a zbavíme se Boha, zbavíme se i člověka, protože přestaneme vědět, jak má vypadat. Jak si nás muslimové mohou vážit, když oni mají Boha a my žádného nemáme. A proč by se měli u nás chovat slušně a jednat s námi lidsky, když vidí, jak se chováme my k sobě navzájem. Hovoříme o míru, chceme ho bránit, ale sami ho nemáme. Ani v sobě, ani mezi sebou. Chceme zachránit spravedlnost, ale jen množíme zákazy. Jenže spravedlnost ani mír nikdo nezavede, protože vyrůstají ze slušnosti.

Vím, co teď nastane, co uslyším. Má slova narazí na zeď sobecké spokojenosti, která je jako křivé zrcadlo. Všechno překroutí. Kdybych řekl jakoukoli moudrost, ozvěnou se ke mně vrátí fráze prázdnější než žvást opilce. I kdybych přinesl přímo z fronty usmrcené dítě, ozve se jen lživý nářek představitelů elit, a to takový, jaký si bude přát ke všemu lhostejný dav, který je má znovu postavit do čela. Nikdo se nezvedne, aby se šel pokusit zachránit sourozence či matku toho dítěte.

Neříká náhodou pražský arcibiskup Dominik Duka, přes web svého úřadu,v kázání jeho autorem je profesor Petr Piťha, totéž co ateista Vyvadil?

A není to náhodou tak, že na Ukrajině lidé na Donbasu vzali zbraně do rukou proti vládě, která je, jako jinak smýšlející, označila za teroristy a poslal na ně tanky a chce je přivést na svou víru plošnou palbou raketometů?

Za sebe říkám a napsal jsme to tady opakovaně, být na Donbasu jedním z rusko jazyčných, jdu bojovat také. A zrovna tak, pokud bych cítil ohrožení své rodiny tady, půjdu bojovat zrovna tak. Ale ať se na mne generál Šándor nezlobí, jakkoli si jeho názorů vážím, za republiku Klausů, Nečasů, Topolánků, Schwarzenberků, Kalousků, Zemanů, Sobotků, Filipů, Babišů, ale zejména Kellnerů, Bakalů, Komárků? Ani náhodou!!! Oni nereprezentují a nikdy nereprezentovali žádné obecné hodnoty. Jen svoje ego / v tom lepším případě/, ale spíš e jen svou kasírtašku. A kvůli tomu nasazovat život?

Kvůli tzv. západním hodnotám?! A které to jsou ? Ty na Ukrajině? Pak nemohou platit ty v Sýrii! A  naopak! Tak které to jsou ty západní hodnoty – tedy vyjma idea absolutního sobectví! Jestliže ho adorujeme na bazální ekonomické a bohužel i právně společenské úrovni, tak proč se někdo diví stejnému postoji občana i ohledně riskování vlastního života? Jakkoli je to v principu samozřejmě špatně.

Západ se stal prostě krajně nevěrohodným. Je prolhaný jak starý sňatkový podvodník. Nejlepším dokladem toho je obsah mailu, který mi poslal kosíř MG:

narazil jsem na netu na tento dokumentární film – třeba se Vám hodí.

http://hlidamemedia.cz/content/dokument-valka-kterou-nevidite

Já ho primárně vnímám především jako poctivý pokus o popis práce „solidních“ novinářů. V dějinách propagandy to není asi žádná Amerika, ale pěkně ukazuje systém, rozvíjený a aplikovaný nadále, jak vidíme. Za zvlášť hodné pozornosti považuji pasáže s BBC, které zpětně potvrzují i třeba tak odlehlou věc, jako je hodnověrnost bichle Skryté dějiny evropské integrace (autory teď nedám, nějací dva angličané) – (**Christopher Booker – Richard North: Skryté dějiny evropské integrace od roku 1918 do současnosti. 1. vydání. Brno: Barrister Principal, 2006, 623 stran (název anglického originálu: The Great Deception. The Secret History of the European Union), ISBN 80-7364-026-0. – pozn.red.NR) a role BBC při vyjednávání a vstupu. A samozřejmě přímé dotazování politických aktérů. Slabiny filmu vidím samozřejmě také, ale podstata je podle mne viz výše.

Za sebe dodávám jen jediné – to video má jednu zásadní vadu, přesto, že je časosběrně skvělé – je velmi dlouhé. Ale opět – mimořádně dobře vynaložený čas.

V předminulé svodce jsem dával screenshoty na dvě stejné ankety – ohledně názoru Čechů na případné umístění Americké základny v ČR. A na zásadní rozdíl mezi anketou na iDnes a  Parlamentních listech. Dám sem ty dva obrázky znovu a přidám třetí:

mno a  teď se podívejme, co se stalo se stejnou anketou na Parlamentních listech do včerejška!!!


To je dílo, co??!!!

Takže mezi 6.3. 17:08 hod. a  9.3. 2015 -19:56 hod naběhlo na tu anketu dalších 72 000 lidí a cca  66 000 usoudilo, že tady chce americkou základnu! A  my se budeme bavit o hrozbě ruské propagandy, s kterou musíme urychleně něco udělat? Naprostá paráda! Za upozornění děkuji kosíři JK!

Ale aby to zjevně, v Čechách zasahující nějaké to ministerstvo Obecné pravdy nebo zatím jen Legie obecné pravdy měli o něco těžší, tak sem dáme ještě jeden běžící průzkum na stejné téma, tak, jak mi ho opět poslal ráno JK

Tak hoši s jediným správným názorem – konec flákání a do práce! Ještě je potřeba zmáknout tuhle anketu! Za co vás platěj?!

Včera jsem dával link na rozhovor Mikloše pro slovenské Hospodářské noviny, kde blábolil o tom, jak Ukrajinci podporují reformy i přes to, jak je to bude bolet. No, pokusník s lidskými životy na Ukrajině – Mikloš to bere jako Lego nebo Merkura, či možná jako kdysi velmi zajímavou hračku mého mládí – pokusnický chemický set Mladý chemik, s kterým se dala dělat docela pěkná alotria. Prostě on si na Ukrajině cosi vyzkouší – na úkor 40 milionů tamních obyvatel. Jeho to bolet nebude a když se nepovede /a ono se nepovede/, tak se chlapec sbalí a vrátí se zase na Slovensko. Jeho prachy už mu nikdo nevezme a  nějací Ukrajinci jsou mu dokonale ukradení. Jen on dostal obrovský prostor na svoje chemicko finanční experimenty. Proč o tom mluvím?

Protože neuplynulo ani 24 hodin a na DWN se objevil tento článek (ZDE):

Ukrajina – nespokojenost obyvatelstva roste

A obsah článku je úplně stejný jako titulek. Ani zdání, že by snad obyvatelstvo bylo nakloněno dramaticky stoupající inflaci, obrovskému snižování kupní síly a klesajícímu kurzu hřivny! A  uvolnění cen, například energií.

Za všechny vyberu z článku tenhle kousek. Protože svůj názor prezentuje kyjevský analytik americké CITI Bank -Ivan Čerkasov:

ten jednoznačně tvrdí, že nespokojenost obyvatelstva roste. Ekonomický život je stále tvrdší a sliby, které zněly na Majdanu zůstávají naprosto nenaplněné….

Nechápu, proč si do Kyjeva zvali finančního chemika Mikloše, když tam mají Ivana Čerkasova… Ale není to můj problém! Naštěstí.

A přidám ještě něco z DWN – opět zásadního. A  než vám to dám, tak si dovolím soukromou otázku – jsem velmi zvědav, na kolika serverech se zítra, po tom,co to vyjde na Kose zase objeví odkaz v samostatném článku, jako výsledek samostatné rešeršní práce příslušné redakce nebo vydavatele, počínajíc Parlamentními listy, přes AC 24, Novou republiku, Mezinárodní konflikty a pár dalších až třeba k ruskému Sputniku. Jako se to stalo v okamžiku, kdy například Kosa vydala ve své svodce link na článek Petera Hitchinse ve Spectatoru a  děje v poslední době v celé řadě případů. Nemám naprosto nic proti tomu. A sem tam to může být skutečně vlastní prací a v  časovém souběhu. Ale tohle vykosťování Kosy a chlubení s  cizím peřím se nyní děje v podstatě každý den. A  samozřejmě, že je vždycky opomenut původní český zdroj. To hle mi vadí. Na Kose vždycky, já i kolegové ze svodky, věrně dbáme na pečlivé uvádění zdrojů. Kvůli poctivosti. Byl bych docela rád, kdyby to bylo normou i jinde.
(Poznámka Nové republiky: na našich stránkách citujeme a přebíráme články z blogu vlkovo.bloguje čili Kosa zostra po dohodě a souhlasu vydavatele Kosy. Tento pramen je vždy na začátku převzatého článku námi jasně označen. Mrzí nás, že nás Vlk zahrnul do seznamu ‘vykradačů’, protože také díky nám a směrování čtenářů na stránky Kosy stoupla vlkovi v posledních týdnech návštěvnost a čtenost na rekordní úroveň. Václav Dvořák)

Ale k věci. Mám pro vás tenhle link a je to docela bomba ZDE.

Nutná oprava a omluva:

Byl jsem kosířem JK upozorněn na to, že tenhle rozhovor DWN a Sakwou přinesla Nová republika už včera odpoledne. Nevěděl jsem o tom. Měl jsme to ve stejném čase k publikování připravené také, jen jsme čekal až na svodku po půlnoci. Tím to se Nové republice za ten to případ omlouvám. Nikoli za případy minulé.
(Milý Vlku, nic se přece nestalo. Obě redakce chtějí, aby naši lidé byli všestranně informovaní a aby nebyli obětí mainstreamových korporátek a manipulujících samozvanců z ČT – pozn.red. NR)
Britský vědec: Politika EU na Ukrajině byla hloupostí ve velkém stylu

DWN uskutečnila dlouhý rozhovor s britským politologem, dlouhodobě zkoumajícím Rusko – Richardem Sakwou. Nominálně profesorem University v Kentu pro ruská a ukrajinská studia, členem Královského institutu zahraničních záležitostí pro ruský a euroasijský program a členem Akademie věd pro sociální vědy. Tedy sotva směšně snadno zpochybnitelná kapacita typu Štětina.
A jeho vývody jsou stejně jasné jako kategorické.

Posuďte sami. Rozhovor začíná touto otázkou DWN

Deutsche Wirtschafts Nachrichten:

Ve vaší Knize o Ukrajině, jste popisoval aktuální dilema země přes historii. Rusové, jak ostatně vždycky uváděl Gorbačov, vždycky a opakovaně zdůrazňovali, že své impérium vydali bez války. Udělali to proto, že si mysleli , že to povede v vývoji, který bude ku prospěchu pro všechny. Očekávali partnerství. Američané ale to pojali jako svoje jednoznačné vítězství. Je toto důvodem, že se do Evropy vrátila studená válka?

Richard Sakwa:
Přesně tak. Bodem zvratu byla konference na Maltě v prosinci 1989. Zde byl, hned po pádu Berlínské zdi zformován nový světový systém. Tehdejší americký prezident Bush st. sice rozuměl tomu, že moc Sovětského svazu mizí, ale nerozuměl tomu, že Michail Gorbačov plánuje nový světový systém, kde nebude vítězů ani poražených.

Místo toho, aby byl tento pohled akceptován, prohlásily se USA vítězem, díky své politice. Nyní, 25 let po tom, začínáme chápat hloubku této strategické porážky. Špatným na konferenci na Maltě je zejména to, že se nenašel žádný evropský politik, který by stejně jako Churchill v Jaltě, zastupoval zájmy západní Evropy. Naše zájmy a náš osud na našem kontinentu, byl určen bez jakékoli naší spoluúčasti.

Argumentujete, že Evropa propásla historický moment , aby formulovala nezávislou zahraniční politiku. Spustila EU tuto novou krizi náhodně nebo si myslíte, že eskalace konfliktu proběhla vědomě?

Richard Sawka

Richard Sakwa:
EU prokázala naprosto zoufalý smysl pro strategii a rozpoznání následků jejích akcí v současných mocenských poměrech, jakmile se začal a pohybovat na Ukrajině. To byly hlouposti ve velkém stylu, zejména provozované Polskem a baltskými státy. Budu teď mluvit o novém atlantickém paktu, v  kterém do NATO se prakticky roztavily Spojené státy a Evropa. Což neznamená, že země jako Francie nebo Německo nemohou uchopit nějakou svou vlastní iniciativu. To mohou. Ale všechno co dělají, je těsně spojeno transatlantickou vazbou. Německo pod Merkelovou ztratilo podstatnou část své dřívější globální nezávislosti. To byla cena za to, že Německo ovládlo pozici lídra v evropské politice i v evropské hospodářské politice. Myslím si, že zahraniční politika EU, pod vedením Frederici Mogherini má potenciál se poučit z chyb minulosti. Ale Mogherini je pod enormním tlakem atlantistů, kteří chtějí, aby svůj pohled na věci vzdala. Následky jsou horor, který nyní vidíme.

Jak hodnotíte pozici ruského prezidenta Putina?

Richard Sakwa:
Putin je tzv. známá veličina. Na Bezpečnostní konferenci v Mnichově, v roce 2007 varoval, že Rusko není spokojeno se současnou strategickou situací. Nikdo ho neposlouchal. Nikoho nezajímalo, že žádný ruský vůdce na jeho místě, by v podstatě neříkal nic jiného. Není pravda, že Putin žije v nějaké jiné realitě. Problémem je, že nikdo na Západě není ochoten si všimnout, že Putin byl do této pozice v podstatě vmanévrován.

Neprofituje ale také Putin z konfliktu? Když získal extrémní podporu svého národa?

Richard Sakwa:
Ne, to je podle mne falešný argument. On tuhle válku nepotřebuje. Udělal vše, aby se jí předešlo. Odpovědnost má kompletně Washington a  Brusel. Putin dosáhl fantastických koeficientů důvěry obyvatel Ruska. Úspěšně uspořádal olympiádu v Soči. To, co se nyní děje, je to poslední, co potřebuje. Není žádný revisionistický vůdce a toto jeho hodnocení Západem je prostě totálně špatné.

Ten rozhovor prostě nemá chybu. Je v něm znalost problému i logické závěry. Stál by za překlad celý. Ale to hlavní jste dostali. Němčináři si jistě přečtou zbytek. Tipnu si že nejpozději pozítří celý překlad přinesou třeba Parlamentní listy, tak proč bych si neušetřil práci. At si také něco odpracují oni.

Předávám slovo MP:


Část MP:


Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.


Zveřejněna aktuální mapa ATO.

09.3.2015, 12:05  
Poblíž obce Širokino v Doněcké oblasti, ruští žoldáci 7 x ostřelovali z minometů a ručních zbraní opevněný bod Národní gardy. Také po pozicích sil ATO pracoval nepřátelský odstřelovač.

To dne 9. března sdělil na briefingu mluvčí štábu ATO plukovník Andrej Lysenko v komentáři zveřejněném na internetových stránkách informačního analytického centra SNBO mapě zóny ATO na Donbasu, k 9. březnu 2015.

Podle něj, ukrajinské jednotky drží obranu a úspěšně zahánějí nepřítele.

Lysenko také poznamenal, že nepřítel obnovuje bojeschopnost svých jednotek, snaží se zjišťovat bojovou situaci a postavení ukrajinských jednotek, provádí hromadění zbraní, střeliva a vojenské techniky podél demarkační linii.

V poslední době, řekl Lysenko lze pozorovat oživení sabotážních a průzkumných skupiny ozbrojenců, zejména v  Luhanské a Doněcké oblasti. Čety teroristů jsou vybavené noktovizory pro noční vidění a prostředky umožňujíc jím efektivně pracovat v noci. Rusko aktivně pomáhá svým žoldákům, dodávkami zbraní a střeliva po železnici.

Podle tiskového centra ATO v neděli 8. března od 6 hodin ráno do 18 hod. rusko-teroristická vojska 12 x porušila příměří.

Jak uvádí „Pozorovatel“, ráno 8. března štáb ATO oznámil, že teroristické provokace v oblasti ATO utichly.

Ve štábu ATO zachytili rozhovory o plánech útoku ozbrojenců na Štěstí, Stanici Luhanskou a Lisičansk.
09.3.2015, 07:11  zdroj
V Luhaňsku separatisté aktivně diskutují o útok na Štěstí, Stanici Luhanskou a později – na všech frontách v oblasti ATO, po 10-tém březnu.

To oznámil tiskový důstojník sektoru „A“ Vladimir Kornijaka, s odkazem na zachycené neformálních jednání teroristů, UNIAN.

„Také je v soukromých rozhovorech uveden útok na Lisičansk,“ – řekl Kornijaka.

Nicméně, zdůraznil, že hrozba vniknutí teroristů „LLR“ na ukrajinském území není. V případě zapůsobení „vyšší moci“ se Ukrajinská armáda může okamžitě vrátit do bojových pozic.

Podle zprávy, za posledním den došlo ze strany ozbrojenců k porušení požadavků Minských dohod o příměří.

„Z oblasti o. Rajevka teroristé provedli palbu na pozice VSU z ručních palných zbraní a GP-25. Ztráty mužstva, zbraní a vojenské techniky nejsou,“ – řekl zástupce ATO.

Průlety BPL nepřítele nebyly zaznamenány.

„Ozbrojenci i nadále navyšují množství bojové techniky. Jsou pozorovány inženýrských práce k opevnění pozic NVF (nelegální ozbrojené skupiny), podél linií střetu,“ – řekl Kornijaka.

Jak uvádí „Pozorovatel“, dříve radikálové hrozili udělat z Kyjeva rozbitou
vesnici.

Doněcké letiště může začít v blízké budoucnosti přijímat letadla bojovníků.
09.3.2015, 07:33  zdroj
Doněcké letiště může začít v blízké budoucnosti přijímat vojenská transportní letadla pro zásobování ozbrojenců.

To ve vysílání televizního kanálu „112 Ukrajina“ řekl vojenský expert Oleg Ždanov.

„Nyní máme nejvíce horké místo – jsou to Písky. Snaží se vytlačit naše vojáky, co možná nejdál z doněckého letiště. Dnes máme zprávy z rozvědky, že by letiště mohlo začít v příštích týdnech fungovat a začnou tam dosedat vojenská
transportní letadla…,“ – řekl.

Jak uvádí „Pozorovatel“, v OBSE řekli, že teroristé zadržují 100 ukrajinských vojáků na území doněckého letiště.

Jsou známé podrobnosti o atentátu na „Přízraka“ Mozgového.

09.3.2015, 09:59   zdroj
Atentát na vůdce alčevských ozbrojenců velitele brigády „Přízrak“ Alexeje Mozgového byl spáchán v době, kdy se chystal do Luhanska.

To hlásí skrytý zdroj informator.lg.ua.

Je třeba poznamenat, že velitel ozbrojenců mířil na schůzku s vedením „LLR“. Jeho cestovní itinerář byl dobře znám.

„Žádný z kozáckých velitelů, odporující Plotnickému dobrovolně do Luhaňska nejede. Byly již četné případy, kdy byl člověk povolán do „hlavního města republiky“ a tam byl zatčen. Podle všeho jel Mozgovoj na velmi vážný rozhovor,“ – řekl zdroj.

Jak uvádí „pozorovatel“, 7. března, byl spáchán pokus o atentát na Mozgového.
K odpovědnosti za to se přihlásili partyzáni skupiny „Stíny“.

V GPU vysvětlili, proč Západ stáhl sankce proti příznivcům Janukovyče.

09.3.2015, 14:23  zdroj
Sankce proti řadě úředníků z blízkosti Janukovyče, západní země zrušily, kvůli špatně zpracovaným dokumentům. GPU má podezření: toto je děláno záměrně – za úplatek milionů dolarů.

Uvedl to náměstek generálního prokurátora David Sakvarelidze ve vysílání ukrajinského televizního kanálu 112.

* Video-záznam kanálu-112 je na výše uvedeném odkazu.
Sankce proti úředníkům z blízkosti Janukovyče, západní země zrušily, protože byly špatně zpracované dokumenty, které jím předala ukrajinská strana. GPU má podezření, že to bylo uděláno záměrně – za úplatek milionů dolarů. Především řekl Sakvarelidze, že GPU má k dispozici informace, že jeden z vyšetřovatelů generální prokuratury záměrně připravil nekvalitní dokumenty v případě bývalého ministra pro ekologii, důsledkem čehož byly sankce proti činovníkovi staženy. „Styděl jsem se, když jeden z cizinců, expert, který pomáhal Ukrajině, představitel jedné z hlavních organizací, ke mně přišel a řekl, že v jednom případě – u bývalého ministra životního prostředí – že se divil, proč nebyly odeslány k tomuto případu kvalitnější materiály, důsledkem čehož byly sankce ve Spojeném království proti tomuto činovníkovi zrušeny – jeden z hlavních důstojníků státního zastupitelství, mi oznámil, že mají podezření, že jeden z vyšetřovatelů vzal úplatek 7 milionů dolarů. To je samozřejmě ostuda. Takoví lidé … by neměli zastupovat stát, samozřejmě, by měly být přijaty konkrétní kroky,” – řekl Sakvarelidze.

Dříve bylo oznámeno, že Evropská unie se vyjádřila, že je nucena zrušit sankce proti několika bývalým úředníkům z blízkosti Janukovyče. Co se však týče kruhu nejbližších spolupracovníků uprchlíka „ručitele“ omezení budou pokračovat.

Přídavek z Cassadu :

Multiměnový systém v praxi.
7. března 12:45  zdroj
Vzhledem k tomu, že se chunta nechystá zrušit blokádu Donbasu, pak je přirozené, že se v lidových republikách obnovily snahy o vybudování vlastního měnového systému v důsledku současné reality. Zatím zvolili kompromis, kdy současně na území LLR bude fungovat více měn.

Hlavní transakce v LLR budou probíhat v amerických dolarech, menší – v rublech a UAH.

Ve vyhlášené „Luhanské lidové republice“ se budou používat tři hlavní měny – hřivna, rubl a americké dolary, přitom významné transakce budou prováděny v americké měně. To oznámil 7. března TASS s odkazem na hlavu LLR Igora
Plotnického. „Menší transakce u nás budou v UAH a ruských rublech, a větší v dolarech,“ – řekl. „Zatím to ode dneška bude tak, i když podle našich průzkumů, je většina nakloněna k rublu,“ – dodal Plotnický. Hlava LLR také pověřil ministry, opatřit všechny obchody dvojitými cenovkami – v rublech a UAH. Rozhodnutí přejít na multiměnový finanční systém, v důsledku prudkého oslabení hřivny hlava LLR oznámila na konci února.

http://www.kommersant.ru/doc/2682971 – link

P.S.: Vlastně dvojité ceny v rublech a UAH byly dobře známé na Krymu, na jaře roku 2014, kdy hřivna a rubl fungovaly současně, ale dost rychle po přijetí politického rozhodnutí, hřivna z oběhu zmizela a zůstal jen rubl. Na Donbasu to tak jednoduché nebude, ale otevřený oběh rublu dobře říká, že prakticky Donbas pokračuje v  odplouvání od Ukrajiny, stávající se dalším neuznaným státním útvarem. Volba dolaru jako hlavní rezervní měny je také jasná, v podmínkách nejistého kurzu rublu a hřivny. Tato opatření v blízké budoucnosti povedou k legalizaci části černého trhu.

Nezaujatý pohled z Evropy.

8. března, 10:55  zdroj
* z obsahu článku :

V sítě se objevilo velmi kvalitní video italských novinářů o ukrajinské krizi, které je kvalitní analýzou, toho co se stalo v této zemi od prvních okamžiků až do smutných důsledků ATO. Italové se snažili o nezaujatý pohled pozorovatele.
Dále Rožin květnatě pokračuje s chválou na tento italský snímek a článek uzavírá větami:

Obracím se na všechny, kdo čtou mé publikace z různých zdrojů – najděte si 12 minut a věnujte je shlédnutím tohoto jednoduchého, ale hlubokým smyslem naplněného video-materiálu. Emotivní, objektivní, a v pravý čas.

** Snímek „I’m Italian – Jsem Ital“, můžete shlédnou zde, bohužel jen ti co vládnou angickým či ruským jazykem, ale lze zapnout i angl.titulky a spustit YT překlad – což ovšem bývá často hrozná slátanina..

Děkuji velmi MP!